عواقب مخرب جنگ یمن بر اکوسیستم منطقه‌ای

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
از آنجا که آلودگی دریایی توسط نفت و سایر مواد هیدروکربی یک مسئله فوری و مهم در منطقه است ، “پروتکل مربوط به همکاری منطقه ای در مبارزه با آلودگی ناشی از نفت در سال 1982 امضا شد. با این حال اقدامات ائتلاف سعودی- اماراتی علیه محیط زیست یمن در طول جنگ، اکنون به خطری بزرگ برای اکوسیستم منطقه و حتی فرامنطقه ای تبدیل شده است که مستلزم ورود جامعه بین المللی به مقابله با اقدامات این کشورها می‌باشد.

به گفته منابع محلی در عدن ، در روزهای گذشته در نتیجه غرق شدن یک نفتکش متعلق به یکی از رهبران دولت مستعفی منصور هادی و نشست مشتقات نفتی به دریا، آلودگی قابل توجهی در ساحل دریای عرب ایجاد شده است.

این منابع گفتند ، این کشتی که روز یکشنبه در ساحل منطقه البوریقه در غرب عدن غرق شد ، به دلیل پایان عمر مفید بهره‌وری و عدم توانایی در انجام هر گونه عملیات حمل و نقل دریایی از کار افتاده شده بود.

بر اساس اطلاعات به دست آمده نفت از کشتی به منطقه دریایی”دیا” در امتداد ساحل شهر عدن نشت یافته و احتمالاً سایر نقاط دریای عرب را تحت تأثیر قرار خواهد داد.

این منابع توضیح دادند که این کشتی به دلیل نقض حاکمیت یمن توسط عربستان و امارات متحده عربی و محاصره این کشور، دیگر مجاز به ورود به آبهای بین المللی نبوده است.

وزارت کشور دولت نجات ملی یمن با اشاره به گزارش گارد ساحلی عدن درباره آلودگی آب‌های سرزمینی اعلام کرد که این گزارش نشان می‌دهد ائتلاف متجاوز و مزدوران از فرسوده بودن کشتی نفتی و خطرناک بودن آن برای محیط زیست و خطوط کشتی‌رانی مطلع بودند، اما اجازه دادند این کشتی در بندر عدن برای مدت زمان طولانی پهلو بگیرد تا اینکه در نهایت غرق شد و بدین ترتیب سواحل استان در یک جنایت تعمدی آلوده شود.

در این بیانیه همچنین آمده است که ائتلاف سعودی و مزدوران مسئول کامل آلودگی زیست محیطی و همه خسارات ناشی از غرق شدن کشتی و نشت گسترده نفت در آب‌های سرزمینی یمن هستند.

تهدید بزرگ برای اکوسیستم و مردم یمن

منطقه دریای سرخ و خلیج عدن (RSGA) علاوه بر اهمیت استراتژیک ، اقتصادی و اجتماعی آن برای منطقه ، از نظر تنوع و ارزش محیط های ساحلی و دریایی کاملا شناخته شده است. دریای سرخ به دلیل انعطاف‌پذیری نسبتاً بالاتر مرجان‌های خود نسبت به سایر نقاط جهان، به عنوان آب و هوایی بالقوه برای حضور صخره های مرجانی شناخته می شود. این منطقه علاوه بر صخره‌های مرجانی فراگیر، از بسترهای وسیع علف دریایی نیز پشتیبانی می‌کند. خلیج عدن دارای سطوح بهره وری بیولوژیکی است که در بالاترین سطح در جهان قرار دارد. جریان آب غنی از مواد مغذی از خلیج عدن به دریای سرخ تا حد زیادی عامل بهره وری بیشتر در قسمت جنوبی دریای سرخ است.

شیلات دریایی ، به عنوان یک فعالیت اقتصادی سنتی ، همچنان منبع اصلی تأمین غذا و درآمد مردم محلی است. با این حال در طی سالیان گذشته عمدتاً به دلیل تخریب زیستگاههای اساسی ساحلی و صید بی رویه درآمدهای شیلاتی ساکنان کاهش یافته است. بهره برداری بیش از حد از منابع دریایی، خطرات ناوبری دریایی و تهدیدات نشت آلودگی هیدروکربنذو مواد نفتی از کشتی‌ها، مراکز شهری و صنعتی، دفع غیرقانونی آلاینده ها توسط کشتی های عبوری و تأثیرات تغییرات اقلیمی عمده ترین دلایل ضربه زدن به اکوسیستم و محیط زیست منطقه بوده اند.

کولایب مدیر کل شرکت SEPOC و مالک نفتکش سافر اعلام کرده است که از زمان شروع جنگ این کشتی غول پیکر زنگ زده عملاً هیچگونه تعمیراتی نداشته است. او می گوید دریچه های سینه دریایی کشتی زنگ زده اند و نمی توانند کاملاً بسته شوند. سیستم اطفا حریق کشتی نیز دیگر کار نمی کند.

کارشناسان محیط زیست هشدار می‌دهند که با احتساب نگه‌داری 1.14 میلیون بشکه نفت خام در کشتی سافر، عواقب نشست این مقدار نفت به دریا آن غیرقابل توصیف است و می‌تواند به وقوع یک بعد دیگر از فاجعه در یمن بیانجامد.

آژانس انسانی ACAPS مستقر در ژنو هشدار داد که اگر نفت Safer نشت کند ، این امر به طورمستقیم برمعاش 31،500 ماهیگیر و 235،000 کارگر ماهیگیری تأثیر می گذارد. این علاوه بر تأثیرات منفی این رویداد بر صنایع وابسته ، و احتمالاً تعطیلی سه ماهه بندر حیاتی الحدیده ، به عنوان محل اصلی واردات کالا برای مردم قحطی شده وجنگ زده یمن می‌باشد. طبق پیش بینی های ACAPS پاکسازی محیط زیست از آلودگی در چنین شرایطی 20 میلیارد دلار هزینه در بر خواهد داشت. این مبلغ تقریباً کل تولید ناخالص داخلی یمن در سال 2019 بوده است.

آتش سوزی حتی ممکن است بدتر باشد. تا 5.9 میلیون نفر در یمن و 1 میلیون نفر دیگر در عربستان سعودی می توانند در معرض سطح آلودگی هوا قرار بگیرند. این در حالی است که زیرساخت‌های سیستم مراقبت های بهداشتی تقریباً به طور کامل در نتیجه جنگ و حملات هوایی عربستان نابود شده است. حدود 500 کیلومتر مربع از زمین های کشاورزی یمن پوشیده از دوده خواهد شد که باعث تلفات احشام و نابودی محصولات کشاورزی مورد استفاده تقریبا 10 میلیون یمنی و 1.5 میلیون نفر در عربستان سعودی می‌شود.

این در حالی است که غیرنظامیان یمن که از گرسنگی کمبود آب و غذا رنج می برند ، بالاترین هزینه جنگ تحمیل شده از سوی عربستان و امارات را متحمل شده اند. به گفته مارک لوکاک ، مسئول امور بشردوستانه سازمان ملل ، از فوریه تا 2021 ، 16 میلیون نفر یمنی در معرض گرسنه بوده‌اند که از جمله 5 میلیون نفر که فقط یک قدم از قحطی فاصله دارند.” آژانس های سازمان ملل گفته اند در صورت عدم بهبود شرایط ، حداقل امسال 400000 کودک یمنی می توانند جان خود را از دست دهند.

در این شرایط فاجعه نشت نفت در آبهای یمن می‌تواند اوضاع را حتی بدتر کند. در حال حاضر 90٪ غذای یمن وارد می شود. حدود سه چهارم واردات مواد غذایی جامد از طریق بندر حدیده تحت کنترل انصارلله وارد کشور می‌شود. این بندری است که اکنون نفتکش سافر، ادامه فعالیت آن و همچنین بندر کوچکتر صالیف را تهدید می‌کند.

نقش قوانین دریایی محیط زیست توسط ائتلاف سعودی- اماراتی

عربستان و امارات به واسطه گروه‌ها و شبه نظامیان وابسته در یمن سالهاست که برخلاف قوانین بین المللی به غارت منابع مختلف سرزمین یمن از نفت و گاز تا منابع معدنی و شیلات و درختان جنگلی کم نظیر در جزایرمی‌پردازند. نقض قوانین بین المللی توسط ائتلاف سعودی- اماراتی در حوزه آلودگی زیست محیطی نیز کاملاً مشهود است.

در این رابطه ” برنامه محیط زیست دریای سرخ و خلیج عدن (PERSGA) ” در سال 1974 با همکاری سازمان آموزشی ، فرهنگی و علمی اتحادیه عرب (ALECSO) و پشتیبانی برنامه محیط زیست سازمان ملل (UNEP) بر اساس کنوانسیون حقوق دریاها (1982) آغاز شد. در سال 1982 این برنامه با امضای کنوانسیون جده با مشارکت جیبوتی ، مصر ، اردن ، عربستان سعودی ، سومالی ، سودان و یمن ، تحت عنوان رسمی “کنوانسیون منطقه ای برای حفاظت از محیط زیست دریای سرخ و خلیج عدن” مورد حمایت قرار گرفت. این کنوانسیون دولت های منطقه ملزم به مقابله با اقدامات و عوامل مخرب محیط های دریایی و ساحلی دریای سرخ و خلیج عدن می‌نمود.

از آنجا که آلودگی دریایی توسط نفت و سایر مواد هیدروکربی یک مسئله فوری و مهم در منطقه است ، “پروتکل مربوط به همکاری منطقه ای در مبارزه با آلودگی ناشی از نفت در سال 1982 امضا شد. با این حال اقدامات ائتلاف سعودی- اماراتی علیه محیط زیست یمن در طول جنگ، اکنون به خطری بزرگ برای اکوسیستم منطقه و حتی فرامنطقه ای تبدیل شده است که مستلزم ورود جامعه بین المللی به مقابله با اقدامات این کشورها می‌باشد.

 

منبع:http://alwaght.net

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟