چرا آمریکا نیازمند دست‌یابی به توافق هسته‌ای است؟

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید

گفتگوی ایران و آمریکا برای دست‌یابی به توافق هسته ای انتقادات زیادی را در این کشور به‌دنبال داشته است؛ 

گفتگوی ایران و آمریکا برای دست‌یابی به توافق هسته ای انتقادات زیادی را در این کشور به‌دنبال داشته است؛ مخالفان که اکثریت آنان را اعضای حزب جمهوری‌خواه تشکیل می‌دهند، می‌کوشند تا در مسیر رسیدن به توافق مانع‌تراشی کنند؛ امّا در حقیقت آنان هیچ راه‌حل عملی دیگری جز مذاکره، برای مقابله با برنامه اتمی ایران ندارند. اما آنچه از دید بسیاری از منتقدین پنهان مانده، ارزش واقعی دست‌یابی به توافق است.

پیشگیری از وقوع جنگی دیگر در منطقه و مانعی در مسیر دستیابی به بمب اتمی

محدودیت‌های وضع شده بر برنامه اتمی ایران و نظارت‌های دقیق و گسترده آژانس، مانع از دست‌یابی این کشور به بمب اتم خواهد شد. ایران با نصب دستگاه‌های پیشرفته بازرسی و تسهیل دسترسی بازرسان به تأسیسات اتمی خود، دیگر امکان ندارد بتواند در سایت‌های اعلام شده اقدام به آزمایش و تحقیق هسته‌ای برای ساخت بمب اتم نماید.

تاکنون تنها گزینه‌ای که به جز مذاکره، برای جلوگیری ایران از ساخت بمب اتم مطرح شده، راه‌حل نظامی و جنگ بوده است، در صورت شکست گفتگوها حرکت ایران به سمت ساخت سلاح اتمی تسریع خواهد شد؛ این مسئله احتمال حمله آمریکا و اسرائیل را به تأسیسات اتمی ایران افزایش خواهد داد. ولی همگان بر این امر معترفند که حمله ی نظامی مانعی در مقابل اهداف ایران نخواهد بود و تنها امکان ساخت بمب را برای چند سال به تعویق خواهد انداخت، در حالی که آمریکا وارد جنگ بزرگ دیگری در خاورمیانه خواهد شد؛ جنگی که هیچ چشم‌انداز روشنی پیش‌رو ندارد و مردم آمریکا نیز خواهان آن نیستند. بنابراین باید از اشتباهی که در مورد عراق انجام گرفت و آمریکا را وارد جنگی بی‌فرجام کرد درس گرفت و از تکرار آن پرهیز کرد.

افزایش احتمال موفقیت در جنگ با داعش

این مذاکرات که هم از جانب رهبران و هم مردم ایران مورد استقبال قرار گرفته است، به جامعه میانه‌روی ایران در حرکت به سمت دموکراسی کمک خواهد کرد؛ امری که آمریکا نیز از آن بهره خواهد ‌برد. با توجه به افزایش خشونت و قدرت یافتن اسلام‌گرایان تندرو در خاورمیانه، آمریکا به یک شریک سیاسی میانه‌رو در منطقه نیازمند است؛ از آنجا که داعش و سایر گروه‌های جهادی تهدیدی علیه دو کشور ایران و آمریکا محسوب می شوند، همکاری و مشارکت این دو کشور در مبارزه با داعش می تواند از پیامدهای دست‌یابی به توافق هسته‌ای باشد.

بنا بر گزارش ها و به نقل از یکی از مقامات ایرانی، بعد از دستیابی به توافق هسته ای با آمریکا، ایران حاضر است با این کشور همکاری نموده و برای از بین بردن داعش 40 تا 60 هزار نیروی زمینی عازم میدان جنگ کند؛ هم‌اکنون نیز ایران بیشترین مشارکت را در جنگ با داعش داشته و از تمام متحدین آمریکا تأثیرگذارتر بوده است. کارشناسان نظامی بر این باورند که حملات هوایی برای از بین بردن داعش به تنهایی کافی نیست، بلکه نیاز به حمله زمینی وجود دارد. ارتش عراق ثابت کرده است که در میدان جنگ کارآمدی لازم را ندارد و افکار عمومی آمریکا نیز موافق ورود نیروی زمینی این کشور به جنگ‌های خاورمیانه نیستند، پس ایران بهترین گزینه در جنگ با داعش خواهد بود؛ امری که منوط به دست‌یابی به توافق هسته‌ای است.

به گفته برخی از ناظران سیاسی رسیدن به توافق هسته‌ای با ایران می‌تواند منجر به بازنگری آمریکا در روابط این کشور با عربستان شود. عربستان به‌عنوان یکی از متحدان آمریکا در منطقه، نقشی کلیدی در انتشار اسلام جهادی و تندرو در جهان داشته است.

در صورت توافق با ایران احتمال موفقیت آمریکا، در شکست تندروان اسلامی که با اندیشه‌های سَلفی عربستان سعودی شکل گرفته و گسترش یافته اند بیشتر خواهد شد. دریادار مایک مولن رئیس سابق ستاد ارتش مشترک، در این باره چنین می‌گوید:« ما باید روابط خود را با کشورهای منطقه و اولویت دادن به کشورهای سُنی‌نشین مورد بازبینی قرار دهیم؛ ایجاد تعادل در منطقه از طریق تنش‌زدایی با ایران، به تلاش‌ها‌ی ما در راستای کاهش خشونت‌های فرقه‌ای کمک خواهد کرد». 

منبع:https://pe.annabaa.org/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *