پایان کنفرانس لیبی در برلین؛ توافق بر سر خروج نیروهای خارجی

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در کنفرانس لیبی در برلین نمایندگان ۱۶ کشور و ۴ سازمان بین‌المللی بر سر خروج نیروهای خارجی از این کشور توافق کردند. وزیر خارجه آلمان این کنفرانس را موفقیت‌آمیز و برقراری صلح در لیبی را پروسه‌ای زمان‌بر خواند.

یک دهه پس از سقوط معمر قذافی، دیکتاتور لیبی جنگ داخلی و درگیری میان گروه‌های مختلف در این کشور همچنان ادامه دارد و با وجود اعلام آتش‌بس در اکتبر سال پیش هنوز توافقی بر سر برقراری صلح به امضاء نرسیده است.

ناظران یکی از علت‌های ادامه مناقشه در لیبی را حضور نیروهای خارجی و حمایت کشورهای مختلف از آنها عنوان می‌کنند. سازمان ملل تعداد این نیروها را تا ۲۰ هزار نفر برآورد می‌کند.

در بیانیه پایانی کنفرانس لیبی در برلین که عصر چهارشنبه ۲۳ ژوئن منتشر شد نمایندگان ۱۶ کشور حاضر، از جمله کشورهایی نظیر روسیه، ترکیه، امارات متحده عربی و مصر که از حامیان گروه‌های مختلف به شمار می‌روند، پایبندی خود به خروج تمام نیروهای خارجی از این کشور شمال آفریقا را اعلام کردند.

به گزارش خبرگزاری آلمان در بخشی از این بیانیه تاکید شده که خروج نیروهای خارجی باید مطابق توافق‌نامه آتش‌بس در ماه اکتبر به طور کامل و “بدون تعلل بیشتر” انجام شود.

نخستین کنفرانس لیبی در برلین حدود یک سال و نیم پیش به دعوت آنگلا مرکل صدراعظم آلمان و با همکاری سازمان ملل متحد برگزار شد و در آن کشورهای دخیل در مناقشه لیبی فراخوانده شدند به حمایت از گروه‌های مختلف خاتمه دهند.

در کنفرانس دوم برلین که به دعوت هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان و سازمان ملل برگزار شد نمایندگان ۱۶ کشور و چهار سازمان بین‌المللی حضور داشتند.

موفقیت‌آمیز خواندن کنفرانس لیبی در برلین
دومین نتیجه مهم کنفرانس برلین پذیرش برگزاری انتخابات آزاد و سراسری در لیبی در ۲۴ دسامبر سال جاری بود؛ گرچه هنوز مقدمات و ملزومات برگزاری چنین انتخاباتی فراهم نیست.

هایکو ماس کنفرانس لیبی را موفقیت‌آمیز خوانده و ابراز خوش‌بینی کرده که عقب‌نشینی نیروهای خارجی از لیبی اجرایی شود. او می‌گوید تا خروج آخرین جنگجوی خارجی از لیبی آرام نخواهیم نشست.

وزیر خارجه آلمان در عین حال اذعان کرد که این کار فقط مرحله به مرحله قابل اجرا خواهد بود. او گفت راه رسیدن به صلح دو سرعت نیست بلکه ماراتون است.

بیانیه پایانی کنفرانس که در هفت صفحه تنظیم شده یادآور می‌شود که ترکیه نسبت به خروج سریع نیروهای خارجی از لیبی ملاحظاتی دارد.

ملاحظات ترکیه درباره خروج سریع نیروها
به گفته هایکو ماس پیش‌زمینه ملاحظات ترکیه این بحث بوده که نیروهای خارجی که به طور قانونی و مثلا برای آموزش نیروهای پلیس در لیبی به سر می‌برند نباید با مزدوران جنگجوی خارجی یکی تلقی شوند.

بر پایه مفاد بیانیه پایانی کنفرانس تمام طرف‌های درگیر در بحران لیبی باید از هر اقدامی که به تشدید مناقشه منجر می‌شود، از جمله تامین مالی توانمندی‌های نظامی و استخدام جنگجویان و مزدوران خارجی پرهیز کنند.

آلمان و دیگر امضاءکنندگان این بیانیه همچنین بر اهمیت برگزاری انتخابات در پروسه برقراری صلح تاکید کرده‌اند. هایکو ماس می‌گوید کمتر چیزی می‌تواند مانند انتخابات سراسری ۲۴ دسامبر برای رسیدن به صلح و ثبات اهمیت داشته باشد.

نگرانی درباره ملزومات انتخابات سراسری
با وجود این تاکیدها، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل برگزاری موفقیت‌آمیز انتخابات سراسری در لیبی را در خطر می‌داند. او در یک پیام ویدئویی تاکید کرده که برای برگزاری این انتخابات، دولت انتقالی باید تدابیر فوری اتخاذ کند.

گوترش از مجلس نمایندگان لیبی خواست زمینه‌های حقوقی انتخابات در قانون اساسی را تبیین و قوانین لازم برای این کار را تصویب کند.

پس از سقوط قذافی که حدود نیم قرن بر لیبی حکومت کرد این کشور صحنه درگیری گروه‌های مختلف شد. یکی از پرقدرت‌ترین این گروه‌ها، نظامیان تحت فرماندهی ژنرال خلیفه حفتر محسوب می‌شوند که بخش بزرگی از شرق و جنوب کشور را در اختیار دارند.

بهار امسال گروه‌های درگیر در لیبی با میانجیگری سازمان ملل بر سر تشکیل یک دولت انتقالی که قرار است زمینه برگزاری انتخابات سراسری را فراهم کند توافق کردند.

نیروهای ژنرال حفتر از حمایت روسیه، مصر و امارات برخوردارند و نیروهای ترکیه به تقاضای دولت قبلی مستقر در طرابلس برای حفاظت از این شهر در مناطق جنوبی لیبی هستند.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه ژانویه سال گذشته تاکید کرد دخالت نظامی در لیبی به درخواست و دعوت رسمی دولت قانونی وفاق ملی انجام شده است. او حفتر را “ژنرال کودتاگر” خواند.

 

منبع:https://m.dw.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟