تاثیر توافق‌های صلح خاورمیانه بر چین

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید

واکنش چین به توافق ابراهیم که با وساطت آمریکا بین امارات و رژیم صهیونیستی صورت گرفت، بسیار سرد بود و این کشور یک روز پس از اعلام عادی سازی روابط در روز 14 اوت در واکنشی رسمی از طریق سخنگوی وزارت خارجه اعلام کرد که چین گزارش‌هایی از جمله توقف الحاق بخش‌هایی از اراضی فلسطینی‌ها از سوی اسرائیل را دنبال می‌کند و متعهد به رسیدن به یک راه حل پایدار، عادلانه و جامع برای مساله فلسطین است.

اما یک ماه و در فاصله کمتر از 24 ساعت تا امضای توافق مزبور در کاخ سفید، سخنگوی وزارت خارجه چین در واکنش به تصمیم اسرائیل و بحرین برای شروع روابط با یکدیگر، گفت: «چین از دیدن اقداماتی که به تنش زدایی در خاورمیانه کمک می‌کند و صلح و ثبات منطقه‌ای را بهبود می‌بخشد، خرسند است. امیدواریم طرفین بتوانند اقدامات عینی را به زودی برای بازگرداندن مساله فلسطین به مسیر گفتمان و مذاکرات در پیش گیرند.

سخنگوی وزارت خارجه چین ضمن اعلام موضع رسمی این کشور هیچ اشاره‌ای به مراسم امضای توافق در کاخ سفید نکرد و رسانه‌های چینی نیز تاکید کردند که این اتفاقات برای کمپین انتخاباتی ترامپ طراحی شده است. خبرگزاری شینهوا در تیتر مقاله‌ای به زبان چینی نوشت:«آیا نمایش سیاسی ایالات متحده صلح را برای خاورمیانه به ارمغان می‌آورد؟»

کارشناسان چینی در حوزه خاورمیانه که اظهارات آنان نشانگر موضع غیر رسمی پکن است، توافق‌های صورت گرفته را اینگونه ارزیابی کردند که این توافقات دستاورد دوجانبه محدودی را رقم زدند و از آنجایی که مساله فلسطین به حاشیه رانده می‌شود مشکل عمیق­تری را به وجود می‌آورد و همانند یک بمب ساعتی می‌تواند آتش یک درگیری جدید بین اسرائیل و فلسطینی‌ها را روشن کند. به اعتقاد تحلیلگران چینی، توافق‌های صلح با ایجاد محوری متشکل از اسرائیل، کشورهای حوزه خلیج و آمریکا قصد انزوای ایران، اخوان المسلمین و ترکیه را دارد.

واکنش سرد چین ظاهرا به علت دیدگاه این کشور نسبت توافق ابراهیم به عنوان بخشی از رقابت راهبردی با آمریکاست و ظن و گمان آنها نسبت به اینکه هر تحول جهانی تحت نظارت آمریکا لزوما به منافع چین آسیب می‌رساند. در نتیجه از دریچه دید چینی‌ها توافق‌های عادی سازی از عزم آمریکا برای تبدیل خاورمیانه به عرصه دیگری برای رقابت‌های بین المللی نشات می‌گیرد و از طرف دیگر آمریکا می کوشد تا با خلق متحدان منطقه‌ای چین را که در یک دهه گذشته نفوذ اقتصادی و سیاسی در منطقه ایجاد کرده، از عرصه رقابت‌ها خارج کند. با گذشت زمان به نظر افزایش تنش‌ها بین چین و آمریکا بر چگونگی رابطه پکن با بازیگرانی از جمله ابوظبی و تل آویو تاثیر می‌گذارد و چین نسبت به این مساله کاملا آگاهی دارد. توافق صلح منجر به بالا رفتن حساسیت چین نسبت به اقدامی دیگر از سوی آمریکا این بار در خاورمیانه با هدف آسیب به پیشروی چین در عرصه بین المللی می‌شود.حتی این امکان وجود دارد که این حساسیت چین منجر به ارزیابی مجدد در روابط سیاسی پکن با رژیم صهیونیستی در دوره جدید شود. البته چینی ها در دهه های گذشته نشان داده اند که کمتر به سوی ایجاد یا توسعه تنش در سیاست خارجی خود حرکت خواهند کرد و بیشتر تلاش دارند بر اساس طرح راهبردی « یک جاده، یک کمربند» برای کشورهای مختلف در خاورمیانه نقش و جایگاه ژئواکونومیک تعریف کنند. 

شرکت اماراتی در سودای مالکیت شرکت هواپیمایی ISRAIR

یک هفته پس از سفر گابی اشکنازی و عبدالله بن زاید وزیران خارجه رژیم صهیونیستی و امارات به آلمان با هدف بررسی زمینه­های گسترش همکاری‌ها در حوزه‌های مختلف از جمله حوزه هواپیمایی، اکنون خبرها حاکی از آن است که یک شرکت واقع در امارت دوبی به مشارکت در مزایده فروش شرکت هواپیمایی     «ISRAIR» رژیم صهیونیستی ابراز تمایل کرده است. شرکت «ان‌وای کوئن» (NY Koen Group) که در سال 2003 توسط نائوم کوئن تاجر اوکراینی تاسیس شده، روز دوشنبه اعلام کرد که در مزایده فروش خطوط هوایی ISRAIR یکی از بزرگترین شرکت‌های گردشگری و ناوگان‌های اسرائیل شرکت خواهد کرد. این شرکت در بیانیه‌ای موقعیت بالقوه خرید شرکت ISRAIR و فرصت‌هایی که از طریق آن فراهم می‌آید را هیجان انگیز توصیف کرد. شرکت ان‌وای کوئن گفته است که از تجربیات شرکت تابعه «ارو پرایوت جت» که به بیش از 7 هزار هواپیما و 4 هزار فرودگاه دسترسی دارد، برای کمک به ISRAIR کمک خواهد کرد.

هواپیمای شرکت ISRAIR

 

به گزارش روزنامه گلوبز، مهلت شرکت در مزایده فروش ISRAIR روز 8 نوامبر به پایان می‌رسد و کوئن اوکراینی به لطف تسلط به زبان عبری و رابطه نزدیک با جنبش مذهبی خباد یهودیان در امارات نامش در کنار دو تاجر اسرائیلی به نام‌های رامی لوی و خییم شالوم (و پیشنهاد 70 میلیون شکل معادل 20.6 میلیون دلار این دو) برای شرکت در مزایده قرار خواهد گرفت. اما گلوبز به نقل از منابع خود مدعی شده است که شرکت‌های سرمایه گذاری در اسرائیل و خارج برای خرید این خطوط هوایی علاقه نشان داده و برخی با مدیران ارشد این شرکت تماس برقرار کردند. ISRAIR در ماه سپتامبر اعلام کرده بود که پرواز‌های مستقیم از تل آویو به دوبی را به زودی آغاز خواهد کرد اما این اقدام به علت همه گیری ویروس کرونا تا ماه ژانویه سال بعد به تاخیر افتاد.

مدتی است شرکت‌های هواپیمایی رژیم صهیونیستی همانند خطوط هوایی دیگر کشورها حال و روز خوشی را سپری نمی‌کنند و برخی از آنها در آستانه ورشکستگی هستند. اوایل این ماه نیز اداره شرکت‌های دولتی رسما کنترل خطوط هوایی دولتی «ال عال» را به الی روزنبرگ دانشجوی 27 ساله مدرسه مذهبی علوم یهود داد. شرکت هواپیمایی تازه تاسیس «کانفی نشاریم» روزنبرگ نزدیک به 43 درصد از سهام شرکت ال عال به ارزش 107 میلیون دلار را یک روز پس از توافق تاریخی ابراهیم در تاریخ 16 سپتامبر خریداری کرد. نکته جالب توجه اینجاست که خطوط هواپیمایی ال عال درخواست‌های بسیاری را برای نجات از ورشکستگی به دولت ارائه داده بود و درست در همان روز خرید سهام این شرکت توسط روزنبرگ در 16 سپتامبر، خلبان هواپیمای شرکت ال عال که در حال بازگرداندن بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی (که برای امضای توافق ابراهیم به آمریکا سفر کرده بود) به فلسطین اشغالی بود، از پشت بلندگو تضمین خواست تا این شرکت از وضعیت بحرانی نجات پیدا کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟