تظاهرات ضد ترکیه در بنغازی و آغاز جنگ سرد میان آنکارا و قاهره

 
در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید

در حالی‌که افسران ارشد نظامی ترکیه برای آغاز جنگ بزرگی به منظور تصرف شهر ساحلی سِرت در طرابلس به سر می‌برند، هزاران تن از شهروندان لیبی در شهر بنغازی در شرق لیبی در اعتراض به مداخله نظامی ترکیه به لیبی دست به تظاهرات زدند، تظاهر کنندگان، اقدامات ترکیه در لیبی که تمام عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و نظامی را در برگرفته است مورد نکوهش و انتقاد قرار می‌دادند.

در مقابل، دولت وفاق ملی و ترکیه، حملات هوایی سحرگاه یکشنبه ۵ ژوئیه به پایگاه هوایی الوطیه در جنوب طرابلس را نگران کننده تلقی کرده و خشم خود را نسبت به این حمله که خسارت‌های بسیاری در پی داشت ابراز داشتند.

 

شورای عالی قبایل لیبی، تظاهرات گسترده‌ای را در شهر بنغازی، پایگاه اصلی ارتش ملی و پارلمان لیبی راه اندازی کرده و ضمن محکوم کردن اقدامات اخیر ترکیه، حضور نظامی ترکیه را به اشغال آشکار غرب کشور توصیف کرد. برگزار کنندگان تظاهرات، هشدار می‌دادند آن‌چه ترکیه در غرب کشور انجام می‌دهد نقض آشکار حاکمیت ملی، تجاوز به خاک لیبی، نقض صریح قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل، کنوانسیون ها و پروتکل های بین المللی است. تظاهرکنندگان ضمن اعلام حمایت از نهادهای دولتی متعلق به پارلمان لیبی و فرماندهی کل نیروهای مسلح، اصرار داشتند که لیبی قابل تجزیه و تقسیم نیست و ترکیه باید هرچه زودتر نیروهای خود را از لیبی خارج کند. معترضان ضمن رد مداخله نظامی ترکیه، شعارهای را مبنی بر این‌که لیبی با ترکیه مرز دریایی ندارد و اجازه نمی‌دهیم ثروت ملی لیبی به تاراج برود و بخش‌های غربی کشور در تصرف نیروهای ترکیه باشد، سر می‌دادند.

البته حمله هوایی به پایگاه هوایی الوطیه در نزدیکی طرابلس، زمانی صورت گرفت که دولت وفاق ملی کنترل پایگاه الوطیه را به ترکیه واگذار کرد و نیروهای ترکیه موشک‌ها و تجهیزات پیشرفته نظامی را در این پایگاه نصب کردند و بمباران اخیر منجر به نابود شدن بیش از ۸۰ درصد از تجهیزات جدید نصب شده در این پایگاه شد. در همین حال، خالد المحجوب، رئیس بخش ارشاد معنوی ارتش ملی لیبی در صحبتی که با ایندپیندنت عربی داشت، گفت: حملات هوایی اخیر که منجر به کشته شدن شماری از نیروهای ترکیه شد، سامانه‌های پدافند هوایی که توسط ترکیه در بخش غربی پایگاه الوطیه نصب شده بود را منهدم کرد، افزون بر آن، سیستم رادار، سامانه‌های پدافند “هاوک” و سامانه اخلالگر “کورال” تازه نصب شده در پایگاه هوایی الوطیه نیز در نتیجه بمباران نابود شدند.

در همین حال، محمد قنونو، سخنگوی نیروهای دولت وفاق ملی، هواپیماهای حامیان نیروهای ارتش ملی به رهبری ژنرال خلیفه حفتر را متهم به هدف قرار دادن پایگاه هوایی الوطیه کرده و افزود که هدف از این اقدام، تلاش برای بالابردن روحیه نیروهای ارتش ملی لیبی بود تا آن‌ها را تشویق به جنگ کند. وی افزود: این گونه حملات به هیچ صورتی نمی‌تواند مانع پیشبرد استراتژی دولت وفاق ملی شود و کشورهای تجاوزگر باید منتظر پاسخ نیروهای دولت وفاق ملی لیبی باشند.

از سوی دیگر جنگ لفظی میان ترکیه و مصر در مورد بحران جنگ در لیبی آغاز شده و خلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه در جریان سفر اخیرش به طرابلس، گفت: آنکارا ابتکار عمل مصر را برای آتش‌بس در لیبی رد می‌کند، وی تأکید کرد که مصر هرگز نمی‌تواند به اهداف مورد نظر خود در لیبی برسد. وزیر دفاع ترکیه در دیدار با سربازان ترکیه در لیبی و در حضور یاشار گولر، رئیس ستاد ارتش ترکیه، گفت: آن‌ها توافق‌نامه‌های قبلی که مورد حمایت بسیاری از کشورهای جهان بود را نپذیرفته و سعی می‌کنند طرحی را که تنها منافع آن‌ها را برآورد می‌سازد در قاهره پی‌ریزی کنند.

وزیر دفاع ترکیه افزود: مصر تمایلی به پایان دادن به بحران جنگ در لیبی ندارد و نه اهمیتی به وحدت و همبستگی ملت لیبی می‌دهد، در واقع، هدف اصلی مصر دستیابی به منافع مقامات آن کشور در لیبی است. وی خاطرنشان کرد که ترکیه بنا به دعوت دولت مشروع لیبی و بر اساس توافق‌نامه‌های منعقد شده میان آنکارا و طرابلس، در لیبی فعالیت می‌کند.

در پاسخ به سخنان وزیر دفاع ترکیه، علی عبدالعال، رئیس مجلس نمایندگان مصر، گفت: کشورش مصمم برای نجات لیبی از باتلاق جنگ است و در راستای پایان دادن به مداخله خارجی و از بین بردن شبه‌نظامیان وابسته به گروه‌های تروریستی از هیچ تلاشی دریغ نخواهد کرد. وی با تأکید بر این‌که مصر از مجلس منتخب نمایندگان لیبی حمایت می‌کند، گفت: جامعه جهانی بایستی متحمل مسئولیت آن‌چه در لیبی اتفاق می‌افتد باشد.

در همین حال، عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر نشست‌های ویژه‌ای را به منظور مقابله با هرگونه حادثه احتمالی در مرزهای مصر با لیبی و آمادگی ارتش مصر، با کارشناسان نظامی و مسئولان ارشد دولتی برگزار کرده و مداخله خارجی در لیبی را تهدیدی برای امنیت ملی مصر دانسته است.

از سوی دیگر، خالد الترجمان، رئیس گروه اقدام ملی لیبی معتقد است که تحرکات اخیر در طرابلس، بنغازی، آنکارا و قاهره نشان می‌دهد که لیبی در آستانه ورود به یک جنگ بزرگ و اجتناب ناپذیری در شهر سِرت قرار دارد. وی گفت: سفرهای پی‌درپی مقامات نظامی ترکیه به لیبی و دیدار آن‌ها با نیروهای ترکیه مستقر در لیبی بدون حضور مقامات دولت وفاق ملی، این پیام را می‌رساند که تصمیم‌گیرنده اصلی در طرابلس ترکیه است. بنابراین، بعید به نظر می‌رسد که ترکیه از حمله به شهر سِرت خودداری کند و از تحقق اهداف استراتژیک خود در لیبی صرف‌نظر کند.

 

منبع:https://www.independentpersian.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *