حماس با صدور بیانیهای ضمن استقبال از بخشنامه محمود عباس، مجددا بر لزوم موفقیتآمیز بودن این برنامه در راستای منافع مردم فلسطین به عنوان صاحبان اصلی حق انتخاب رهبران و نمایندگان خود تاکید کرد.
حماس با اشاره به تلاش این گروه برای هموارسازی همه موانع فرا روی این انتخابات، اظهار داشت حماس با تمام توان برای فراهم سازی فضای آزاد و سالم انتخاباتی که رایدهندگان نظر خود را بدون هر گونه فشار یا محدودیتی با عدالت و شفافیت لازم ابراز کنند، تلاش می کند و تاکید دارد که این انتخابات به صورت کامل در بیت المقدس و خارج از فلسطین برگزار شود.
حماس در پایان اظهار داشت که هدف از این انتخابات رسیدن به بازبینی ساختار سیاسی فلسطین و توافق بر سر راهبردی ملی و جامع برای مقابله با اشغالگری اسرائیل است.
از سوی دیگر، «محمد اشتیه»، نخست وزیر فلسطین هم در بیانیهای تصریح کرد: برگزاری انتخابات و پایان دادن به اختلافات، یکی از مهمترین ماموریتهای دولت کنونی بوده است و اکنون ما آمادگی داریم تا اقدامات لازم برای تسهیل برگزاری انتخاباتی سالم و شفاف با مشارکت همه گروهها اتخاذ کنیم.
شورای ملی فلسطین هم با صدور بیانیهای ضمن حمایت از این بخشنامه محمود عباس، تاکید کرد موفقیت این انتخابات مسئولیتی کاملا ملی به شمار می رود.
از سوی دیگر، منیر الجاغوب از اعضای ارشد فتح اعلام کرد: تجدید مشروعیت مقامات و نمایندگان فلسطینی بخشی جدایی ناپذیر برای تداوم مشروعیت ملی است، رجوع به اراده مردم، بهترین ابزار برای انتخاب برنامهها، گروهها و افراد توانمندتر برای رهبری مردم و تحقق اهداف ملت در زندگی آزاد و عزتمند در میهنی خای از اشغال و استعمار به شمار می رود.
المنحل دویک، رئیس شورای قانونگذاری فلسطین هم این بخشنامه عباس را گامی مثبت توصیف کرد و گفت: ما خواهان انتخاباتی شفاف و تضمینی برای عدم مداخله اشغالگران در انتخابات هستیم.
از سوی دیگر، جنبش ابتکار ملی فلسطین هم ضمن استقبال از بخشنامه رئیس تشکیلات خودگردان اظهار داشت: بُعد مثبت و مهم در این بخشنامه، تاکید بر برگزاری انتبات در بیت المقدس به عنوان پایتخت ابدی فلسطین و تعیین زمانی روشن و دقیق برای انتخابات پارلمان، ریاست تشکیلات و پارلمان است.
رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین روز گذشته با انتشار بخشنامهای رسمی زمان برگزاری سه انتخابات عمومی در فلسطین را صادر کرد.
در مرحله اول انتخابات پارلمانی فلسطین در 22 مه و انتخابات ریاست تشکیلات خودگردان در 31 اوت و انتخابات مجلس ملی پس از تفاهمات داخلی تا حداکثر ژوئیه 2021 برگزار می شود.
4 ماه مه اجساد 9 پلیس کشته شده در یک شهر واقع در جنوب غربی استان درعا پیدا شد. قاسم الصبیحی، کسی که این افراد را کشته، یک شورشی سابق است که بعدتر به نیروهای امنیتی دولت پیوسته. او برای کشته شدن پسر و دامادش دولت سوریه را مقصر می دانست و نیروهای پلیس را نیز به همین دلیل کشت. با این حال، پلیس درگیر نشد. پس از این حادثه افراد دارای نفوذ در درعا بیانیه ای در محکوم کردن او صادر کردند که در سنت های قبیله ای به معنای آن است که او دیگر از حمایت قبیله خود برخوردار نیست. با این حال، دولت بشار اسد اعلام کرد که مناطق آزاد شده را تحت کنترل امنیتی خود در خواهد آورد و در روزهای بعد، نیروهای پشتیبانی در منطقه مستقر شدند که نشان از آن داشت که دمشق به دنبال استفاده از این حادثه به عنوان بهانه ای برای افزایش حضور خود در آنجاست.
تشدید تنش ها در سطحی که اکنون پیش بینی می شود، از تابستان 2018 که دولت اسد کنترل جنوب غربی سوریه را در دست گرفت، بی سابقه بوده و این در حالی است که تنش ها و خشونت های مسلحانه از زمان بازگشت نیروهای امنیتی سوری به یک شاخصه در منطقه درعا تبدیل شده. جدیدترین نمونه از عملیات نظامی نیروهای سوری در مارس 2020 و زمانی بود که با موفقیت کنترل خود را بر بخش هایی از شهر الصنمین اعمال کرد. با این حال، تحولات کنونی از چندین نظر بی سابقه بوده است. اول، سطح استقرار نظامی نیروهای امنیتی سوری قابل توجه و نشان دهنده احتمال عملیات نظامی گسترده در منطقه است. دوم، شهر طفس در نتیجه توافقی که با میانجی گری روسیه حاصل شد، شاهد حضور مستقیم نیروهای دولتی نبود. سوم، شورشی های پیشین در طفس و مناطق حومه آن کاملا مسلح هستند و اگر یک رویارویی نظامی صورت بگیرد، سطح خشونت بسیار بالا خواهد بود.
روسیه از زمان بازگشت نیروهای امنیتی سوریه به توافق متعهد بوده است. البته بر سر این مساله مناقشاتی وجود دارد. برخی از بازیگران مخالف مسکو را به دلیل خودداری از واکنش به اقدامات دمشق مورد انتقاد قرار داده اند. به هر حال، روس ها تا اندازه قابل توجهی به توافق متعهد بوده و در سال های گذشته مانع از حضور مستقیم نیروهای سوری در منطقه شده اند. این اقدام روسیه را می توان به نوعی، تلاش برای کاهش نگرانی های اسرائیل و اردن درباره احتمال حضور نیروهای ایرانی و گروه های شبه نظامی تحت حمایت ایران در جنوب غربی سوریه دانست. مداخلات متعدد روسیه در ممانعت یا محدودسازی حضور مستقیم نیروهای اسد در منطقه را می تواند نشان دهنده تعهد آن به توافق قلمداد کرد.
مذاکرات جاری با مشارکت روس ها می تواند نشان دهنده این مساله باشد که روسیه خواستار تشدید تنش نیست. شاید این مرتبه نیز مذاکرات بتواند همانند گذشته مانع از درگیری شود و با امتیازهای کوچک یا نمادین، به کاهش تنش ها بینجامد.
با توجه به سطح بی سابقه حضور نیروهای نظامی دولتی در منطقه، سناریوی دیگر می تواند این باشد که اگرچه روسیه حقیقتا به دنبال جلوگیری از درگیری نظامی است، اما در عین حال هدف وادار کردن شورشی ها به قائل شدن امتیازات بیشتر را دنبال می کند. احتمال دیگر هم این است که روسیه به دنبال تبدیل این بحران به فرصتی برای استخدام شورشی های سابق در یگان های طرفدار روسیه در ارتش سوریه باشد.
اعزام یگان هایی از ارتش سوریه که با ایران ارتباط نزدیکی دارند، به منطقه تحت حمایت روسیه می توان یک پیام پنهان داشته باشد. اما این مساله نشان دهنده محاسبات مخاطره آمیز دمشق نه فقط در سطح منطقه ای، بلکه در ارتباط با نظمی است که روسیه در درعا ایجاد کرده. همانطور که پیشتر گفتم، این نظم به طور ویژه برای ممانعت از افزایش نفوذ ایران و نیروهای طرفدار ایرانی در جنوب غربی سوریه طراحی شده است.
جنوب غربی سوریه یک منطقه مرزی معمولی نیست. یک جبهه مناقشه آمیز منطقه ایست که هر گونه بی ثباتی و تشدید تنش های نظامی در آن می تواند اثرات فرامرزی داشته باشد. از این رو، تشدید تنش ها توسط یک جناح طرفدار ایرانی در داخل دولت سوریه برای اسرائیل و اردن ناخوشایند است چرا که هیچ کدام از آنها حضور ایرانی در نزدیکی بلندی های جولان را نمی خواهند و تحمل نمی کنند. نظمی که روسیه برقرار کرده، به رغم ضعف های بسیار آن، در ایجاد ثبات در جنوب غربی سوریه موثر بوده و در همسایگان آن اطمینان ایجاد کرده است. البته لازم به ذکر است که حضور نیروهای متحد ایران در ارتش سوریه در طفس و حومه آن لزوما به معنای پایان نظم منطقه ای نیست. اگر دمشق و تهران برای این طرح برنامه ریزی کرده باشند، هدف آنها را باید به صورت گامی تاکتیکی برای پررنگ کردن حضورشان در بازی منطقه ای درک کرد و نه یک قمار مخاطره آمیز برای بر هم زدن توازن موجود در این منطقه حساس.
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.