اینجرلیک، اهرم چانه زنی اردوغان در برابر آمریکا

 
در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
رجب طیب اردوغان بار دیگر تهدید کرده‌ است که اگر واشنگتن بر تحریم ترکیه به دلیل خرید سامانه دفاع هوایی اس- 400 از روسیه اصرار کند، پایگاه هوایی مهم اینجرلیک را به روی آمریکا خواهد بست.

پل ایدن در گزارشی که وب سایت مرکز امنیت جدید آمریکایی منتشر کرد، نوشت: اگر ترکیه برای بستن اینجرلیک اقدام کند، اولین باری نخواهد بود که این پایگاه را به روی آمریکا می‌بندد. در سال 1974 نیز ترکیه در پی اعمال تحریم تسلیحاتی آمریکا چنین اقدامی را انجام داد. در سپتامبر سال 2014 اجازه بمباران سوریه از طریق این پایگاه را به آمریکا نداد. پیش‌تر هم در سال 2003 مجلس ترکیه استفاده آمریکا از این پایگاه برای حمله به عراق را ممنوع کرد.

با توجه به پایین بودن سطح روابط آمریکا و ترکیه در حال حاضر مشخص نیست که آیا اردوغان تهدیدش را اجرا خواهد کرد یا خیر. اریک ایدلمن سفیر سابق آمریکا در ترکیه با اشاره به نشست 13 نوامبر گفت که به نظر می‌رسد اردوغان حتی بعد از نشست مواجهه جویانه با پنج عضو سنا در کاخ سفید هنوز باور دارد که ترامپ از او در برابر تحریم محافظت خواهد کرد. سروصدای او درباره اینجرلیک بدون تردید برای آن است که به ترامپ هزینه‌های احتمالی تحریم ترکیه را یادآوری کند.

ایدلمن پیش‌بینی می‎کند که روابط آمریکا و ترکیه به سمت متلاطم شدن پیش برود. او گفت که دیگر در کنگره آمریکا از ترکیه حمایتی نمی‌شود و توانایی ترامپ برای حفاظت از اردوغان در برابر پیامدهای اقداماتش در کنگره نامحدود نیست.

بستن این پایگاه توسط ترکیه همچنین می‎تواند آمریکا را به خروج بمب‎های هسته‎ای B61 که در آن قرار گرفته وادار کند.

سلیمان اوزرن، کارشناس ترک در دانشگاه جورج میسون معتقد است که اظهارات اردوغان درباره اینجرلیک تلاشی است برای فرستادن پیام به دولت آمریکا پیش از تصویب طرح تحریم ترکیه در سنا؛ اما این طرح خط قرمز اردوغان نیست.

وی افزود که روابط آمریکا و ترکیه دو بعد دارد: آمریکا – ترکیه و اردوغان – واشنگتن. تنش‎های متقابلی میان دو کشور وجود دارد اما مسائل مربوط به اردوغان مانند رضا ضراب و هالک بانک نیز مطرح هستند که مسئولیت‎هایی جدی برای ترکیه به بار می‌آورند. مشکل اردوغان با آمریکا از مسائل شخصی او ایدئولوژی سیاسی اسلام‌گرای او ناشی می‌شود. او مادامی‌که به نفعش باشد به استفاده از اینجرلیک به‌عنوان اهرم چانه‌زنی ادامه خواهد داد. بااین‌حال با توجه به گام‌هایی که در آمریکا در حال برداشته شدن است، ممکن است روزهای استفاده از اهرم اینجرلیک زودتر از آنچه اردوغان انتظارش را دارد به پایان برسد.

آرون استین، مدیر برنامه خاورمیانه در موسسه پژوهش سیاست خارجی نیز اشاره کرد که اینجرلیک هم به لحاظ سیاسی مهم است و هم به سمبل مهم روابط آمریکا – ترکیه تبدیل شده است.

نیکلاس هراس، کارشناس مرکز امنیت جدید آمریکایی دراین‌باره معتقد است که اهمیت اینجرلیک برای ترکیه بیشتر است تا برای آمریکا زیرا این پایگاه پرستیژی را برای ترکیه در ناتو رقم زده و وجودش بازدارنده‌ای در برابر بازیگران خارجی به‌ویژه روسیه است.

منبع:https://www.scfr.ir/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟