چالش های داخلی و بین المللی رژیم صهونیستی به منظور اجرای طرح معامله قرن

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید

گانتز یک‌بار هم درباره موضوع الحاق بخش‌هایی از کرانه باختری تأکید کرده با هر اقدام یک‌طرفه‌ای مخالف است. اما این مخالفت مطلق، عمدتاً به پیش از توافق با نتانیاهو و ورود به کابینه وحدت ملی بازمی‌گردد و پس از ورود به کابینه چند بار از اجرا شدن این طرح حمایت کرد.

باوجود اینکه از مدت‌ها پیش روز اول ژوئیه 2020 (1 تیر 99) به عنوان آغاز اجرایی شدن «الحاق بخش‌هایی از کرانه باختری به رژیم صهیونیستی» اعلام شده بود، اما به سه دلیل عمده اجرای این طرح تا کنون به تعویق افتاده و به نظر می‌رسد احتمالاً این روند همچنان ادامه یابد. اما اصلی‌ترین دلایل به ترتیب اهمیت عبارتند از:

نخستین عامل همه‌گیری جهانی کروناویروس که تقریباً همه شئون زندگی مردم در سراسر جهان و نیز رفتار و عملکردهای دولت‌ها را تحت تأثیر خود قرار داده است. از هنگام تشکیل کابینه ائتلافی با شراکت احزاب لیکود و آبی و سفید در هفدهم ماه مه 2020 سران حزب آبی و سفید معتقد به عقب افتادن زمان اجرای این طرح تا هنگام مهار بیماری کووید – 19 بوده اند. دومین عامل همانا مخالفت نسبی کادر رهبری حزب آبی و سفید بوده است. «بنی گانتز»، وزیر دفاع کنونی رژیم صهیونیستی و البته رهبر پیشین اپوزیسیون نتانیاهو موضع نسبتاً مبهمی درباره نفس موضوع الحاق اتخاذ کرده است.

پیش از ماه ژوئیه گانتز عمدتاً بر لزوم اولویت بخشی به مقابله همه‌جانبه با کروناویروس و بیماری کووید – 19 تأکید می‌کرد. در روزهای پایانی ماه ژوئن گانتز در دیدار با «آوی برکویتز»، نماینده کاخ سفید گفت: «روز اول ژوئیه که برای اجرای این طرح اعلام شده، نه مقدس است و نه در میانه بحران کروناویروس ضروری.»

گانتز البته پیش از این نیز درباره شهرک‌سازی‌های مواضع مبهی اتخاذ کرده بود. او در نخستین نشست خبری خود که در 9 فوریه 2019 برگزار شده بود نیز از یکسو تأکید کرده بود خروج اسرائیل از غزه در سال 2005 اقدامی قانونی بوده و باید از آن درس گرفت، اما در عین حال مدتی بعد پلتفورم انتخاباتی حزب «آبی و سفید» اشاره می‌کرد این حزب قصد ندارد منطقه‌ای را تخلیه کند. با این وجود گانتز یک‌بار هم درباره موضوع الحاق بخش‌هایی از کرانه باختری تأکید کرده با هر اقدام یک‌طرفه‌ای مخالف است. اما این مخالفت مطلق، عمدتاً به پیش از توافق با نتانیاهو و ورود به کابینه وحدت ملی بازمی‌گردد و پس از ورود به کابینه چند بار از اجرا شدن این طرح حمایت کرد. همچنین گفتنی است مواضع مخالفت آمیز گانتز با الحاق در هفته‌های اخیر عمدتاً به زمان اجرای این اقدام بازمی‌گردد و درخصوص اصل و نفس آن نکته‌ای عنوان نکرده است.

«بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر رژیم صهیونیستی نیز در این مدت بارها بر لزوم اجرای این طرح در زمان مقتضی تأکید کرده و در روز 29 ژوئن در یک نشست خصوصی طرح الحاق را موضوعی دانسته که اجرای آن «به نظر گانتز و حزب آبی و سفید» وابسته نیست. با این وجود می‌توان گفت این گانتز بوده که تاکنون اراده خود را بر بی‌بی تحمیل کرده و عملاً امکان اجرای الحاق در روز موعود را از میان برده و همچنان چشم‌انداز روشنی برای تحقق آن وجود ندارد و انتظار می‌رود در چند هفته آتی نیز این وضع تغییر نکند.

بجز این دو دلیل اصلی‌تر، مخالفت‌های بین‌المللی با الحاق یک‌طرفه بخش‌هایی از کرانه باختری به رژیم نیز در هفته‌های اخیر قابل توجه بوده است. بجز مخالفت «آنتونیو گوترش»، دبیرکل سازمان ملل و «میشل باشله»، کمیسیونر عالی سازمان ملل در امور حقوق بشر، اتحادیه اروپا، دولت‌های بریتانیا، آلمان، فرانسه و اسپانیا نیز ضمن مخالفت با این طرح نسبت به پیامدهای سوء آن به رژیم صهیونیستی هشدار دادند. در جبهه کشورهای عربی نیز تقریباً رویکردی واحد نسبت به این طرح ابراز شد. همه کشورهای عربی الحاق کرانه باختری را محکوم کرده و خواستار توقف آن شده‌اند. در این میان گفته می‌شود عربستان سعودی و امارات متحده عربی نیز به تل‌آویو پیام داده‌اند که در صورت اجرای این طرح فرایند «عادی‌سازی روابط» شدیداً به مخاطره خواهد افتاد. «یوسف العتیبه»، سفیر امارات متحده عربی در آمریکا با نگارش یک یادداشت اختصاصی برای روزنامه صهیونیستی «یدیعوت آحارونوت» تصریح داشته که تل‌آویو باید از میان «الحاق و عادی‌سازی روابط با جهان عرب دست به انتخاب بزند.»

در همین راستا شاهزاده «فیصل بن‌فرحان»، وزیر خارجه عربستان سعودی نیز اعلام کرده: «الحاق یک اقدام تحریک آمیز است که تداوم فرایند صلح و تقویت امنیت و ثبات در منطقه را به مخاطره می‌اندازد.» همچنین «عبدالله دوم» پادشاه اردن نیز در گفت‌وگویی که روز پانزدهم ماه مه 2020 با نشریه آلمانی اشپیگل داشته، صراحتاً پیامد الحاق کرانه باختری و در پیش گرفتن راهکار یک دولتی برای منازعه فلسطین و رژیم صهیونیستی را «منازعه گسترده با پادشاهی اردن هاشمی» دانسته است.

بدین ترتیب به نظر می‌رسد محتمل و قریب الوقوع شدن الحاق بخش‌هایی از کرانه باختری شاید تصمیمی باشد که بالاخره دولت‌های عربی را به مسیر متفاوتی از روند کنونی سوق دهد و از پیش‌تر رفتن در مسیر عادی سازی روابط بدون توجه به وضعیت فلسطین بازدارد. البته بیشتر کشورهای عربی (بجز اردن) همچنان راه درازی را حتی برای برگشتن به «طرح صلح عربی» دارند.

 

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟