شورای همکاری خلیج‌فارس در ۲۰۲۰؛ منابعی برای آینده

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
واحد اطلاعات اکونومیست در گزارشی با عنوان «شورای همکاری خلیج‌فارس در ۲۰۲۰- منابعی برای آینده» (The GCC in 2020: Resources for the future) و به قلم جین کینینمونت، با توجه به افزایش ۳۰ درصدی جمعیت شورای همکاری خلیج‌فارس و اهمیت روزافزون نیازشان به تأمین برق، مواد غذایی و آب، به بررسی این موضوع پرداخته است که نحوه مواجهه منطقه با این چالش‌ها، اثر چشمگیری بر رونق و کیفیت زندگی منطقه، نه‌تنها در سال ۲۰۲۰ بلکه همچنین در دهه‌های پیشِ رو خواهد داشت.

گزارش «شورای همکاری خلیج‌فارس در ۲۰۲۰؛ منابعی برای آینده»، به بررسی چشم‌انداز این منابع اصلی و گزینه‌های سیاستی برای تضمین عرضه متناسب با تقاضا می‌پردازد. همچنین چالش‌های اجرای این سیاست‌ها ازجمله تأمین مالی عظیم زیرساخت‌های جدید و شکل‌دهی به نگرش عمومی برای ترغیب صرفه‌جویی، در این گزارش موردبررسی قرار گرفته است.

انتظار می‌رود کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس (قطر، امارات متحده عربی، کویت، بحرین، عربستان سعودی و عمان) در طی دهه آینده رشد زیادی هم از لحاظ جمعیت و هم تولید ناخالص داخلی داشته باشند. پیش‌بینی می‌شود که جمعیت شورای همکاری خلیج‌فارس تا سال ۲۰۲۰ با ۳۰ درصد افزایش نسبت به سال ۲۰۰۰ به ۵۳.۵ میلیون نفر برسد. در همین دوره، انتظار می‌رود تولید ناخالص داخلی واقعی این منطقه ۵۶ درصد رشد کند. پیش‌بینی می‌شود تولید ناخالص داخلی اسمی، که در سال ۲۰۰۰ حدود ۳۴۱.۶ میلیارد دلار آمریکا بوده، در سال ۲۰۱۰ به بیش از یک تریلیون دلار و در سال ۲۰۲۰ به ۲ تریلیون دلار برسد.

گرچه پیش‌بینی‌های اقتصادی مثبت است، اما یک ریسک نیز به همراه دارد: این رشد مدیریت نشده دارای اثرات جانبی منفی همچون کمبود انرژی و افزایش قیمت‌ها به‌خصوص در مواد غذایی خواهد بود. برخی از دولت‌های شورای همکاری خلیج‌فارس در حال حاضر نیز کمبودهای مقطعی برق و گاز را تجربه می‌کنند، درحالی‌که تأمین آب نیز تحت‌فشار است و کمبود مواد غذایی نیز به‌عنوان ریسکی برای این منطقه وابسته به واردات، ظهور می‌یابد. بنابراین یکی از چالش‌های منطقه شورای همکاری خلیج‌فارس در دهه آینده، مدیریت منابع انرژی، آب و مواد غذایی برای تضمین استانداردهای بالای زندگی و رشد پایدار در بلندمدت است.

دولت‌های عرب شورای همکاری خلیج‌فارس با آگاهی از این چالش‌ها، اقداماتی را برای تضمین رشد پایدار بلندمدت به انجام می‌رسانند. این‌ها عبارتند از:

  • مطرح کردن راهکارهای بهینه‌سازی مصرف انرژی
  • سرمایه‌گذاری در سوخت‌های پاک و تأمین انرژی‌های تجدیدپذیر
  • بهبود کارایی آب
  • سرمایه‌گذاری در ظرفیت‌های جدید نمک‌زدایی آب
  • خرید یا اجاره زمین کشاورزی در خارج

گرچه دولت‌های منطقه چالش‌های موجود در تقویت تضمین عرضه منابع در بلندمدت را تشخیص داده‌اند، اما کارهای زیاد دیگری باید انجام شود تا موفقیت اقدامات سیاستی را تضمین کند. به‌عنوان مثال، دیدگاه عمومی به صرفه‌جویی انرژی و آب -ازجمله قطع یارانه‌ها- هنوز هم در برابر تغییر، مقاومت می‌کند. زیرساخت‌های جدید برای تولید آب و برق مستلزم سرمایه‌گذاری عظیم است. مناقشات سیاسی ناشی از سرمایه‌گذاری در زمین‌های کشاورزی در خارج، نیازمند مدیریت مستمر است. با این حال به‌رغم این چالش‌ها، دولت‌های شورای همکاری خلیج‌فارس چشم‌اندازی مثبت برای تضمین بلندمدت منابع اصلی دارند، زیرا جمعیت جوان و منابع سرمایه‌ای عظیم آن‌ها، شرایط مناسبی را برای انجام تغییرات مورد نیاز فراهم می‌کند.

 

متن کامل گزارش «شورای همکاری خلیج‌فارس در 2020-منابعی برای آینده»

منبع:http://www.css.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟