تقلای امارات در افغانستان در برابر مثلث قطر، پاکستان و ترکیه

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
قطر سالهاست که بر روی طالبان در حال سرمایه گذاری است. طالبان حدود 10 سال پیش دفتر سیاسی خود را در دوحه و به میزبانی قطری ها افتتاح کردند و بعد از آن عمده مذاکرات و گفتگوهای این گروه همواره در قطر دنبال شده است.

همزمان با تلاش ترکیه و قطر برای از سرگیری پروازها در فرودگاه کابل، طالبان اعلام کردند که در یک پرواز بین‌المللی مقامات امارات وارد فرودگاه پایتخت افغانستان شدند.

در این ارتباط «احمدالله وثیق» مسئول مطبوعاتی طالبان گفت: اولین پرواز از امارات به فرودگاه کابل در حال انجام است. وی افزود: در این هواپیما مقامات ارشد امارات حضور خواهند داشت و با مقامات طالبان دیدار خواهد کرد.

هنوز سایر منابع تائید نکرده اند که مقامات اماراتی وارد شده در افغانستان برای دیدار و گفتگو با طالبان چه کسانی هستند، اما در صورت تائید این خبر امارات اولین کشور عربی است که مقامات آن وارد افغانستان تحت سلطه طالبان شده اند.

این در شرایطی است که تا کنون در میان کشورهای عربی، قطر بیشترین نزدیکی و روابط را با طالبان دنبال کرده بود و حتی اولین پروازی که در فرودگاه کابل پس از خروج آمریکا بر زمین نشست، یک هواپیمای قطری بود.

با این حال پس از قطر، به نظر می رسد که امارات سودای نزدیکی به طالبان را در سر دارد.

براین اساس به نظر می رسد بخش دیگری از میدان رقابت ها در افغانستان این روزها میان کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در جریان است.

قطر میزبان سنتی طالبان

قطر سالهاست که بر روی طالبان در حال سرمایه گذاری است. طالبان حدود 10 سال پیش دفتر سیاسی خود را در دوحه و به میزبانی قطری ها افتتاح کردند و بعد از آن عمده مذاکرات و گفتگوهای این گروه همواره در قطر دنبال شده است.

قطر خود را کشور بی طرف در تحولات افغانستان نشان می دهد، اما آیا کسی می تواند باور کند کشوری که 10 سال ساختمانی مجلل در حد یک سفارتخانه و امکانات متعدد را در اختیار طالبان قرار داد، حال ادعای بی طرفی کند؟

در واقع قطر مهمترین کشور عربی متحد طالبان است که سالهاست برای تقویت و در نهایت قدرت گیری طالبان در افغانستان لحظه شماری کرده است.

حتی پس از خروج آمریکا از افغانستان نیز هواپیمای قطر اولین هواپیمایی بود که وارد افغانستان شد و حال راه اندازی فرودگاه کابل نیز از سوی کارشناسان قطری در حال انجام است.

قطر حتی توانست مواضع برادر بزرگ خود، ترکیه را نیز نسبت به طالبان همسو و ملایم کند. اردوغان تا یک ماه پیش با انتقاد تند از طالبان بدنبال کنترل فرودگاه پایتخت افغانستان پس از خروج ناتو و آمریکا بود که این درخوست همزمان با مخالفت سرسختانه طالبان روبرو شد. با وجود اصرار و تاکیدی که ترکیه برای کنترل فرودگاه کابل پس از آمریکا داشت، اما به ناگهان مواضع این کشور نیز در برابر طالبان نرم و معتدل شد و حتی اردوغان با رهبران طالبان دیدار و گفتگو کرد. در این میان به نظر می رسد که قطر نقش قابل انکار و مهمی را در همسو کردن ترکیه با طالبان داشته است.

وزیرخارجه قطر نیز در تازه ترین موضع گیری خود خواستار تعامل جهانی با طالبان شده است و دوحه تمام تلاش خود را برای تثبیت مواضع طالبان در کابل بکار می بندد، با این حال قطر در میدان تحولات افغانستان با چند رقیب عربی دیگر نیز روبرو است.

مثلث قطر، ترکیه، پاکستان در برابر امارات و عربستان در افغانستان

اگرچه قطر در ابتدا در میدان تحولات افغانستان خود را بدون رقیب عربی می دید، اما به نظر می رسد رقیب سنتی قطر یعنی امارات حال در تلاش برای رقابت در افغانستان است.

براساس اعلام مقامات طالبان، مقامات امارات که البته نام شان اعلام نشده وارد کابل شده اند و قرار است با رهبران طالبان دیدار کنند.

امارات چندان روابط نزدیک و گرمی با قطر ندارد و حال تلاش دارد تا در افغانستان تحت سلطه طالبان نیز برای خود دست و پایی جور کند.

امارات در دوره پیشین حکومت اول طالبان در دهه 1990 از محدود کشورهایی بود که دولت طالبان را به رسمیت شناخت و حال با پیش دستی قطر، مقامات اماراتی این موضوع را درک می کنند که از رقیب قطری خود عقب مانده اند.

اما این که طالبان به اماراتی ها اجازه عرض اندام در افغانستان را بدهند یا خیر، بستگی به رویکرد دیگر کشور عربی، یعنی عربستان سعودی دارد.

طالبان به امارات و عربستان نگاه یکسانی دارد و اگر سعودی ها بتوانند با طالبان کار کنند، اماراتی ها نیز خواهند توانست، همان گونه که در دهه 1990 امارات به همراه عربستان سعودی حاکمیت طالبان را به رسمیت شناخت.

با این حال هم امارات و هم عربستان در میدان تحولات افغانستان با دو رقیب دیگر بنام پاکستان و ترکیه نیز روبرو هستند. شاید پاکستان در برابر تحرکات امارات نسبت به افغانستان خویشتنداری از خود نشان دهد، اما ترکیه همواره این موضوع را ثابت کرده که در رقابت های منطقه به سختی با امارات و عربستان کنار خواهد آمد.

از این رو در حالی که مثلث قطر، پاکستان و ترکیه در افغانستان تحت حاکمیت طالبان نفوذ قابل توجهی دارند، اما شرایط برای فعالیت امارات و عربستان بدلیل وجود دیگر رقبا دشوار و محدود است و شاید اماراتی ها در این دوره نتوانند به مانند دهه 1990 رابطه گرمی را با طالبان دنبال کنند.

مضاف بر این، طالبان از نظر تاریخی نیز دلخوری هایی از سعودی ها دارند. در سال ۱۹۹۸ عربستان از طالبان خواسته بود که اسامه بن لادن، رهبر شبکه القاعده را که شهروند سعودی بود و در افغانستان به سر می برد، به ریاض تحویل دهد، اما طالبان این درخواست را رد کردند و این نافرمانی طالبان باعث شد روابط سعودی و طالبان به شدت خدشه دار شود. حتی پس از آن نیز حوادث یازدهم سپتامبر روابط ریاض و با طالبان را دچار گسست کرد و عربستان و امارات متحده عربی بلافاصله پس از 11 سپتامبر روابط دیپلماتیک با افغانستان تحت کنترل طالبان را قطع کردند. سعودی ها در آن زمان حتی طالبان را متهم کردند که با پناه دادن به تروریست، اسلام را بدنام کرده اند. همین موضوع نیز باعث شده تا کنون طالبان با همان پیش زمینه اختلافات به روابط خود با عربستان و امارات نگاه کند.

حتی در ماه جاری میلادی نیز وقتی طالبان کنترل کابل، پایتخت افغانستان را به دست گرفتند، وزارت خارجه عربستان سعودی محتاطانه اعلامیه ای صادر کرد و گفت: «پادشاهی سعودی از تصمیمی که مردم افغانستان بدون مداخله بگیرند، حمایت می کند.» براین اساس به نظر نمی رسد که عربستان روابط خود را با طالبان که متحد سابقش بودند، با عجله از سر گیرد.

لذا یخ روابط سرد عربستان با طالبان به نظر نمی رسد به این زودی ها آب شود، و این سردی روابط عربستان با طالبان بر روابط این گروه با امارات نیز تاثیر گذار خواهد بود و شاید با وجود تلاشی که ابوظبی با ارسال هواپیمایی از مسئولان برای تجدید رابطه با طالبان دنبال کرده، اما وجود رقبای ترکیه ای و قطری از یکسو و از سوی دیگر روابط سرد این گروه با عربستان در عمل بر روابط با امارات نیز تاثیرگذار باشد وو ابوظبی با محدودیت هایی برای تجدید دوستی با طالبان روبرو شود.

 

منبع:http://alwaght.net

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟