بحران کشمیر و هندوییسم

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
لغو خودمختاری منطقه جامو و کشمیر تحت حاکمیت هند از سه هفته گذشته موج وسیعی از نارضایتی در بین جمعیت مسلمان‌نشین کشمیر هند ایجاد کرده و حالت فوق‌العاده‌ای در سراسر این منطقه حکمفرما است

 لغو خودمختاری داخلی کشمیر تغییراتی را در حاکمیت هند بر این منطقه و سیاست هندوگرایی دولت موندی به وجود می‌آورد. با تغییرات محتمل جمعیتی و دینی، کشمیر هند تبدیل به منطقه جدال بین هندوهای افراطی و مسلمان‌ها شده و در چنین حالتی امکان بروز تنش و جنگ داخلی و جنگ بین پاکستان و هند دور از انتظار نیست. مساله کشمیر یکی از مسائل بسیار حساس بین پاکستان و هند است و در این شرایط به نظر می‌رسد رییس دولت هند برای تقویت هندوییسم در این منطقه مسلمان‌نشین، تلاش می‌کند. بحران کشمیر، ریشه در جدایی پاکستان از هندوستان دارد و در هفتاد سال اخیر در این منطقه جنگ‌های داخلی و سه جنگ بین هند و پاکستان بر سر منطقه کشمیر رخ داده است. نتیجه جنگ‌های 1949 میلادی تقسیم منطقه کشمیر به صورت دوفاکتو بوده و این حالت دوفاکتو بر منطقه حاکم است. در دهه‌های اخیر کشور پاکستان از طریق حمایت از گروه‌های افراطی تلاش وسیعی در ایجاد ناامنی در منطقه کشمیر هند با هدف الحاق این منطقه کرده است. دولت هند نیز رویه مشابهی از سال 1949 در قبال کشمیر دارد. این کشور از گروه‌های افراطی هندو برای مبارزه با تقاضاهای جدایی‌طلب مسلمانان کشمیر حمایت می‌کند و عملا جنگ نیابتی بین پاکستان و هند توسط گروه‌های نظامی مخفی در منطقه کشمیر وجود دارد. مساله کشمیر، یک بحران دایمی عمیق برای منطقه و بشکه باروتی است که هر آن بیم انفجار آن می‌رود. دولت هند و پاکستان در چند سال اخیر بر تنش‌های مرزی خود افزوده‌اند و …

آن جنگ هوایی کوتاه‌مدت بین هند و پاکستان در زمستان سال گذشته شاهدی بر افزایش تنش‌هاست. مشکل تا حد زیادی در تنش امروز به مودی، نخست‌وزیر هند بازمی‌گردد. فردی که گفته می‌شود دوست نزدیک نتانیاهو، نخست‌وزیر اسراییل است و جزو هندوهای افراطی به حساب می‌آید. به یاد بیاوریم زمانی را که او وزیر اعظم ایالت گجرات در سال 2002 بود بیش از هزار مسلمان به دست هندوهای خشمگین کشته شدند. عده‌ای این کشتار مسلمانان را به حمایت مودی از مافیا و عده‌ای دیگر به سیاست چشم‌های بسته او ربط دادند. اما مودی شخصا هیچ واکنشی نسبت به این کشتار انجام نداد و این کشتار با وجود انتقادات هندوهای لیبرال و مسلمان، موقعیت مودی را در بین هندوها افزایش داده است. او توانسته است با سیاست‌های اجتماعی خود در بین هندوها محبوبیتی بی‌مانند کسب کند. در کشور هند که هفتاد درصد جمعیت آن روستایی است، او انواع یارانه را به روستاییان عمدتا هندو برای برخورداری از یک زندگی حداقل می‌دهد و حزبش نیز با تکیه بر این سیاست‌های پوپولیستی و هندوییسم اخیرا توانسته 543 کرسی در مجلس نمایندگان را کسب کند. این مقدار نسبت به 282 کرسی نمایندگی به سال 2014، جهش فوق‌العاده حزب بهارایتا جاناتا به رهبری مودی را نشان می‌دهد. حزب اپوزیسیون کنگره به رهبری راهول گاندی در انتخابات اخیر هند تنها 52 کرسی به دست آورده که شکستی برای دموکراسی چند ملیتی در هند است. حمایت آشکار و مخفی مودی از هندوییسم برای جامعه مختلط هند و از جمله کشمیر خطرناک است. در هند بیش از 200 میلیون مسلمان زندگی می‌کنند و علاوه بر مسلمان‌ها، این کشور دریایی از تنوع قومی، نژادی و دینی است. گرایش سیاسی مودی تحت عنوان هند نوین بیان می‌شود. او تحت‌تاثیر جریان راست افراطی شبه‌نظامی هندو تحت عنوان «راشتیرا سوایامسواک سانگه» قرار دارد که به دنبال گسترش ناسیونالیسم هندو بر سراسر هند است. این گروه از طریق دزدی، ارعاب و تجاوز به مسلما‌ن‌ها در مناطق مختلف وحشت ایجاد می‌کنند. ایجاد چنین سناریویی برای مسلمانان کشمیر به مانند آنچه در برمه رخ داد، در روزها و ماه‌های آتی امکان دارد. هند تنها با تقویت دموکراسی و حفظ جامعه چند ملیتی و رهبری حزبی چون حزب کنگره می‌تواند در مسیر دموکراسی قرار بگیرد و این گرایش خطرناک در سیاست امروز هند نتایج جبران‌ناپذیری بر منطقه گذاشته و خطوط جنگی جدیدی در منطقه باز خواهد کرد.

 

منبع:http://www.etemadnewspaper.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟