«الحمرا» سوت و کور.. «روح لبنان» در حال متلاشی شدن

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
به مرور زمان فروشگاه‌ها و کتاب‌فروشی‌ها و روزنامه‌فروشی‌ها و سینماها و کافه‌هایی که نماد الحمرا دانسته می‌شدند یکی بعد از دیگری برچیده شدند.

زمان در خیابان «الحمرا» بیروت که به مرور زمان رونق خود را از دست داده به کندی می‌گذرد. روزگاری «الحمرا» را «روح بیروت» می‌خواندند و بیروت به این روح خود در میان پایتخت‌های عربی می‌بالید. اما امروز مظاهر بی توجهی و مشکلات اقتصادی در جابه‌جای خیابان دیده می‌شود.

الحمرا در 15 سال جنگ داخلی لبنان توانست مقاومت کند و حتی برخی معتقدند که جنگ داخلی بر رونق خیابان افزود، اما بعد از آن و به مرور زمان فروشگاه‌ها و کتاب‌فروشی‌ها و روزنامه‌فروشی‌ها و سینماها و کافه‌هایی که نماد خیابان دانسته می‌شدند و میعاد چهره‌های ادبی و سیاسی و فکری لبنان و جهان عرب بودند یکی بعد از دیگری برچیده شدند.

برای خیلی‌ها دیگر «الحمرا» خیابان امنی نیست. شب ها کمتر فروشگاهی در آن باز است و کم تر کافه‌ای فعالیت می‌کند. جابه‌جای خیابان کسانی دیده می‌شوند که گدایی می‌کنند، توده‌های زباله در هر گوشه خیابان پیاده‌روها را پر کرده و دیگر برای «شانزلیزه شرق» زرق و برقی نمانده است.

مردم لبنان اما نگران‌اند که این بی رونقی الحمرا به چیزی دائمی بدل شود، آن هم در کشوری که گرفتار بحران اقتصادی سختی شده و تاریکی و خاموشی به علت کمبود برق به بخشی از واقعیت‌های معمول زندگی مردمش تبدیل شده است.

برای فرار از تاریکی ژنراتورها فعال می‌شوند که صدایی گوشخراش و بوی بد گازوئیل را برای کوچه پس‌کوچه‌های خیابان ارمغان می‌آورند.

«طلال سلمان» (83 ساله) در اوایل دهه 1970 در اوج سرزندگی الحمرا دفتری برای خود در آنجا راه‌اندازی کرد تا روزنامه «السفیر» از مهم‌ترین روزنامه‌های قومیت‌گرای عربی را منتشر کند.

در خیابان کناری، دفتر روزنامه «النهار» بود که از 1933 از الحمرا منتشر می‌شد تا اینکه بعد از جنگ جهانی دوم دفتر مرکزی خود را به مرکز شهر در میدان برج منتقل کرد.

اما سلمان دفتر روزنامه‌اش را در الحمرا نگه داشت: «الحمرا روح بیروت بود، به خصوص بعد از بسته شدن میدان برج در جنگ، الحمرا مرکز قرارها و دیدارها شد. کافه‌ها و کتاب‌فروشی‌هایی که شعرا و ادبیان و سیاست‌مداران نه فقط از لبنان که از همه کشورهای عربی از فلسطین و عراق و سوریه و بحرین و کویت به اینجا می‌آمدند، به خصوص «هورس شو»، و«ویمبی»، «مودکا»، و«کافه دو پاری».

از سیاستمدارانی چون امین جمیل و کمیل شمعون تا ستاره‌هایی مانند شارل ازناوور، بریجیت باردو، روزی آرمین، جانی هالیدی، رحبانی‌ها و فیروز در خیابان تردد داشتند.

«شی آندریه»، بار معروف خیابان الحمرا بود که در ایام جنگ رونق ویژه‌ای یافت و انگار که رزمندگان خستگی جنگ را در آن درمی‌کردند. الحمرا چنان رونق گرفته بود که خیابان موازی خود، «بلیس» را که کنار دریا بود، از رونق انداخت.

الحمرا چنان سرزنده شده بود که بسیاری از ثروتمندان جهان و کشورهای عربی در آن سرمایه‌گذاری کردند و بر رونق آن افزودند.

در این میان سینما «پیکادلی» بر زیبایی و اهمیت خیابان افزود. به خصوص که چندین کنسرت مهم در آن برگزار شد: فیروز، گروه پولشوی روسیه، شارل ازناوور و دیگران.

امروز اما دیگر نه خبری از سینما هست، نه کافه مودکا، نه «کافه دو پاری» نه «ویمبی» نه هورس شو.

طلال سلمان که در سال 2017 روزنامه‌اش را تعطیل کرد می‌گوید: «الحمرا دچار وضعیت لبنان شده، همه چیزش را از دست داده و دیگر کسی هم به آن اعتنایی ندارد».

 

منبع:https://mdeast.news/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟