امارات چگونه از بنادر یمن برای رقابت های منطقه ای استفاده می کند؟

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
امارات در سال 2015 به همراه عربستان وارد جنگ علیه یمن شد. عربستان هدف خود را شکست انصارالله و دیگر انقلابیون و بازگرداندن منصورهادی رئیس جمهور مستعفی اعلام کرد اما امارات به دنبال منافع و اهداف اقتصادی بوده است. امارات اقتصاد را به عنوان مهمترین عامل پیشرفت در عرصه داخلی و منطقه ای انتخاب کرده است. بنابراین حتی ورود این کشور به جنگ یمن نیز با انگیزه های اقتصادی است. در این میان بنادر یمن برای امارات اهمیتی استراتژیک دارند.

یمن برای امارات از جنبه اقتصادی بسیار مهم است. از جنبه اقتصادی مهم‌ترین نگرانی امارات تبدیل شدن بندر عدن به رقیب قدرتمند دبی است. در حالی که بین‌المللی شدن دبی و تبدیل شدن آن به کانون تجارت منطقه‌ای درآمدهای گسترده‌ای را برای امارات در پی دارد، هرگونه وضعیت باثبات و سیاست‌های مستقل که باعث شکوفایی عدن و مناطق ساحلی یمن شود باعث نگرانی امارات است. از این منظر امارات می کوشد با استفاده از نفوذ خود در منطقه از طرح‌های توسعه دیگر بنادر کشورهای حاشیه خلیج فارس و اقیانوس هند جلوگیری کند. امارات سعی دارد تا بندرهای یمن از بندر عدن تا بندر المکلا و المخا را زیر سلطه خود داشته باشد تا این بندرها در آینده هیچ خطر و تهدیدی برای بندر دبی به‌عنوان بندر ترانزیتی در خلیج فارس ایجاد نکند. اکنون سلطه بر بنادر مهم یمن تقریباً در دست امارات است و حتی بنادر روبروی سواحل یمن مانند بندرهای سومالی، جیبوتی و اریتره و خیلی از این کشور ها نیز زیر نظر شرکت های اماراتی عمل می‌کنند.

امارات سعی دارد تا با استفاده از بنادر مهم و استراتژیک در منطقه بتواند در رقابت اقتصادی با عربستان پیروز شود. به همین دلیل نوعی جنگ بنادر نیز بین عربستان و امارات در جریان است. به عنوان مثال چند ماه پیش قراردادی از سوی عربستان برای ساخت و توسعه ترمینال کانتینری به نام «عبدالعزیز» در بندر دمام در شمال عربستان و در خلیج فارس منعقد شده است.  این مگاترمینال با هدف کاهش قدرت بندر جبل علی در امارات احداث می شود.

ابوظبی و ریاض علیرغم مشارکت راهبردی در یمن، بر سر کسب نفوذ بخصوص بر سر بنادر یمن رقابت ملموسی را در جنوب یمن کلید زده اند

 امارات در مسیر رقابت با عربستان پس از حمله به یمن، بندر عدن و بندر المخا در غرب استان تعز را تحت کنترل خود گرفت. به دنبال این اقدام باب المندب تحت نظارت امارات قرار گرفت. اهمیت باب المندب در این است که این تنگه محل عبور 12 درصد از کالاهای تجاری جهان است.  در منطقه خلیج فارس 37 بندر وجود دارد که ١٠ بندر در این میان از اهمیت بیشتری برخوردار است که یک سوم این ١٠ بندر در منطقه جبل علی امارات است. عربستان نیز دارای 9 بندر بزرگ تجاری و صنعتی است که ٩۵ درصد از صادرات و واردات این کشور از این طریق انجام می شود.

بنابراین تسلط بر بنادر استراتژیک منطقه یک راهبرد بلندمدت برای امارات است. امارات اگر بخواهد که در رقابت با عربستان خود را به عنوان قدرت اقتصادی جهان عرب مطرح کند باید بتواند از طریق بنادر یمن و بنادر روبروی یمن در آفریقا بتواند باب المندب را تحت کنترل خود بگیرد. امارات در بعد سیاسی نیز سعی دارد با اقداماتی مانند اعزام نیروی نظامی به جزایر استراتژیک سقطری به نوعی قدرت خود را به عربستان در این منطقه نشان دهد.

امارات هرچند از لحاظ اقتصادی کشوری ثروتمند است اما فاقد عمق استراتژیک لازم است. معمولا کشورهای حاشیه خلیج فارس، به‌خصوص قطر، بحرین و امارات کشورهای بسیار ثروتمند و توانمندی هستند، اما مساحت جغرافیایی آن ها بسیار کوچک است. به‌عنوان مثال، در حال حاضر مناطق تحت اشغال امارات در یمن، از کشور امارات بزرگتر است. در این بین امارات که می خواهد خود را به‌عنوان کشور بزرگی در منطقه خاورمیانه مطرح کرده و حتی با ایران نیز مقابله و برضد ترکیه عمل کند، نیاز به مساحت جغرافیایی بیشتر دارد. به همین دلیل با توجه به این وضعیت، داشتن چند جزیره استراتژیک و مهم در دریای عرب، خلیج عدن و دریای سرخ برای امارات بسیار مهم است.

 

منابع پژوهش در دفتر پژوهشکده موجود است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟