ملاقات هیئت‌های عمانی و بحرینی در منامه؛ در سایه‌ی اجلاس بغداد

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
شرح خبر: یک هیئت عمانی، به سرپرستی سید بدر البوسعیدی، وزیر امور خارجه‌ی این کشور، برای شرکت در هفتمین کمیته‌ی مشترک وزرای بحرین و عمان، راهی بحرین شده است. طرفین در راستای گسترش مبادلات تجاری و اجتماعی، چندین تفاهم‌نامه امضا کردند. شایان ذکر است که این دیدار هم‌زمان با اجلاس اخیر بغداد برگزار شد، که بازیگران منطقه‌ای را گرد هم آورده بود و بحرین و عمان از آن شرکت در آن صرف نظر کردند.

پوشش خبری: خبرگزاری بحرین و وزارت امور خارجه‌‌ی عمان، در تاریخ ۷ شهریور/ ۲۹ اوت، بیانیه‌ی مشترکی منتشر کردند که در آن جزئیات کار کمیته‌ی مشترک وزرا ارائه شده بود. در این بیانیه همچنین خواسته‌ی افزایش تعاملات بین وزرای خارجه‌ی بحرین و عمان مطرح شد. در پایان این دیدار، هر دو طرف، سه تفاهم‌نامه در زمینه‌های انرژی‌های تجدیدپذیر، مطالعات دیپلماتیک و حمایت از مصرف‌کننده امضا کردند. عمان نشست مشترک بعدی وزرای این دو کشور حاشیه‌ی خلیج فارس را در سال آینده میزبانی خواهد کرد.

روزنامه‌ی عمان آبزرور و روزنامه‌ی الوطن بحرین، هر دو از نتایج نشست وزرا تمجید کردند. به نوشته‌ی هر دو رسانه، هیئت‌های بحرینی و عمانی در مورد راه‌های همکاری در زمینه‌ی امنیت منطقه و تقویت روابط دوجانبه به بحث و تبادل نظر نشسته‌اند.

خبرگزاری عربستان نیز گزارشی از نشست وزرای بحرین و عمان منتشر کرد؛ نشستی که هیچ نماینده‌ای از سوی عربستان در آن حضور نداشت. ظاهراً سایر خبرگزاری‌های کشورهای شورای همکاری خلیج (GCC) این رویداد را پوشش ندادند.

خبرگزاری بحرین در تاریخ ۷ شهریور/ ۲۹ اوت گزارش داد که حمد بن عیسی آل خلیفه، پادشاه بحرین با وزیر امور خارجه‌ی عمان دیدار کرده است. خلیفه از نتایج نشست مشترک وزرا “که مسیرهای همکاری در زمینه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی، تجاری و فرهنگی را تقویت می‌کند” قدردانی کرده است. بوسعیدی نیز در این دیدار، به نیابت از پادشاه عمان، هیثم بن طارق، به پادشاه و ولیعهد بحرین سلام رساند.

پس از نشست وزرا، وزارت خارجه‌ی عمان اعلام کرد که کمیته‌ی مشترک بحرین و عمان آخرین مسئولیت سفیر بحرین بوده است. در این بیانیه‌ی مطبوعاتی آمده است که شخص سفیر از سوی وزیر امور خارجه‌ی بحرین بابت تلاش‌هایش در راستای تقویت روابط دو جانبه در دوره‌ی خدمتش، مورد تقدیر قرار گرفت.

زمینه/تحلیل: هم‌زمان با گرد هم آمدن مقامات بحرین و عمان در منامه، هیئت‌هایی از سراسر منطقه نیز در بغداد ملاقات کردند، تا راه‌های ارتقای صلح و ثبات در عراق و در نتیجه منطقه را مورد بحث قرار دهند. هنوز مشخص نیست که چرا بحرین و عمان تنها کشورهای شورای همکاری خلیج فارس بودند که در نشست بغداد حضور نیافتند.

نشست کمیته‌ی مشترک بحرین و عمان، از زمان به قدرت رسیدن سلطان عمان در سال گذشته، اولین نشست در نوع خود بود. در نشست پیشین این کمیته، در سال ۱۳۹۷/ ۲۰۱۸، هیئت عمانی اختلافات موجود در شورای همکاری خلیج فارس در مورد تحریم قطر از سوی بحرین، مصر، عربستان سعودی و امارات متحده‌ی عربی را مطرح کرده بود. از این گذشته، دو طرف در پایان نشست سال ۱۳۹۷/ ۲۰۱۸، بیانیه‌ی مشترکی صادر کردند که حاکی از آن بود که روابط دوجانبه “به اوج خود رسیده است.” شایان ذکر است، محاصره‌ی قطر که در سال ۱۳۹۶ آغاز شده بود، در دی‌ماه ۱۳۹۹/ ژانویه ۲۰۲۱ پایان یافت.

عمان همچنان در راستای تقویت روابط خود با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس قدم بر می‌دارد. در تیرماه/ ژوئیه، سلطان هیثم به منظور بهبود روابط، به عنوان اولین سفر رسمی خود در مقام جدید به عربستان رفت. طرفین حمایت خود را از برنامه‌های اقتصادی مربوطه مؤکداً اعلام کردند. افزون بر این، شورای هماهنگی مشترک جدیدی که پیش‌تر توسط دو کشور معرفی شده بود، اولین نشست خود را در مسقط تشکیل داد.

بحرین، متحد نزدیک عربستان نیز به طور فعال دیپلماسی منطقه‌ای را دنبال می‌کند. شایان ذکر است که پادشاه بحرین اخیراً با شیخ محمد بن زاید آل نهیان، ولیعهد امارات دیدار کرده است. این ملاقات در برهه‌ای مهم صورت گرفت که روابط امارات و عربستان شاهد تشدید تنش‌ها بر سر سیاست‌های اقتصادی متفاوت دو کشور بود. با این حال‌، کشورهای شورای همکاری خلیج فارس تلاش کرده‌اند تا وحدت خود را از طریق جلسات دو جانبه تقویت کنند.

روابط نزدیک عربستان با بحرین، برای عمان ادامه‌ی روابط دیپلماتیک با منامه را به دنبال دارد. در حالی که عمان و بحرین در آخرین نشست مشترک وزرا، نسبت به پیگیری اهداف مشترک در زمینه‌ی امنیت منطقه ابراز علاقه کردند، این دو کشور در موضوعات مهم -از جمله عادی‌سازی روابط با اسرائیل- اختلاف نظر دارند. با این وجود، حتی با این‌که عمان منتقد روابط رو به رشد بحرین با اسرائیل است، مسقط قبلاً میزبان هیئت‌های ارشد اسرائیلی بوده است.

چشم‌انداز: عمان همچنان در پی سیاست خارجی مستقل از برخی از شرکای شورای همکاری خلیج فارس از جمله بحرین خواهد بود. مسقط نیز در راستای تقویت نقش خود به عنوان میانجی منطقه‌ای، بدون توجه به تلاش‌های بغداد برای رسیدن به جایگاه مشابه، قدم هایی بر می‌دارد.

نه بحرین و نه عمان ثروت نفتی همسایگان خود را در شورای همکاری خلیج فارس ندارند، بنابراین مبادلات تجاری دوجانبه محدود خواهد ماند. با این حال، نظر به این‌که هر دو کشور همچنان در جستجوی فرصت‌های استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر هستند، همکاری بیشتر در بخش انرژی قابل انتظار است. روابط بحرین و عمان در این زمینه همچنان رو به افزایش خواهد بود، به ویژه در شرایطی که هر دو کشور تلاش می‌کنند به اقتصاد خود تنوع بخشند.

 

منبع:https://amwaj.media

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟