توافقات اقتصادی و تسلیحاتی اسرائیل و چین، خطری برای امنیت امریکا

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
گسترش روابط اسرائیل با چین بحث های بسیاری در سطح دستگاه امنیت اسرائیل برانگیخته است. یک شرکت چینی در حال ساخت بندر جدید حیفاست که به لحاظ استراتژیک و امنیتی اهمیت بسیار دارد. در این بندر قرار است یک پایگاه نظامی دریایی نیز ساخته شود. این پایگاه قرار است ستون فقرات نظام دفاعی اسرائیل در هرگونه درگیری نظامی دریایی با منطقه شمالی به طور خاص لبنان باشد. این مرکز همچنین می تواند هدفی استراتژیک برای هر موشکی باشد که به سمت اسرائیل پرتاب شود.

واگذاری این پروژه و اجاره آن به یک شرکت چینی و پیامدهای امنیتی آن برای اسرائیل باعث شد که پرونده روابط اسرائیل با چین مورد بحث های بسیار قرار گیرد و کارشناسان امنیتی و نظامی نسبت به دستیابی چین به اطلاعات حساس درباره پایگاه نظامی دریایی اسرائیل هشدار دهند.

دستگاه شاباک به همین بسنده کرد که اعلام کند توصیه های محرمانه در این باره داده و هشدار داده که چین امکانات تجسسی بسیاری دارد. ژنرال «شاؤول حوریف» رئیس سابق پروژه ساخت زیردریایی های تازه در آلمان نیز هشدار داد که واگذاری این پروژه به چین باعث خواهد شد که اطلاعات مهمی در اختیار چین قرار گیرد و امنیت اسرائیل و پایگاه نظامی دریایی تهدید شود. او گفت که بزرگ ترین خطر آن است که چینی ها می توانند به جزئیات مربوط به زیردریایی اسرائیلی که برای انجام مأموریت به قعر دریا فرستاده شده دست یابند. حوریف همچنین واگذاری این پروژه به چین را باعث اختلاف با امریکا دانست.

قراردادهایی که امریکا مانع اجرایشان می شود
واگذاری و اجاره بندر حیفا به شرکت چینی یکی از ده ها معامله اقتصادی است که در اسرائیل با شرکت های چینی در عرصه زیرساخت بسته شده است. از دیگر قرادادهایی که شرکت های چینی در حال اجرای آن هستند حفر تونل در کوه کرمل، ساخت بندر جدید اشدود، حفر تونل برای مترو در تل آویو، رقابت در توسعه خط مترو بیت المقدس است. حجم این قراردادها نشان دهنده روابط تنگاتنگ چین و اسرائیل است. روابطی که از 1992 رو به توسعه بوده است.

چین امروز به لحاظ حجم مبادلات مالی با 9.8 میلیارد دلار در سال 2017 سومین شریک اقتصادی اسرائیل است. از این میان، حجم صادرات چین به اسرائیل 6.5 میلیارد دلار و حجم صادرات اسرائیل به چین 3.3 میلیارد دلار بوده است.

اما درباره حجم سرمایه گذاری های چین در اسرائیل برآوردها متفاوت است. حجم این سرمایه گذاری ها را 10-20 درصد کل سرمایه گذاری های خارجی در اسرائیل دانسته اند. البته رونق همکاری های دو کشور در عرصه نظامی و امنیتی به اندازه عرصه بازرگانی و سرمایه گذاری نیست. «دن کاتریبس» کارشناس امنیتی تأکید می کند که با توجه به حساسیت مسائل امنیتی و اهتمام اسرائیل به حفظ روابط خوب با امریکا و اجتناب از هرگونه تنش در روابط با امریکا، طرف مبادلات نظامی و تسلیحاتی اسرائیل همیشه امریکا بوده است.

به نظر این کارشناس اسرائیلی، پس از بستن دو قرارداد فروش سامانه دفاعی اسرائیلی به چین، و دخالت امریکا برای جلوگیری از اجرای این قرارداد، اختلافات اسرائیل و امریکا به مرحله بحران رسید و اسرائیل ناچار به فسخ قرارداد شد. این قرارداد مربوط به فروش تجهیزات نظامی ای بود که فناوری امریکایی داشت و امریکا فروش آنها به چین را تهدیدی برای منافع خود و امنیت تایوان و دیگر متحدان امریکا دانست. پس از آن نظام تازه ای برای فروش تجهیزات نظامی اسرائیلی که فناوری امریکایی دارند ایجاد شد و اداره ویژه ای برای بررسی قراردادهای امنیتی تشکیل شد و این خود باعث توقف صادرات بسیاری از تجهیزات نظامی اسرائیل شد.

تنش میان امریکا و چین
«اساف اوریون» کارشناس امنیتی تأکید می کند که این قراردادها همچنین باعث اختلاف میان امریکا با چین شد. امریکا متحدی بی جانشین برای اسرائیل است و چین شریکی اقتصادی که باعث رونق در اقتصاد اسرائیل شده است. به نظر اوریون، اسرائیل باید متوجه خطر بی توجهی به نتایج ناخواسته توسعه این روابط باشد. «در کنار اهداف مثبت استراتژیک، باید متوجه بود که این روابط چه تأثیری بر بافت روابط اسرائیل با دیگر کشورها و در رأس آنها امریکا دارد. همچنین باید دید که این روابط چه تأثیری بر مسائل منطقه و بازیگران منطقه ای دارد».

روزنامه «یدیعوت احرونوت» هم به نقل از یک منبع امنیتی تأکید کرد که دستگاه امنیتی در وزارت ارتباطات و شرکت بنادر اسرائیل در طی مذاکرات با شرکت چینی نسبت به فعالیت های سایبری چین و امکان دشواری خنثا کردن آنها ازسوی اسرائیل هشدار داده بود.

دستگاه امنیت خارجی چین دو یگان APT 10 و APT40 دارد که تخصص آنها در حملات سایبری به خصوص به فناوری دریایی کشورهای پیشرفته غربی است. این دو یگان به طور خاص روی نیروی دریایی امریکا کار می کنند. این علت دیگر مخالفت امریکا با قرارداد اسرائیل با چین است. چون اگر بندر حیفا دست کارکنان چینی باشد کشتی های امریکایی از بیم تجسس چین نمی توانند در این بندر پهلو بگیرند.

ویژگی های سلاح چین چالشی برای اسرائیل است
پژوهشگران اسرائیلی در عرصه روابط با چین، تأکید می کنند که حجم صادرات امنیتی و بودجه دفاعی چین به طرز آشکاری افزایش یافته است. این وضعیت چالشی جدی برای اسرائیل است، چون سامانه های جنگی پیشرفته چین در اختیار گروه هایی دیگر در منطقه ازجمله دشمنان اسرائیل قرار می گیرد. ضمن اینکه چین متعهد به حفظ دست بالای اسرائیل به لحاظ نظامی در منطقه نیست. همچنین اسرائیل امکان گفت وگوی امنیتی با آن را ندارد و چین به اسرائیل در این عرصه به چشم رقیب نگاه می کند.

اساف اوریون در نهایت پیشنهاد کرده که اسرائیل دستگاهی برای مدیریت این خطرات در عرصه تجارت و سرمایه گذاری خارجی در بخش های استراتژیک تشکیل دهد تا بتواند تعادلی درست میان نیازهای توسعه اقتصادی و لازمه های امنیت قومی برقرار کند. او می افزاید که اسرائیل باید بررسی جامعی درباره چین و فعالیت های آن در اسرائیل و روابطش با کشورهای منطقه و قدرت های بزرگ انجام دهد و در دستگاه های امنیتی اش از کارشناسان مطالعات چین و خاورمیانه استفاده کند.

منبع:https://mdeast.news

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟