ایران به توافق نیاز دارد

 
در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
ین توافق می تواند خطرات بسیاری را رفع کند: آمریکا و ایران در سال گذشته فاصله بسیار اندکی با جنگ داشتند به علاوه این که، بقای اقتصادی جمهوری اسلامی نیز در معرض خطر است. حکومت ایران راه پیش و برگشت ندارد و بدون لغو تحریم های گزنده اقتصادی و مالی، خطر سقوط اقتصادی آن وجود دارد. از این نظر، تمایل تهران برای ورود به مذاکرات جدید به هیچ وجه تعجب آور نبود.
 

یک بار دیگر قدرت های بزرگ در وین در حال مذاکره درباره آینده توافق هسته ای 2015 با ایران هستند تا ایران را به گفته خودشان از ساخت بمب اتم دور نگه دارند و ایالات متحده آمریکا را به عضویت در آن بازگردانند.

این توافق می تواند خطرات بسیاری را رفع کند: آمریکا و ایران در سال گذشته فاصله بسیار اندکی با جنگ داشتند به علاوه این که، بقای اقتصادی جمهوری اسلامی نیز در معرض خطر است. حکومت ایران راه پیش و برگشت ندارد و بدون لغو تحریم های گزنده اقتصادی و مالی، خطر سقوط اقتصادی آن وجود دارد. از این نظر، تمایل تهران برای ورود به مذاکرات جدید به هیچ وجه تعجب آور نبود.

در سال 2019، تولید ناخالص داخلی علاوه بر دو درصد کاهش یافته در سال 2018 هفت درصد کاهش یافت. خسارت اقتصادی کرونا در سال 2020 نیز باعث دو درصد کاهش دیگر شد. تا دسامبر سال 2020، ارزش ریال 450 درصد در برابر دلار آمریکا سقوط کرده بود. به دلیل تحریم های شدید آمریکا علیه صادرات نفت ایران، میزان صادرات ایران با دو سوم کاهش در سال 2019 به 31 میلیارد دلار رسید. در نتیجه، ذخایر ارزی خالی شده اند. علاوه بر این، دارایی های ایران در کشورهای دیگر نیز بلوکه شده است و کمبود ارز را تشدید کرد. جای تعجب نیست که واردات نیز کاهش یافته است. 

همچنین، این کشور که به شدت تحت تأثیر پاندمی کرونا قرار گرفته است، به سختی می تواند واکسن کرونا و تجهیزات پزشکی را از بازارهای جهانی خریداری کند. در تجارت خارجی نیز کمبود ارز به ایجاد معاملات پایاپای ناکارآمد منجر شده است.

بدین ترتیب، خزانه دولت خالی شده است. به علت کاهش درآمد نفت و بلوکه شدن دارایی خارجی، دولت حسن روحانی چاره ای جز تأمین کسری بودجه از طریق چاپ پول نداشت. در نتیجه، تورم به شدت افزایش یافت.

در صورت عدم توافق در مذاکرات هسته ای، دولت احتمالا از سر ضرورت دوباره به چاپ پول اقدام خواهد کرد و در این صورت خطر تورم بیش از حد با پیامدهای اقتصادی و اجتماعی غیرقابل پیش بینی وجود دارد. علاوه بر آن، بین مارس 2018 و مارس 2020، شمار افرادی که زیر خط فقر زندگی می کنند یازده درصد افزایش یافته است.

بنابراین ایران به رفع تحریم های اقتصادی و در نتیجه موفقیت در مذاکرات هسته ای وین نیاز شدیدی دارد. همچنین دستیابی به نتیجه ای موفقیت آمیز، با مشارکت پایین پیش بینی شده برای انتخابات ریاست جمهوری در ماه ژوئن مقابله می کند و به رای گیری مشروعیت می بخشد.

در صورت لغو بیشتر تحریم ها، ایران منافع زیادی به دست خواهد آورد: سرانجام می تواند یک وام اضطراری کرونا را به ارزش پنج میلیارد دلار از صندوق بین المللی پول دریافت کند؛ واکسن و تجهیزات پزشکی بیشتری برای مقابله با پاندمی خریداری کند و از سرگیری صادرات نفت با 2.5 میلیون بشکه در روز به رکود شدید پایان خواهد داد. با وجود این، توسعه پایدار تنها از طریق متنوع سازی اقتصاد و توسعه ساختارهای رقابتی امکان پذیر است. سرمایه گذاری مستقیم خارجی مورد نیاز برای این امر، دو پیش فرض دارد: تعهد بیشتر اتحادیه اروپا و گشودگی اقتصادی نسبت به بقیه جهان.

 

 

 

منبع:http://www.irdiplomacy.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *