یا خودش به اهداف ایالات متحده حمله موشکی کند (که این کار بعید است زیرا جنگ را به داخل خاک ایران می کشد) یا این کار را توسط نیروهای نیابتی خود در منطقه انجام دهد.
یکی از گام های ایران می تواند افزایش حمله به کشتی رانی بین المللی در خلیج فارس باشد و گزینه دیگر انجام حملات سایبری علیه منافع ایالات متحده است؛ همچنین تهران می تواند در راستای نقض بیشتر توافق هسته ای گام بردارد.
قطعا انواع مختلف واکنش های ایران، قبل از صدور دستور ترور قاسم سلیمانی توسط ترامپ، برای او شرح داده شده است؛ لذا می بینیم که پیش از دستور یکی از فرماندهان شبه نظامی عراقی به سربازانش مبنی بر آماده شدن برای نبرد، سفارت آمریکا در بغداد از شهروندان آمریکایی خواست که فورا عراق را ترک کنند.
به نظر من بعید است که واکنش ایران تنها به انجام یک اقدام آن هم در داخل خاک عراق محدود شود، ولی در کل رویدادهای آینده بستگی به این دارد که تهران چقدر حاضر به رویارویی با آمریکا باشد، آیا به انجام عملیاتی توسط نیروهای نیابتی خود علیه نیروهای آمریکایی در منطقه قناعت می کند و از این طریق دو کشور مستقیم با هم روبرو نمی شوند؟ یا ترجیح می دهد خودش مستقیما منافع آمریکا را هدف قرار دهد؟
اقدامی که بسیار غیر محتمل است، انجام حمله ای در داخل خود آمریکاست؛ البته این امر انجام حملات سایبری را شامل نمی شود. اما ایران این توانایی را دارد که ضربه و خسارت سنگینی به نیروهای آمریکایی در کشورهای همسایه از جمله کشورهای حوزه خلیج فارس بزند، جایی که هزاران پرسنل آمریکایی و کشتی های جنگی و ایرکرافت مستقر هستند. چنین اقدامی بسیار خطرناک بوده و آمریکا را مجبور می کند در واکنش، ایران را مستقیم هدف قرار دهد و این کار به سرعت دو کشور را به سوی جنگ پیش می برد.
آمریکا آماده حمله احتمالی توسط شبه نظامیان مورد حمایت ایران علیه پایگاههای خود در عراق است و حمله به سفارت آمریکا گزینه محتمل دیگری است که پیش رو است.
اما اقدامی دیگری که ایران می تواند انجام دهد، تاثیر گذاری در رویکرد دولت عراق است. عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق، اقدام آمریکا در کشتن سردار سلیمانی را روشن کردن فیوز جنگ دانست و نقض گسترده حاکمیت عراق توسط امریکا را محکوم کرد. بنابراین ایران می تواند به دولت عراق فشار وارد کند تا مجوز فعالیت های آمریکا در خاک خود را باز پس گیرد، به ویژه آنکه ورود مجدد نیروهای آمریکایی به خاک عراق در سال 2014 به منظور مقابله با داعش انجام شد و حال که جنگ با داعش به پایان رسیده، دیگر دولت عراق نیازی به این حضور ندارد.
منبع:https://pe.annabaa.org
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.