نامه بلینکن به غنی؛ بدون ترامپ نیز فشارها باقیست

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید

آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا در نامه ای به محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان از وی خواست هر چه سریعتر در جهت اجرای فرامین کاخ سفید در ارتباط با حل بحران سیاسی افغانستان اقدام کند.این نامه که بیشتر به یک فرمان شبیه است در سفر اخیر زلمی خلیلزاد نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان به کابل تحویل غنی شد. نگارش چنین نامه ای از سوی وزیر امور خارجه آمریکا در حالی که کمتر از دوماه از آغاز به کار دولت جدید آمریکا نمی گذرد بیانگر شتاب کاخ سفید در به اصلاح تحرک بخشیدن به روند صلح افغانستان است. 

علاوه براین، سوال مهم مطرح است که ارایه طرح تشکیل دولت مشارکتی که در نامه وزیر امور خارجه آمریکا به غنی بر اجرای آن تاکید شده است آیا به معنای نادیده گرفتن توافقنامه دوحه است که در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ میان دولت آمریکا و طالبان امضا شد؟

بسیاری براین اعتقادند ارایه طرح جدید در نهایت به معنای نادیده گرفتن طرح قبلی است مشروط براینکه طالبان و دولت افغانستان هم آن را بپذیرند. با توجه به اینکه همزمان با آغاز بهار و فروردین ماه، حملات خونین در افغانسان شدت می گیرد از یکسو و نزدیک شدن به ماه “می” برای خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و وزیر امور خارجه آمریکا با بهره برداری از آنها تلاش کرده است محمد اشرف غنی را از عملیات بهاره و تصاحب بخش بیشتری از جغرافیای افغانستان بتراساند تا وی سریعا در جهت اجرای طرح دولت مشارکتی اقدام کند. 

واقعیت امر نیز این است که طرح دولت مشارکتی موضوع تازه ای نیست زیرا نه تنها محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان بارها بر تشکیل آن بر مبنایه تقسیم 50 درصدی قدرت با طالبان پیشنهاد داده است بلکه در نشست مسکو نیز که طالبان حضور داشت طرح تشکیل چنین دولتی مطرح و مورد توافق تلویحی این گروه هم قرار گرفت اما این که این گروه با پیشنهاد تشکیل دولت مشارکتی مورد نظر دولت جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا موافقت کند یانه؟ بستگی به نظر اسلام آباد و میزان عقب نشنی طالبان از موضعش در مورد آینده تحولات سیاسی اقغانستان و همچنین اصول مذهبیش دارد.

اما واکنشهایی که از سوی محافل عمومی و سیاسی افغانستان به نامه آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا منعکس میشود بیانگر خشم عمومی از ارسال چنین نامه ای است. چرا که:

1-وزیر امور خارجه آمریکا از نظر سطح دولتی همطراز با محمد اشرف غنی نیست و چنین نامه ای بایستی ازسوی همتای وی یعنی بایدن به غنی ارسال می شد.از اینرو محافل عمومی در افغانستان اقدام وزیر امور خارجه آمریکا را تحقیر آمیز می داند. 

2-برخورد وزیری امور خارجه آمریکا با اشرف غنی مستبدانه و از نگاه بالا ارزیابی می شود و این در حالی است که مردم افغانستان به رغم فقدان حاکمیت متمرکز نه تنها سرزمین خود را حفظ کرده اند بلکه شکست دو ابرقدرت انگلیس و شوروی را در کارنامه تاریخی خود دارند. به همین برخورد غیر دیپلماتیک وزیر امور خارجه آمریکا با رئیس جمهوریشان را برنمی تابند و به آن واکنش خشمگین نشان داده اند.

دولت جو بایدن تصور می کند در ازا پرداخت بخشی از هزینه های دولت و ارتش افغانستان می تواند به شکل برده وار با مقامات آن برخورد کند. این در حالی است دونالد ترامپ که در اتخاذ تصمیهای عجولانه ، گستاخانه و اجرای برنامه های غیر قابل پیش بینی شهره عام و خاص بود نتوانست توافقنامه خود با طالبان را به دولت افغانستان تحمیل کند. درواقع به رغم تصور ترامپ ، وی رفت اما غنی همچان در قدرت باقی است.

به همین دلیل، آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه از تلاش کاخ سفید برای مشارکت دادن کشورهای منطقه بخصوص همسایگان افغانستان برای حل بحران این کشور با اجرای برنامه دولت مشارکتی خبر داده است. در واقع آمریکا می کوشد مشابه اجلاس بن پس از فروپاشی رژیم طالبان در سال 2001 را تحت عنوان بن 2 تشکیل دهد که کشورهای منطقه نیزآنرا تایید کنند. در این صورت افغانستان به سمت نگارش قانون اساسی جدید سوق خواهد یافت. با این تفاوت که آمریکا ادعا می کند دستاوردهای دو دهه افغانستان در بخشهای مختلف جمهوری و حقوق زنان و اقلیتها حفظ خواهد شد. هرچند پذیرش آن با توجه به آنکه بدنبال جلب رضایت طالبان می باشد اندکی سخت است.

در هر حال اجرای طرح دولت مشارکتی آمریکا با دشواری های جدی مواجه است زیرا دولت کابل و طالبان بایستی آنرا بپذیرند. آمریکا برای ترغیب دولت کابل به اجرای بی قید و شرط آن البته بدون تضمین دخالت پاکستان است. بنابراین شرایط را تا حدودی برای دولت کابل سخت می کند.

 

منبع:https://telegra.ph

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟