قطر و مصر چگونه می توانند در زمینه حمل و نقل دریایی همکاری کنند؟

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
جنبه اقتصادی یکی از مهم ترین زمینه های همکاری بین قطر و مصر محسوب می شود که می توانند طی دوره آتی و به ویژه در زمینه گاز مایع و حمل و نقل دریایی و بنادر، آن را فعال کنند.

از زمانی که قطر و مصر در شهر العلای عربستان، پرونده اختلافات بین یکدیگر را پس از گذشت بیش از سه سال بستند، روابط بین دو کشور به سمت نزدیکی بیشتر در حرکت است به گونه ای که دو کشور اعلام کردند تمایل به همکاری مشترک در سطوح پیشرفته ای دارند.

جنبه اقتصادی یکی از مهم ترین زمینه های همکاری بین دو کشور محسوب می شود که می توانند طی دوره آتی و به ویژه در زمینه گاز مایع و حمل و نقل دریایی و بنادر، آن را فعال کنند.

مصر دارای جاذبه های بزرگی از جمله مساحت زیاد، جمعیت بالای صد میلیون نفر است و قطر نیز طرح های بلندپروازانه ای برای توسعه و گسترش سرمایه گذاری های خود خارج از مرزهایش طی سال های آتی دارد.

به گفته «سالم آل شافی»، سفیر قطر در قاهره، دو طرف اخیرا نشست هایی برگزار کردند و کمیته مشترک بین قطر و مصر بر سر نقاط اختلاف که برای حل آن اقدام خواهد شد تا زمینه ای برای تقویت همکاری در راستای منافع دو کشور و احترام به حریم جغرافیایی یکدیگر باشد، اجماع نظر داشتند.

بررسی همکاری در زمینه حمل و نقل دریایی

در تازه ترین دیدار بین مقامات دو کشور، «کامل الوزیر»، وزیر حمل و نقل مصر و «جاسم السلیطی»، همتای قطری وی چهارشنبه 20 اکتبر درباره امکان همکاری در زمینه حمل و نقل دریایی رایزنی کردند. 

در این دیدار که در قاهره انجام شد، وزیر حمل و نقل مصر گفت کشورش پروژه هایی دارد که امکان سرمایه گذاری قطر در آن وجود دارد و اشاره کرد که مصر به دنبال تبدیل شدن به یک مرکز تجاری و لجستیکی جهانی است. 

وی با اشاره به پروژه بندر السخنه در شمال شرق کشور، گفت این پروژه می تواند نمونه متمایزی برای همکاری بین دو کشور باشد و مصر به دنبال آن است این بندر را بزرگترین بندر محوری در دریای سخر قرار دهد.

به گفته وزیر حمل و نقل مصر، قرار است این بندر به جریان تجاری بین جنوب و شرق آسیا و جنوب و غرب اروپا و شمال آفریقا خدمت کند.

از طرفی دیگر وزیر حمل و نقل قطر از همتای مصری خود برای سفر به دوحه و اطلاع از عملیات توسعه بنادر دریایی نظیر بندر حمد دعوت کرد.

بندر بین المللی حمد، یکی از بزرگترین بنادر خاورمیانه محسوب می شود و بزرگترین پروژه زیرساختی قطر و مهم ترین دروازه دریایی تجارت خارجی قطر است.

 سرمایه گذاری قطر در بنادر

قطر طی سال های گذشته توجه خاصی به سرمایه گذاری در بخش بنادر و حمل و نقل دریایی داشته و اخیرا سرمایه گذاری گسترده در منطقه العقبه در اردن را مورد بررسی قرار داده است.

قطر در سایه توسعه منابع اقتصادی کشور به دور از منابع انرژی (نفت و گاز مایع)، سرمایه گذاری داخلی و خارجی شامل بخش بنادر از طریق عملیات توسعه، شراکت و یا اداره کامل را آغاز کرده است.

در همین راستا، شرکت «کیو ترمینالز»، در سال 2016 در پی توافقنامه ای بین سازمان بنادر قطر و شرکت دریانوردی این کشور تاسیس شد و کار خود را با راه اندازی بندر حمد آغاز کرد و سپس در چارچوب چشم انداز 2030 قطر به دنبال سرمایه گذاری در بنادر خارجی رفت.

«عبدالنبی عبدالمطلب»، کارشناس مصری مسائل اقتصادی درباره نشست اخیر بین وزرای حمل و نقل قطر و مصر گفت که این دیدار یک دیدار معمولی بوده اما امکان همکاری در زمینه حمل و نقل دریایی را بررسی کرده است.

به گفته این کارشناس مصری، کشورش از هر نوع سرمایه گذاری خارجی استقبال می کند.

عبدالمطلب اشاره کرد که قاهره و دوحه می توانند در بیش از یک پروژه در زمینه حمل و نقل دریایی به ویژه در زمینه بنادر تخصصی همکاری کنند.

وی معتقد است اگر دو طرف تصمیم به توسعه برخی بنادر مصر که امکان انتقال گاز طبیعی یا صادرات کالا به آفریقا را دارد، بگیرند، این مساله گشایش بزرگی در همکاری بین دو کشور خواهد بود.

این کارشناس مسائل اقتصادی گفت گسترش برخی بنادر مصر در دریای سرخ و اختصاص آن به قاره آفریقا می تواند یکی از عرصه های همکاری بین قطر و مصر باشد که سود گسترده آن به هر دو کشور خواهد رسید.

 

 

رشد سرمایه گذاری های قطر در مصر

یک گزارش رسمی منتشر شده در اواخر ماه مه از سوی سازمان آمار مصر، حاکی از افزایش ارزش سرمایه گذاری قطر در مصر طی سال 2020 به 679.4 میلیون دلار بود.

این درحالیست که سرمایه گذاری قطر در مصر در سال 2019، 382.2 میلیون دلار بوده و این رقم نشان دهنده افزایش 77.8 درصدی سرمایه گذاری قطر در مصر است.

این گزارش همچنین بیان کرد که حجم مبادله تجاری بین دو کشور از 22.7 میلیون دلار در سال 2019 و با افزایش 11.8 درصدی به 25.4 میلیون دلار در سال 2020 رسیده است.

حواله کارکنان مصری در قطر طی سال مالی 2018-2019 نیز به 1.3 میلیارد دلار رسیده و در مقابل حواله کارکنان قطری در مصر طی مدت مشابه، 4.9 میلیون دلار بوده است.

رقم حوله کارکنان مصری در قطر در مقایسه با سال مالی گذشته شاهد کاهش 7.4 درصدی اما رقم حواله قطری های مصر شاهد افزایش 82 درصدی نسبت به سال مالی 2017-2018 بوده است.

سرمایه گذاری های قطر در مصر از 5 میلیارد دلار فراتر می رود و آخرین آن افتتاح یک هتل در قاهره توسط شرکت الدیار وابسته به سازمان سرمایه گذاری قطر بود.

 

منبع:https://mdeast.news

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟