خریدیم؛ چالشی برای رژیم صهیونیستی

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
جامعه یهودیان افراطی ارتدوکس یا خریدیم (خدا ترسان) در سرزمین های اشغالی در حال گسترش است. این گروه خصوصیاتی دارند که آنها را از دیگر یهودیان اسرائیل متمایز می­کند. جهان ­بینی خریدیم شدیداً با اکثریت مردم در تضاد است. آنها فقط تورات و هلاخا را به عنوان اساس زندگی یهود می­پذیرند، منتقد اصول دموکراتیک هستند، به ساختارهای اجتماعی سلسله ­مراتبی که حاخام­ها در رأس آن قرار دارند متکی بوده، از خدمت سربازی معاف هستند و سیستم آموزشی آن­ها باید از مداخلات خارجی مصون باقی بماند.

مقدمه

جامعه یهودیان افراطی ارتدوکس یا خریدیم (خدا ترسان) در سرزمین های اشغالی در حال گسترش است. این گروه خصوصیاتی دارند که آنها را از دیگر یهودیان اسرائیل متمایز می ­کند. جهان­ بینی خریدیم شدیداً با اکثریت مردم در تضاد است. آنها فقط تورات و هلاخا را به عنوان اساس زندگی یهود می ­پذیرند، منتقد اصول دموکراتیک هستند، به ساختارهای اجتماعی سلسله مراتبی که حاخام­ ها در رأس آن قرار دارند متکی بوده، از خدمت سربازی معاف هستند و سیستم آموزشی آن­ها باید از مداخلات خارجی مصون باقی بماند. قدرت رو به فزونی خریدیم بر سیاست خارجی رژیم صهیونیستی تأثیرگذار است. بر همین اساس روابط با جامعه یهودیان آمریکا احتمالاً بدتر خواهد شد زیرا اکثریت آن­ها لیبرال یا اصلاح طلب هستند. خریدیم در عین حال از مواضع جناح راست در مورد سرزمین­ های فلسطین پشتیبانی می­ کند.

جنگ فرهنگ در رژیم صهیونیستی

روند تمایز و سکولار شدن مردم یهود در قرن نوزدهم باعث ایجاد هویت ­های مختلف یهودی از جمله مترقی و اصلاح ­طلب؛ ملی­ گرا؛ و ارتدکس افراطی شد. از آن زمان در مورد اینکه آیا «یهودی بودن» باید یک پدیده ملی و سیاسی، فرهنگی و فلسفی یا مذهبی تلقی شود و همچنین درباره چگونگی برخورد با سنت دینی اختلاف نظر وجود دارد؛ موضوعات مورد اختلاف در گذر زمان موجب شکل­ گیری اصطلاح «جنگ فرهنگ» شد. این اصطلاح امروزه به عنوان بخشی از تجزیه و تحلیل تعارض مورد استفاده قرار می­ گیرد تا تأکید شود که نه تنها مسائل طبقاتی بلکه جهان­ بینی و اقدامات فرهنگی خاص برای یک محیط می تواند سازنده تعارضات اجتماعی باشد.

از اوایل سال 2000 تعارضات در صحنه داخلی درباره هویت رژیم صهیونیستی افزایش یافته است. «رئوون ریولین» این دیدگاه را درباره ظهور «نظم جدید اسرائیل» مطرح می ­کند: «صهیونیسم سکولار قدرت منسجم خود را از دست داده و چهار گروه صهیونیست سکولار و مذهبی، اعراب اسرائیلی و افراط گرایان ارتدوکس در حال مذاکره درباره نظم اجتماعی جدید هستند.» افراط­ گرایان ارتدوکس نقش ویژه­ای در این برخوردها دارند. آنها خود را یهودیان غیرمدرن و سنتی و نماینده یهودیان اصیل می دانند. این امر به تنش با دولت و جریان اصلی جامعه منجر شده است.

جنگ فرهنگی بویژه بین خریدیم و جریان اصلی صهیونیسم سکولار جریان دارد. در سال 2017، 77 درصد از نظرسنجی­ ها این تنش را شدیدترین درگیری بین یهودیان دانستند. 90 درصد اسرائیلی­ های لائیک معتقدند دین و دولت باید جدا باشد در حالی که 82 درصد از خریدی ها انتظار دارند که دولت اعتقادات مذهبی را ترویج دهد. بخش­ های زیادی از جامعه رژیم صهونیستی احساس می­ کنند که خریدیم بیش از حد بر زندگی آنها تأثیرگذار است. موردخای کرمنیتزر این گروه را «اقلیت سلطه­ طلب» می ­نامد؛ چرا که اکثریت جامعه از تقسیم ناعادلانه تکالیف و وظایف شکایت دارند. در یک نظرسنجی 90 درصد از ساکنان سرزمین های اشغالی، خریدی ها را سربار اقتصادی دانستند. تحقیقات دانشگاه حیفا نیز بیانگر آن است که اسرائیل در حال تبدیل شدن به «دولتی مذهبی» است. بنابراین نگرانی درباره «تصاحب قدرت توسط خریدی ها» یا «نسخه یهودی ایران» یا «نابودی» اسرائیلی­ های سکولار در حال افزایش است.

جمعیت؛ کلید قدرت خریدیم

جمعیت خریدی ها هنگام تأسیس رژیم صهیونیستی حدود 35.000 تا 45.000 نفر بود اما هفتاد سال بعد، با نرخ موالید بالا، آنها از مرز یک میلیون نفر (12 درصد جمعیت) عبور کرده اند. براساس داده­های اداره مرکزی آمار رژیم صهیونیستی اگر میزان موالید در سطح 40 سال گذشته باقی بماند خریدی ها می­توانند تا سال 2037 با رشدی بیش از صد در صد به 2.3 میلیون نفر (19 درصد جمعیت) برسند. البته همه خریدی ­ها به خاستگاه خویش وفادار نیستند. براساس مطالعات جدید 10 تا 18 درصد خریدی ها از یک گروه سنی، جامعه خود را ترک می­کنند.

نمودار (1) میزان زاد و ولد زنان در رژیم صهیونیستی در حدفاصل سال­ های 1979 تا 2017 را نشان می ­دهد. براین اساس، افراط­گرایان ارتدوکس با میانگین 7.1 کودک به ازای هر زن بالاترین میزان زاد و ولد را به خود اختصاص داده­اند.

نمودار(1)

نمودار(2) سن و گروه جمعیتی اسرائیل در سال 2018 را نشان می­ دهد.

نمودار(2)

خریدیم در عرصه اجتماع

در سرزمین های اشغالی اصطلاح «خریدیزیشن» بیانگر این واقعیت است که خریدی ها مناطق مرسوم خود را ترک و به مناطق غیر خریدی نقل مکان می­ کنند. تا اواخر دهه 1980 بیشتر خریدی­ ها در بنی ­براک و اورشلیم زندگی می­ کردند (امروزه تنها حدود 40 درصد همچنان در این شهرها زندگی می­ کنند). به گفته وزارت مسکن رژیم صهیونیستی تا سال 2035، اسرائیل با کسری200000 واحد مسکونی برای خانواده­ های خریدی مواجه خواهد بود. در این میان دو راه­ حل احتمالی وجود دارد: یکی، ساختن شهرهای جدید خریدی مانند بیتار عیلیت، مودیعین عیلیت و الاد براساس نیازهای خریدی ها. دوم؛ اسکان خریدی ها در خارج از محله­ ها یا شهرهای مرسوم خودشان. این امر باعث تنش با ساکنان قدیمی درباره ادغام، مشارکت و هنجارسازی عمومی می­شود. مطالعه ­ای درباره اورشلیم نشان می­ دهد که سرعت جابجایی در یک محله زمانی افزایش می­یابد که جمعیت خریدی ها به حدود 12 درصد برسد. در این مرحله فشار اجتماعی برای تغییر ساختار محله افزایش می­ یابد. امکاناتی مانند کافه، رستوران یا سینما مشتری خود را از دست می دهند. همچنین بسیاری از مؤسسات از ترس خریدی ها از نقض قوانین آنها جلوگیری می­ کنند.

به طور کلی هرکجا خریدی ها مستقر شوند تصاویر عمومی زنان با اسپری رنگ ­آمیزی می­ شود، زنان باید از پوشیدن لباس باز، خودداری کنند، احتمالاً پیاده ­رو اختصاصی داشته باشند و تفکیک جنسیتی در بسیاری از مناطق رعایت می­شود. این فرآیند در سرزمین های اشغالی به «حذف زنان از حوزه عمومی» شهرت یافته است. حضور فزاینده خریدیم در جامعه اسرائیل هنجارهای رفتاری در حوزه عمومی را تغییر می­ دهد. بر طبق نظرسنجی ­ها 60 تا 78 درصد اسرائیلی­ های یهودی و بیش از 90 درصد یهودیان سکولار می ­خواهند کافه­ ها، رستوران­ ها، مغازه­ ها و وسایل حمل و نقل عمومی در روز تعطیلی مذهبی شنبه، باز باشد در مقابل اما حداقل 90 درصد خریدی­ ها مخالف فعالیت در روز شنبه هستند.

شکاف میان خریدیم با سایر اعضای جامعه با شیوع بیماری کووید-19 نمایان­ تر شد. تا اواسط ماه مه 2020، قریب به هفتاد درصد افراد آلوده به این ویروس خریدی بودند. هنگامی که در ماه مارس، مقامات استانی اعلام کردند که مدارس تعطیل می ­شوند، شخصیت های برجسته مذهبی خریدیم با اعتراض به اینکه مطالعه مداوم تورات حافظ معنوی جامعه است، نسبت به بسته شدن مدارس مذهبی (یشیواه) اعتراض کردند. ترکیبی از عواملی چون بی­ اعتمادی به مقامات استانی، در کنار لزوم ادامه مطالعه تورات و بازدید از کنیسه، دقیقاً همان رقم زدن شرایطی است که در آن تعداد زیادی از مردم در معرض تماس با یکدیگر قرار می­  گیرند. همچنین هنگامی که ارتش در بهار 2020 برای اعمال محدودیت به بنی ­براک اعزام شد به سربازان، فرهنگ لغت ییدیش- عبری داده شد تا بتوانند با کلمات عبری غیر مدرن با ایشان گفتگو کنند زیرا همه خریدی ها عبری مدرن را به خوبی صحبت نمی کنند.

عقاید اساسی خریدیم­

اساس جامعه خریدیم عمل به دستورات تورات است. در مدارس مذهبی خریدیم دروس سکولار مانند ریاضیات، عبری، جغرافیا یا علوم طبیعی بسیار کم اهمیت است. خریدی ها مانع بازرسی­ های دولتی از برنامه ­های درسی خود می­ شوند؛ این در حالی است که دولت هزینه مدارس خصوصی مذهبی را می ­ پردازد اما نظارت و کنترلی بر محتوای دروس آن­ها ندارد. در نتیجه این روند حدود 50 درصد از مردان خریدی ترجیح می دهند که از بازار کار خارج بوده و به حمایت دولت وابسته باشند. از نظر خریدی ها برداشت غیرارتدکس از آزادی به منزله دور شدن از قوانین مذهبی است که موجودیت جامعه را تهدید می کند. بنابراین اکثریت خریدی ها مایل هستند در مناطقی زندگی کنند که به حرمت روز شنبه احترام می­ گذارند، غذای حلال می­ فروشند، از سینما و تئاتر چشم پوشی می­کنند و تماس بین زن و مرد تنظیم شده و حداقلی است.

در جامعه ­ای که انطباق اعمال فرد با دین تعیین ­کننده باشد، حاخام­ ها نقشی اساسی دارند. با این حال حاخام­ ها همیشه قادر به کنترل تحولات در جامعه خریدیم نیستند. برای مثال با وجود هشدارهای حاخام­ ها در مورد خطرات اینترنت برای یکپارچگی معنوی جامعه، تعداد کاربران در نزد این گروه در حال افزایش است. در سال 2008 تنها 28 درصد خریدی ها اظهار به وب­گردی داشتند، اما 11 سال پس از پیمایش نخست این رقم به 49 درصد رسیده است. با این وجود تصمیمات حاخام ­ها برای زندگی عمومی و خصوصی خریدیم­ ها عادی است. طبق یک نظرسنجی 77 درصد خریدی ­ها از دستورالعمل­ های حاخام پیروی می ­کنند، حتی اگر با عقایدشان مغایرت داشته باشد. البته در زمینه مسائل سیاسی حلقه کوچکی از حاخام ­ها به عنوان مرجع نهایی تصیمات سیاسی خریدی عمل می­ کنند. آنها در «شورای حکمای تورات بزرگ» و «شورای حکمت تورات» در مورد تمام فعالیت­های سیاسی احزاب حرف آخر را می ­زنند.

 

سیستم آموزشی خریدیم

سیستم آموزشی خریدیم در دو حوزه بحث برانگیز است: نخست، وضعیت مدارس دینی به عنوان مؤسساتی با بودجه دولتی که دارای آموزش مستقل با منابع محدود سکولار هستند. دوم، مزایای دولت برای دانشجویان بزرگسال تمام وقت تورات و آثار اقتصادی آن بر وضعیت بیکاری عمدی این گروه.

 درآمد مردان خریدی که خود را صرف مطالعات دینی می­ کنند (کالل) تقریباً 80 تا 110 درصد حداقل دستمزد است که بخش قابل توجهی از آن به واسطه بودجه دولتی تأمین می­ شود. اکنون حدود 50 درصد مردان خریدی به این کمک ­ها وابسته هستند. میزان افراد شاغل از زمان تولد در سال 2002 به میزان قابل توجهی افزایش یافته است (35 درصد) اما این رقم همچنان بسیار ناچیز به نظر می رسد. از طرفی تعداد دانشجویان خریدی از سال 2013 تا 2018  با 30،000  نفر افزایش به بیش از 85،000 رسیده است.

نمودار(3) نرخ اشتغال مردان 25 الی 64 سال در سرزمین های اشغالی از سال 1995 تا سال 2018 را نشان می دهد که خط خردلی رنگ نشان دهنده روند و درصد اشتغال خریدی هاست.

نمودار (3)

نرخ اشتغال در میان زنان خریدی در مدت مشابه بالاتر است و از 51 به 73 درصد رسیده است؛ اما این روند در تضادی کاملا آشکار با میزان اشتغال مردان (5/86 درصد) و زنان (81 درصد) یهودی غیرخریدی در رژیم صهیونیستی است. در نتیجه بیش از نیمی از خریدی ها (52.6 درصد) در فقر زندگی می­کنند (میانگین در تمام سرزمین های اشغالی 21.9 درصد). آنها به دلیل آموزش ناکافی در مشاغل کم درآمد یا پاره­ وقت کار می­ کنند. طبق تحقیقات او.ای.سی.دی خانواده­های خریدی معمولاً زیر خط فقر زندگی می­ کنند.

اکثریت اسرائیلی­ ها، خریدی ها را سربار مالی می­دانند و به عنوان گروهی معرفی می­  نمایند که کمترین کمک را به جامعه اسرائیل می­ کنند. در همین راستا وزارت کار رژیم صهیونیستی در جولای 2019 پیش­ بینی کرد که نرخ پایین اشتغال خریدی ها تا 2030 برای اقتصاد ملی رژیم سالانه 40 میلیارد شکل و تا سال 2065 بیش از 400 میلیارد شکل هزینه خواهد داشت. تلاش ­های زیادی برای تشویق خریدی­ها به کار صورت می­گیرد اما فضا برای مانور فقط زمانی وجود دارد که خریدی­ ها در دولت مشارکت نداشته باشند. شاخص ها بیانگر آن است که کابینه رژیم صهیونیستی از هدف خود در سال 2010 (اشتغال 63 درصد از مردان خریدی تا سال 2020)، بسیار فاصله دارد. با این حال حتی با وجود دلایلی چون وضعیت دشوار اقتصادی، ترک تحصیل، ادغام در جامعه و کاهش احساس تهدید وجودی، روند مثبتی در میزان اشتغال خریدی­ ها مشاهده نمی ­شود.

سه موضوع مورد توجه خریدیم

خریدیم در سه حوزه سیاسی، اجتماعی و فرهنگی فلسطین اشغالی تاثیرگذاری قابل توجهی از خود نشان داده است. موضوع نخست تأمین بودجه برای جامعه خریدیم و محافظت از آن در برابر دولت است. این امر از طریق توافق­نامه­ های ائتلاف، اصلاحات، پیشنهادات قانونی و پر کردن پست­های سیاسی انجام می­ شود که بویژه در دولتی که سال 2020 روی کار آمد آشکار است؛ علاوه بر وزارت کشور، وزارت مسکن و وزارت خدمات مذهبی، خریدی ها پست­ های معاون وزیر را در وزارتخانه های مختلفی به دست آوردند. علاوه بر این به طور سنتی رئیس کمیته مالی کنست هم فردی خریدی است.

موضوع دوم رابطه دولت و دین و هویت یهودی دولت است که برای اولین بار در توافقنامه ائتلاف (2001) به آن اشاره شد. تلاش خریدی ها برای حمایت از حق خود در تفسیر این موضوع در چندین بند همچون حرمت شنبه، غذای حلال، تغییر مذهب و نقش دادگاه­ های مذهبی قابل مشاهده است. از سال 1992 در هر توافقنامه ائتلاف، ­بندی وجود دارد که عملاً برای خریدی ها در امور مربوط به دین و کشور حق وتو قائل است تا آنها بدین وسیله بتوانند هژمونی خویش بر نهادهای مهم مذهبی را حفظ نمایند.

موضوع سوم درباره انطباق چارچوب­ ها در حوزه عمومی با نیازهای خریدی ها است. از سال 2006 بندهایی در توافقنامه­ های ائتلاف وجود دارد که کابینه را از مداخله در سبک زندگی خریدی ها بازمی دارد. برهمین اساس دولت موظف است محله­ هایی برای خریدی ها تعیین یا شهرهای جدیدی برای آنها بسازد. در سال 2015 خریدی ها ایجاد مکان­های کاری متناسب با نیازهای مذهبی خاص خود را بر کنست تحمیل نمودند. نشانه دیگر تغییر اجتماعی، پیش ­نویس قوانینی برای مراکز عمومی، حقوق ماهانه و روزهای بزرگداشت تورات حکیم یا تأسیس «خانه تورات» است.

مواضع اصلی خریدی ها در نظام سیاسی

خریدی­ها در کنار صهیونیست­های مذهبی یکی از دو شاخه اصلی یهودیت ارتدوکس در اسرائیل به شمار می روند. اکثریت خریدی ها (بیش از 90 درصد) طرفدار صهیونیست هستند. با وجود مرز محسوس خریدیم با بقیه جامعه اسرائیل آنها همگن نیستند بلکه بسیار متنوعند، رهبری متمرکز ندارند و در امتداد خطوط مختلف مانند نسب، سنت مذهبی، عضویت در جامعه مذهبی خاص یا پیروی از رهبر معنوی خاص تقسیم شده­اند. علاوه بر این خریدی­ ها درباره نگرششان نسبت به جهان سکولار، مدرنیته یا حتی کشور خود دیدگاه یکسانی ندارند.

اگرچه خریدیم به مواضع جناح راست تمایل دارد اما در عین حال از دولت­ های چپ میانه پشتیبانی می­ کند. از سال 1990 هر سه دولتی که توسط لیکود اداره نشدند با آراء خریدیم به قدرت رسیدند، این مساله درباره اکثریت دولت­های تحت حاکمیت لیکود نیز صادق است. خریدی­ها از سال 1990 حدود 5 سال در دولت غایب بودند اما در 8  مورد از 10 ائتلاف شرکت داشته اند. بودجه و استقلال مدارس دینی آنها تنها از طریق مشارکت در دولت تأمین می ­شود. بنابراین میزان مشخصی از انعطاف­ پذیری سیاسی برای محافظت از جامعه خودشان ضروری است.

احزاب خریدی در طی چند سال گذشته متاثر از مذاکرات صلح رژیم صهیونیستی با فلسطنیان به سمت راست حرکت کرده ­اند. احزاب پارلمانی متمایل به چپ خواستار عقب ­نشینی اسرائیل از سرزمین­های اشغالی هستند و احزاب راست با این نظر مخالفند. پس از مرگ شاخ (2001) و عوادیا یوسف (2013) دو رهبر برجسته اولتراارتدوکس، شهرک­ های خریدی در کرانه باختری رو به گسترش نهادند. در حال حاضر شهرهای خریدی دارای سریعترین رشد سکونتگاه در سرزمین­ های اشغالی به شمار می روند. آنچه مشخص نیست موضع آینده خریدی ها درباره درگیری با فلسطینیان است. اختلاف قابل­ت وجهی بین نخبگان سیاسی و رأی­دهندگان خریدی که بسیار رادیکال­ ترند وجود دارد چرا که 59 درصد از آنها ترجیح می دهند اعراب را از اسرائیل اخراج کنند. روند شایع در نزد خریدی ها به مانند سایر جوامع یهودی-اسرائیلی بر این اساس است: هرچه جوان­تر راست­ تر.

خریدیم و رژیم صهیونیستی

رابطه بین خریدی ها و رژیم صهیونیستی به عنوان یک کشور یهودی و دموکراتیک پیچیده است. هر دو عنصر یهودی و دموکراتیک برای خریدی ها چالش برانگیز است. کلیه روابط سیاسی مبتنی بر مرزبندی با جریان اصلی یهودی-صهیونیستی همچنان پابرجاست؛ اکثریت آشکار خریدی ها خود را صهیونیست نمی ­دانند و فقط یک سوم با دولت همذات پنداری می­کنند. اکنون حدود 65 درصد خریدی ها، سرزمین های اشغالی را برای بقای طولانی­مدت مردم یهود مهم می پندارند و 89 درصد از آنان معتقدند که خریدی­ها موظف به کمک برای شکل دادن به هویت یهودی دولت هستند.

از طرفی خریدی ها به صورت دوفاکتو دموکراسی را به عنوان سیستم سیاسی می­ پذیرند اما براساس دیدگاه های مذهبی خویش پیرامون اصول دموکراتیک بدبین هستند. از دیدگاه خریدی ها اصول دموکراتیک در جامعه یهودی که توسط حاخام­ ها هدایت می ­شود اهمیت چندانی ندارند. اما رهبران خردید و احزاب آنها در پارلمان اسرائیل شرکت می­ کنند تا بر نحوه تصمیم­ گیری دولت درباره سرنوشت خریدی ها تأثیر بگذارند. رویکرد خریدی ها به دموکراسی منفعت­ طلبانه است. اخیرا لیپشیتز روزنامه نگار خریدی نوشت: «خریدی ­ها دموکرات نیستند و قطعاً لیبرال نیز نیستند». وقتی از خریدی ها سؤال شد دولت باید یهودی باشد یا دموکراتیک یا کدام را ترجیح می­دهند؟ 84 درصد «یهودی»، 12 درصد «یهودی و دموکراتیک» و تنها 2 درصد «دموکراتیک» را انتخاب کردند. در یک نظرسنجی دیگر 80 درصد علاقه خود را به سود «هلاخا» به عنوان مبنای حقوقی دولت اعلام کردند. در یک نظرسنجی دیگر این میزان به 86 درصد رسید. همچنین 83 درصد معتقدند در صورت مغایرت، هلاخا باید بر دموکراسی برتری داشته باشد.

از نظر خریدی ها خدمت سربازی عادت­های اسرائیلی را به جوانان تحمیل می­کند. از سال 1992 بحث درباره معافیت خریدی ها از خدمت سربازی مکررا باعث بحران­های سیاسی، تسلط بر مبارزات انتخاباتی و حتی شکست ائتلاف (همچون 2012) شده است. در حالی که در 20 سال گذشته اکثریت اسرائیلی­ های یهودی (حدود 80 درصد) خواستار خدمت نظامی اجباری برای خریدی­ها شده­اند، در سال 2017، 78 درصد از خریدی­ها این ایده را رد کردند، تنها 5 درصد تأیید و 12 درصد به شرط عدم جذب دانشجوی تورات تأیید کرده­ اند.

آینده خریدی ها

با شروع قرن 21 می­ توان تغییراتی همچون شرکت در رویدادهای فرهنگی، بازدید از کافه­ ها و مراکز خرید یا نقل مکان به محله­ های مختلط را در بخشی از جمعیت خریدی مشاهده کرد. میزان اشتغال مردان، تمایل برای پذیرش دروس سکولار در کنار مطالعه تورات، طی مدارج علمی، انجام خدمت سربازی و استفاده از اینترنت افزایش یافته است. تغییرات آنها عمدتاً نتیجه کاهش بیکاری بین مردان خریدی از سال 2002 و به موازات آن کاهش میزان دانشجویان بزرگسال تمام وقت تورات است. اما خریدیم جدید یکدست نیست. آنها اجتماعی ناپایدار از بازیگران مختلف هستند که با هدف تغییر متحد شده­اند. جمعیت آنها از 8 تا 30 درصد جمعیت خریدی ها، متغیر است. پژوهشگران تردید دارند که الگوی اجتماعی خریدیم در اسرائیل در درازمدت پایدار باشد. آنها ادعا می­کنند، محدودیت ­های اقتصادی و روندهای ادغام اجتماعی سرانجام به تغییر اساسی خریدی ها منجر خواهد شد. این تغییرات به دلیل شرایطی چون فقر نسبی، از دست دادن این آرمان که همه می­توانند به یک حکیم برجسته تورات تبدیل شوند، درک اینکه دولت اسرائیل تهدیدی وجودی نیست و همچنین گسترش روند استفاده از اینترنت ایجاد شده است. با این حال واقعیت­ ها درباره اکثریت قریب به اتفاق خریدی های جدید این موضوع را اثبات نمی­ کند. خریدیم جدید تا حدود زیادی بخشی از جهان ارتدوکس افراطی باقی مانده است (2 تا 7 درصد خواستار یک گسست بنیادی هستند). اعضای آن همچنان دانشجویان تورات را به عنوان نخبگان اجتماعی می­ بینند و ادعای رهبری حاخام­ها را می­پذیرند. تعداد زیادی از زنان خریدی جدید علاقه­ ای به تغییر در تفکیک جنسیتی یا سایر موضوعات مربوط به جنسیت ندارند. تاکنون هیچ حاخام مشهوری طرفدار خریدیم جدید نبوده است.

 

 

نتیجه ­گیری

خریدیم­ در حال تغییر هویت اسرائیل است؛ سبک زندگی آنها بر جامعه تأثیرگذار است زیرا تعداد قابل توجهی از مردان کار نمی­ کنند، تعداد کمی در ارتش خدمت می­کنند و فرهنگ مصرفی متفاوتی دارند. امید به این که پس از ادامه ادغام، خریدی ها تغییر کنند و با جریان اصلی جامعه سازگار شوند بسیار ناچیز است. بنابراین جریان اصلی جامعه با سرگشتگی روبرو است. اگر تلاش برای ادغام خریدی ها صورت نگیرد تعارض بر سر حقوق ویژه آنها تشدید خواهد شد. برعکس اگر سعی در ادغام خریدی ها شود هنجارهای آنها به کل جامعه سرایت می­ کند. همچنین این سناریو محتمل است که منازعه بین خریدیم و دیگر اعضای جامعه چنان غالب شود که جایگزین تقابل با فلسطینی ­ها شود. تحولات درون جامعه خریدیم برای آینده اسرائیل تعیین­ کننده است. در این راستا دو تحول موازی را شاهد خواهیم بود: یک، اسرائیل احتمالاً ستون­ ریزی بارزتر میان مناطق و محله­ های جدید سکولار و ارتدوکس افراطی را تجربه خواهد کرد. دو، رژیم صهیونیستی تحت تأثیر خریدیم در سیاست و زندگی عمومی محافظه ­کارتر و مذهبی ­تر خواهد شد. به تعبیر یکی از جامعه شناسان اسرائیلی این­ها درد زایمان «نظم جدید رژیم صهیونیستی» است.

منابع پژوهش در دفتر پژوهشکده موجود است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟