آیا تغییرات در کابینه رژیم صهیونسیتی به منزله پایان حیات سیاسی نتانیاهو است؟

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
تجربه تاریخی نشان داده است که نتانیاهو تا لحظه آخر دست از مبارزه برنداشته و سعی میکند تا به حربه های عجیب و غیر قابل پیش بینی ورق را به نفع خود بر گرداند. بر همین اساس ممکن است «بی بی» با استفاده از دو اهرم ایجاد شکاف در دولت ائتلاف از طریق احزاب راست همچون «یامینا» و «امید نو» و در مرحله دوم با دادن وعده های وسوسه انگیز تمام نقشه های لاپید را «نقش بر آّب» کند.

ما در روز های اخیر شاهد ثبت لحظاتی تاریخی در سپهر سیاسی اسرائیل برای ماندن یا نماندن نخست وزیر افسانه ای جناح راست صهیونیست ها یعنی بنیامین نتانیاهو بودیم. «بی بی» که حدود پانزده سال در بالاترین منصب اجرایی رژیم صهیونیستی قرار داشت؛ به نظر می رسد سرانجام از اریکه قدرت به زیر کشیده شود و باید به احتمال زیاد باقی عمر سیاسی خود را (فعلا) در جایگاه اپوزوسیون بگذراند. اسرائیل از زمان انحلال کنست در دسامبر 2018 در بن بست سیاسی فرو رفته است. از آن زمان تاکنون چهار انتخابات برگزار شده است که در هیچ کدام نتانیاهو یا مخالفین وی موفق با کسب اکثریت قاطع آراء در پارلمان نشدند. نتانیاهو و هم پیمانان وی در طی چهار انتخاب اخیر در فلسطین اشغالی تمام سعی خود را به کار بردند تا همچنان نتانیاهو را در منصب نخست وزیری حفظ کنند اما این بار ائتلاف علیه شخص نتانیاهو (نه جریان راست) آنقدر قوی بود که سرانجام در شامگاه چهارشنبه با وجود کارشکنی های گسترده «لیکود» ختم به تشکیل دولت ائتلافی شد. علاوه بر این نتانیاهو به دلیل پرونده های قضائی مفتوح که دارد باید بدون مصونیت سیاسی در جلسات دادگاه حاضر شود.

 

چهارشنبه 2 ژوئن 2021 تنها سی و پنج دقیقه تا پایان مهلت قانونی تشکیل کابینه، «یائیر لاپید» رهبر حزب «یش عتید» به اطلاع «رووین ریولین» رئیس جمهور رژِیم صهیونیستی رساند که وی موفق به تشکیل کابینه شده است. لاپید سرانجام در آخرین دقایق باقی مانده از زمان تشکیل کابینه موفق شد تا در توافقی تاریخی با «نفتالی بنت» رهبر حزب «یامینا» و همچنین برای اولین بار با منصور عباس رهبر حزب عربی «رعم»، به یکی از پیچیده ترین بحران های سیاسی تاریخ رژیم صهیونیستی پایان دهند. این در حالی است که به گفته منصور عباس طی روزهای اخیر شخص نتانیاهو بارها با وی تماس گرفته تا وی را بتواند از پیوستن به «کابینه تغییر» منصرف کند اما به دلیل مخالفت های «بسال ال اسموتریچ» رهبر حزب «صهیونیسم مذهبی» تلاش نتانیاهو به نتیجه نرسید. منصور عباس اعلام کرده است در قبال پیوستن به دولت ائتلافی امتیازات فراوانی در زمینه های مسکن، مبارزه با خشونت و جنایات سازمان یافته و… برای جامعه اعراب طلب کرده است. او خواستار آن شد تا بخش بزرگی از این توافق به سمت ناحیه نگیف در جنوب اسرائیل هدایت شود. به گفته رهبر حزب رعم ائتلاف تغییر قبول کرده است که 16.3 بیلیون دلار در قالب بودجه به طرح های توسعه دولتی در مناطق عربی اختصاص یابد.

 

پیش از این «بنی گانتز» رهبر حزب «آبی و سفید» با کسب چهار وزارت خانه دفاع، فرهنگ، جذب مهاجر و علوم و فناوری به دولت ائتلافی یائیر لاپید پیوست. در این دولت ائتلافی قرار است تا نفتالی بنت تا سپتامبر 2023 نخست وزیر باشد و پس از آن یائیر لاپید تا نوامبر 2025، یعنی تا پایان دوره کنست، در این سمت قرار بگیرد. یائیر لاپید در دو سال نخست به عنوان وزیر خارجه رژیم صهیونیستی فعالیت خواهد کرد. بنی گانتز رهبر حزب «آبی و سفید» نیز وزیر دفاع باقی خواهد ماند. در برخی دیگر از وزارت خانه های مهم آویگدور لیبرمن رهبر حزب «اسرائیل خانه ما» به عنوان وزیر خزانه داری، گیدئون صعر رهبر حزب «امید جدید» به عنوان وزیر دادگستری و نیتزان هورویتز رهبر حزب «مرتص» به عنوان وزیر بهداشت در کابینه ائتلافی که هنوز به شکل رسمی اعلام نشده حضور خواهند داشت. با آنکه هنوز هیچ چیز نهایی نیست و دولت ائتلافی از کنست رای اعتماد دریافت نکرده است اما سازمان اطلاعات و امنیت داخلی اسرائیل موسوم به «شین بت» در بیانیه ای اعلام کرد که تیم حفاظت نخست وزیر جدید اسرائیل یعنی نفتالی بنت را به دلیل تشدید تهدیدات احتمالی تغییر خواهد داد.


به گزارش «تایمز اسرائیل» دولت ائتلافی «لاپید-بنت» از حمایت هشت حزب از سیزده حزبی که در انتخابات بیست و سوم مارس موفق به کسب کرسی های کنست شده اند، برخوردار است. «یش عتید» با 17 کرسی، «آبی و سفید» با 8 کرسی، «اسرائیل خانه ما» با 7 کرسی، «کارگر» با 7 کرسی، «یامینا» با 7 کرسی، «امید جدید» با 6 کرسی، «مرتص» با 6 کرسی و «رعم» با 4 کرسی مجموعا 61 رای از 120 کرسی کنست را برای دولت ائتلافی جدید به دست آوردند. به هر ترتیب دولت ائتلاف تا 12 روز دیگر که کنست رای خود را صادر خواهد کرد، نهایی نشده و ممکن است نمایندگان جناح راست ورق را برگردانند. «نیر اورباخ» از نمایندگان حزب یامینا در کنست ساعاتی پیش اعلام کرد که قصد دارد تا رای منفی به دولت ائتلافی دهد. اقدامی که می‌تواند به شکست ائتلاف متشکل از احزاب راست، میانه رو، جناح چپ و حزب عربی رعم بی انجامد.

 

بهره سخن
تجربه تاریخی نشان داده است که نتانیاهو تا لحظه آخر دست از مبارزه برنداشته و سعی میکند تا به حربه های عجیب و غیر قابل پیش بینی ورق را به نفع خود بر گرداند. بر همین اساس به نظر می رسد «بی بی» با استفاده از دو اهرم ایجاد شکاف در دولت ائتلاف از طریق احزاب راست همچون «یامینا» و «امید نو» و در مرحله دوم با دادن وعده های وسوسه انگیز تمام نقشه های لاپید را «نقش بر آّب» کند. همچنین ممکن است نتانیاهو برای تداوم حضور خود در قدرت بحرانی کنترل شده با ایران یا یکی از اعضاء جبهه مقاومت ایجاد کند تا به مانند «جنگ می» احزاب دست راستی همچون حزب یامینا را از کابینه ائتلافی خارج کند. اگر نتانیاهو و هم پیمانانش موفق به تغییر وضعیت نشوند شاید نتیجه این دولت ائتلافی منجر به مرگ سیاسی باثبات ترین نخست وزیر تاریخ رژیم صهیونیستی شود. در سوی دیگر توجه به این نکته ضروری است که اگر کابینه ائتلافی موفق به کسب رای اعتماد از کنست هم شود، به دلیل اختلافات ایدئولوژیک، سیاسی و فکری شدید دولت بسیار شکننده تشکیل خواهند داد که به نظر می رسد عمر بسیار کوتاهی داشت. حال باید منتظر بمانیم و ببینیم که دولت ائتلافی لاپید با حضور اعضایی تندرویی همچون لیبرمن، بنت و صعر، آن هم در جامعه بشدت راست گرا اسرائیل تا کی می تواند به عمر خود ادامه دهد. به هر ترتیب با توجه به هر اتفاقی که رخ دهد، بی شک ائتلاف لاپید-بنت مسیر تاریخ را عوض کرده و سبب «سقوط تاریخی» نتانیاهو از اریکه قدرت شدند.

 

منبع:https://rahbordemoaser.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟