از سال ٢٠١١، بسیاری از مخالفان حکومت های عرب در ترکیه پناه یافته اند. برخی از این مخالفان از آزادی سیاسی نسبی برخوردارند، برخی دیگر جذب وعده های شیوه اقتصادی ای شده اند که یکی از پویا ترین اقتصادهای جنوب و شرق مدیترانه است. اما، در زمانی که آنکارا سرگرم تمرکز گرایی راهبردی است، آینده این جوامع قومی همچنان شکننده است.
کتاب های محمود درویش، نجیب محفوظ، نیذار کّبانی یا کلاسیک های ادبیات و شعر عرب در قفسه ها چیده شده است. بر دیوار یک خطاطی از شعری از المتنبی، شاعر دوران عباسیان به چشم می خورد. در تالار کتابخانه، یک رمان نویس جوان مصری چند نسخه از آخرین کتاب خود را برای هوادارانش امضاء می کند. کتابخانه شبکه العربیه در قلب محله فاتح واقع شده و پاتوق روشنفکران عرب در استانبول است. هر هفته انواع گوناگوی از رانده شدگان و تبعیدیان عرب برای تبادل نظر درمورد کشورهای خود در کافه ای جمع می شوند. این کافه که توسط نواف القدیمی، روشنفکر و ناشر سعودی در سال ٢٠١٧ تأسیس شده، نشانگر اهمیت مخالفان عربی است که در کلانشهر استانبول پناه یافته اند.
از سال ٢٠١١، این شهر پذیرای همه آسیب دیدگان انقلاب های عربی است. بیش از ۵٠٠ هزار سوری به خاطر جنگ داخلی در سوریه، در آن اقامت دارند (١). به این تعداد مجموعه ای گوناگون پیوند زده شده است. امروز ترکیه چندصد هزار تن از اتباع عراق، بیش از ٣٠ هزار مصری و نیز دهها هزار لیبیایی، یمنی، فلسطینی، اردنی، الجزایری، مراکشی و تونسی را در خود جا داده که اکثر آنها در پایتخت پیشین امپراتوری عثمانی سکونت دارند. علاوه بر مخالفان حکومت های عرب، پناهندگان و مهاجران، نویسندگان و دانشجویان و گردشگران عادی نیز در این جمع یافت می شوند. نوران گاد، دارای دکترای علوم سیاسی از اکس و یکی از متخصصان نادر در این موضوع تأکید می کند که: «تنها نقطه دنیا است که این همه ملیت های گوناگون عرب در آن حضور دارند».
جمال خاشقجی در آنجا پناهنده بود
آقای القدیمی هم به نوبه خود می گوید: «ازنظر تنوع جوامع قومی، استانبول جایگاهی که پیشتر قاهره یا بیروت داشتند را به دست آورده است». او هنوز در پایتخت لبنان یک بنگاه انتشاراتی دارد. در سال های دهه ١٩۵٠، مصر جمال عبدالناصر که قلب تپنده تولید فرهنگی عرب بود، خوانندگان و بازیگران سراسر منطقه را جذب می کرد. اقتدارگرایی رهبر پان عرب مصر موجب انتقال این مرکز به بیروت شد که تا آغاز جنگ داخلی در سال ١٩٧۵ محیط آزاد و زندگی روشنفکرانه بی مانندی داشت. در مدتی نزدیک به دو دهه نویسندگان، هنرمندان و ناشران کشورهای همسایه، کافه های بیروت را پر کرده بودند (٢). در آن زمان به رغم بحران های سیاسی و اجتماعی متعدد، لبنان همچنان مرکز بلامعارض نشر در کشورهای عرب بود.
اما، به نظر این روشنفکر سعودی، با آن که بیروت مرکز نشر بود، استانبول محل زندگی و تولید روشنفکران بود. کسانی مانند جمال خاشقجی، مخالف حکومت سعودی که در اکتبر ٢٠١٨ توسط آدم کشان ولیعهد محمد بن سلمان سلاخی و کشته شد. او که روزنامه نگاری مجرب و اصالتا از یک خانواده عثمانی بود، با آن که از سال ٢٠١٧ به آمریکا پناهنده شده بود، چند بار در سال به استانبول سفر می کرد و در آن آپارتمانی خریده بود (٣)، برای انجام کاری به کنسولگری عربستان سعودی در استانبول مراجعه کرده بود. القدیمی می گوید: «او دوست قدیمی من بود، اغلب به کتابخانه می آمد». القدیمی هم مانند خاشقجی به خاطر «نوشتن درباره یک رسوایی سیاسی» توسط حکومت سعودی از کشور خود رانده شده است. اکنون بیش از ٣ سال است که او همسر و فرزندان خود را ندیده زیرا آنها اجازه خروج از کشور را ندارند و خودش هم علاوه بر قلمرو سعودی، نمی تواند به کشورهای کویت، اردن و مصر سفر کند.
این تناقضی آشکار است. ترکیه ی رئیس جمهوری رجب طیب اردوغان، که از دیدگاه غرب یک حکومت مذهبی بدور از معیارهای دموکراتیک است، برای بسیاری از شهروندان کشورهای عربی یک مهد آزادی است. مخاطبان ما در پاسخ به پرسش هایی درمورد نقض حقوق بشر یا سرکوب روزنامه نگاران می گویند که نمی خواهند در مسایل سیاسی مربوط به آقای اردوغان اظهارنظر کنند. نسبت به رئیس (اردوغان) احساسی مبنی بر حق شناسی وجود دارد. این به خاطر آن است که از سال ٢٠١١، زمانی که امواج قیام های مردمی [بهار عرب] دنیای عرب را به آتش کشید، حزب عدالت و توسعه (AKP) از انقلابیون حمایت کرد. تحت هدایت آقای احمد داوود اوغلو، که در آن زمان وزیر امور خارجه بود و بعد مغضوب شد، ترکیه در سرزمین های امپراتوری پیشین خود به حمایت از جنبش های اعترضی، به ویژه شاخه های مختلف «اخوان المسلمین» پرداخت.
با شکست جنبش های مردمی و ازسرگیری استبدادهای پیشین، اخوان المسلمین از استانبول به عنوان پایگاه استفاده کرد. پس از کودتای مارشال عبدالفتاح السیسی در ژوئیه ٢٠١٣، و سرکوب شدید اخوان المسلمین مصر، این جنبش در حومه استانبول مستقر شد. از بهار سال ٢٠٢٠ نیز استانبول پذیرای حزب الاصلاح یمن، نزدیک به اخوان المسلمین شد که رهبر جدیدی برگزیده بود (۵). شاخه های سوری اخوان المسلمین مخالف حکومت سوریه نیز به طور مستقیم گوش به فرمان دولت ترکیه هستند (۶).
اخوان المسلمین در استانبول شبکه هایی تلویزیونی ایجاد کرده که غالبا وابسته به قطر است (٧) که از زمان بحران خلیج [فارس] در سال ٢٠١٧ متحد حکومت ترکیه است. در این سال، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، مصر و بحرین روابط دیپلوماتیک خود را با قطر قطع و آن را تحریم کردند. در آن زمان آنکارا به حمایت اقتصادی، دیپلوماتیک و نظامی از قطر پرداخت. به یاری این تلویزیون ها، «اخوان المسلمین» مصر به رساندن پیام جنبش خود از طریق شبکه های مکاملین(Mekameleen) و وطن تی وی(Watan TV) ادامه داد و شبکه یمن شهاب(Yemen Shabab) نیز محتوایی مناسب برای همتایان یمنی پخش می کرد (٨).
با این حال، از آغاز سال جاری نوعی نزدیکی بین محورهای ترکیه- قطر از یک سو و مصر- عربستان سعودی و امارات متحده عربی از سوی دیگر به چشم می خورد. مصر برای عادی سازی روابط دیپلوماتیک ازجمله خواهان این است که آنکارا و دوحه دست از انتقادهای رسانه ای نسبت به آن بردارند، و اعضای اخوان المسلمین ساکن در کشور های خود را به آن مسترد نمایند. ترکیه و قطر فکر انجام چنین اخراج و استردادهایی را رد می کنند زیرا بسیاری از مصری های تبعیدی به تابعیت این کشورها درآمده اند. با این حال، در ماه مارس به نشانه داشتن حسن نیت، دولت ترکیه از رسانه های مصری مستقر در استانبول خواست که انتقادهای خود از مارشال السیسی را تعدیل کنند (٩). برخی از برنامه های این شبکه ها تعلیق شده و اکنون از طریق یوتیوب پخش می شود.
اما شبکه های عرب مستقر در استانبول همگی دارای گرایش قطری- اخوان المسلمینی نیستند. نمونه آن شبکه مخالف حکومت سوریه وابسته به شبکه العربی الجدید(Al-Araby Al-Jadeed) است که در سال ٢٠١۴ توسط یک موسسه قطری متعلق به یک فلسطینی به نام عزمی بشاره برای ارائه چهره ای آزاد و پیشروتر از دوحه در رقابت با شبکه هوادار اخوان المسلمین یعنی «الجزیره» ایجاد شد (١٠). در این سپهر رسانه ای کم و بیش مدرن، می توان از بلقیس(Belqees) نام برد که توسط توکل کارمان مخالف رهبر پیشین یمن، علی عبدالله صالح، ایجاد شده است. او در سال ٢٠١١ برنده جایزه صلح نوبل شد. امروز استانبول حدود ١۵ شبکه تلویزیونی عرب زبان دارد. در ماه نوامبر ٢٠٢٠، آقای ایمان نور، مخالف حکومت مصر و بنیانگذار حزب لیبرال القاد، که مالک چندین شبکه تلویزیونی در استانبول است، تأکید می کند که: «حکومت ترکیه در کار عرب هایی که در خاکش بسرمی برند مداخله نمی کند». اما، از آغاز ماه مارس، به خاطر نزدیک شدن ترکیه و مصر به یکدیگر، خود آقای نور هم قبول دارد که آنکارا در برنامه ریزی تحریریه اش مداخله کرده است (١١).
به موازات بهبود روابط با مصر، آنکارا می کوشد روابط خود با ریاض را هم بهبود بخشد. به این ترتیب، در ماه آوریل آقای ابراهیم کالین، سخنگوی رئیس جمهوری ترکیه، تأکید کرد که این کشور به رأی دادگاه های سعودی درمورد خاشقجی «احترام» می گذارد و به اعتراض هایی که درپی کشته شدن او در سال ٢٠١٨ کرده بود پایان می دهد. آیا این نشانه وزیدن نسیمی تازه است ؟ از چند سال پیش، ترکیه بیش از پیش می کوشد وزن خود در منطقه را با مخالفت با حکومت های مستقر از قاهره تا دمشق و ریاض و ابوظبی بیشتر کند. گواه این امر دخالت های نظامی آن در لیبی است که از دولت اتحاد ملی (GNA) آن که در تریپولی مستقر است، علیه نیروهای مارشال خلیفه حفتر حمایت می کند. در سوریه گروه های شورشی را تحت فرمان و عملا شمال کشور را درکنترل و پولش در آنجا رواج دارد و پرچمش در اهتزاز است. در بسیاری از موارد، به نظر می آید که آنکارا از مخالفانی که درخاکش اقامت دارند به عنوان اهرم نفوذ استفاده می کند. این کار از طریق انجمن های مختلفی که با هدف ساماندهی حضور عرب ها در کشور ایجاد شده انجام می شود. به این ترتیب، رئیس اتحادیه رسانه های عرب، که شامل بیش از ٨۵٠ روزنامه نگار است، کسی جز آقای توران کیشالچی، مدیر شبکه خبری دولتی تی آر تی عربی نیست، که در سال ٢٠١٠ برای رساتر کردن صدای ترکیه در دنیای عرب ایجاد شده است. اتحاد جوامع عرب، نیز در بهار سال ٢٠١٩ با هدف «نمایندگی مخالفان عرب در ترکیه» توسط متین توران، روزنامه نگار نزدیک به دولت آنکارا و همکار لیبیایی او مصطفی ترحونی ایجاد شده که به نظرش دولت آنکارا«مدافع مسلمانان سرکوب شده در دنیا است» (١٢). مرکز دیگر راهبرد نفوذ ترکیه آموزش عالی است. از طریق برنامه ای که در سال ٢٠١٠ تدوین شده، آنکارا بورس هایی در اختیار دانشجویان خارجی می گذارد. بسیاری از این دانشجویان از الجزایر، مراکش و خاورنزدیک می آیند. بسیاری از دانشگاه های کشور، از جمله صباح الدین زعیم در استانبول، دوره های کاملی از واحدهای درسی به زبان عربی دارند.
به علاوه، مقامات ترکیه مانند بسیاری از کشورهای خلیج [فارس] هزینه برگزاری رویدادهایی مانند روز کتاب و فرهنگ عرب، که ۵ سال است ریاست جمهوری بانی آن است، را تأمین می کنند. در پس این کارها غالبا یک چهره جلوه می کند: آقای یاسین آکتای، عرب زبان و عضو حزب عدالت و توسعه (AKP) که مشاور نزدیک آقای اردوغان است. او نقش واسطه بین جوامع عرب در استانبول و حکومت را بازی می کند.
عسرا شیخ، مجری فلسطینی- اردنی شبکه ال هیوار می گوید: «ما وجوه اشتراک زیادی با ترک ها داریم. دلیل این که این همه عرب زندگی در اینجا را انتخاب کرده اند، این است که رفتار ناخوشایندی که در “غرب” با عرب ها می شود در اینجا وجود ندارد». این شبکه که مرکز آن در لندن است، از چند سال پیش دفاتری در استانبول به راه انداخته است. البته، سابقه سلطه امپراتوری عثمانی در پایان قرن نوزدهم بر ملی گرایی عرب اثر گذارده است. مخاطب ما بیمی از بازنگری در تاریخ ندارد و با اطمینان می گوید: «دنیای عرب [در تعامل با ترک ها]، به خلاف آنچه که درمورد استعمار اروپایی بوده، بیش از آن که ازدست داده به دست آورده است». از نظر بسیاری از مخاطبان ما، گذشته سلطه گرانه عثمانی هیچ بغض و عداوتی بجا نگذاشته، بلکه حاکی از دورانی از جلال و شکوه است. این چیزی است که در سریال های تلویزیونی ترک، که جای سریال های قبلی مصری و سوری را گرفته القاء می شود (١٣). شکوهی متعالی که تجسم آن آقای اردوغان است که به مثابه یک ضد قدرت علیه «غرب» دیده می شود که مدافع حقوق فلسطینی ها دربرابر بی قیدی و بی تفاوتی حکام عرب است که مدتی طولانی است که فلسطینی ها را به حال خود رها کرده اند.
ترکیه با توسعه اقتصادی اخیر خود و موقعیتش در صحنه بین المللی، عامل تفاخر برای بسیاری از مسلمانان سنی، عرب یا نه، درورای محبوبیت اخوان المسلمین است. مانند آقای رشید د.، تونسی ۶٠ ساله ای که برای تعطیلات در استانبول بسر می برد. از جمله مراحل دیدار او از استانبول، بازدید حتمی از مسجد چاملیجا است که با ساختمانی پرابهت در سال ٢٠١٩ ساخته شده و ظرفیت پذیرش ٣٠ هزار مومن را دارد. برای این گردشگر که شلوار کوتاه به پا دارد، این مسجد نماد معجزه ترک ها است و با تحسین می گوید: «به همان صورتی که مسجدهای عثمانی میراث سلاطین آن است، چند قرن دیگر هم از این مسجد به عنوان یادگار دوران اردوغان یاد خواهد شد».
فراموش کردن گذشته سلطه گرانه ترک ها
همه مخالفان عرب مقیم استانبول با این تحسین و تمجید موافق نیستند. آنچه که در ورای «رویای اسلامی ترک» آنها را جذب می کند، به ویژه سطح زندگی بالا (برای کسانی که شغل دارند) و نیز فضای سیاسی کم و بیش با ثبات ترکیه در مقایسه با هرج و مرجی که در منطقه حاکم است و نیز سهولت نسبی کسب پروانه اقامت است. غالبا پیش می آید که تبعید در استانبول گزینشی ناگزیر است. علاوه بر مخالفان، پناهندگان یا روزنامه نگارانی که روابطی حسنه با حکومت ترکیه دارند، استانبول پذیرای انواع بینوایان اعم از شیعه، سنی، اسلامی یا خداناباور نیز هست.
احمد سعداوی، نویسنده یک رمان موفق به نام «فرانکشتین در بغداد» (١۴) هرگز نمی خواست وطن خود عراق را ترک کند. ولی، پس از شرکت در جنبش اعتراضی در پایتخت عراق در سال ٢٠١٩، بسیاری از همرزمان او کشته یا توسط شبه نظامیان شیعه بازداشت شدند. یک روز، یک منبع نزدیک به دولت به او اطلاع داد که «نامش در فهرست بعدی» بازداشتی ها وجود دارد. در آن شرایط استانبول برای او یک پناهگاه بود. این رمان نویس جبرگرا می گوید: «غرب به روی عراقی ها بسته است. درمورد لبنان، می توان روادید آن را بدست آورد، اما مشکل وجود هواداران حزب الله است که مثل شبه نظامیان شیعه خودمان هستند!». او که در کنار دریای مرمره در یک کافه کنار آب نشسته، اعتراف می کند که نگران است و امید به امنیت بیشتر دارد. در استانبول، سایه «مخابرات» یا دستگاه های اطلاعاتی هرگز دور نیست: «من افرادی از دولت عراق را می شناسم که در اینجا خانه دارند و به طور متناوب در استانبول اقامت می کنند. ترک ها درهای خود را بروی همه گشوده اند. شبه نظامیان عراقی اگر بخواهند خیلی آسان می توانند مرا بیابند».
بنابر قانونی که در سال ٢٠١٨ تصویب شده، هرکس که ملکی به ارزش بیش از ٢۵٠ هزار دلار آمریکا بخرد، می تواند گذرنامه ترکیه بگیرد. برای عراقی ها این یک موقعیت فوق العاده است. در سال ٢٠١٩ آنها مقام نخست را در خرید املاک در ترکیه داشته اند و در سال ٢٠٢٠ پس از ایرانی ها به رده دوم رسیدند. به علاوه، به دلیل وجود مشتریان پولدار عرب خلیج [فارس] و جاهای دیگر، تقاضای املاک در مسیر کاهش نیست و هیچ کس نمی خواهد این بخت را ازدست بدهد. بخش املاک و نیز گردشگری پزشکی، استانبول را بدل به معدن طلایی کرده که در آن با آشنایی مختصر به زبان ترکی می توان به واسطه گری پرداخت و دلالی های چرب و نرمی به جیب زد. به این ترتیب است که آقای امیر ز.، الجزایری ٣٢ ساله ای که زنجیر طلا به گردن دارد، خود را «هماهنگ کننده»، گاه برای خرید املاک و گاه برای مشتریانی که می خواهند مو بکارند، معرفی می کند. فعالیتی که صدها موسسه در استانبول به آن اشتغال دارند. این زاده سیدی بل عبس که مدعی «کارکردن صادقانه» است، با کلینیک های بدون مجوزی کار می کند که در آنها «پزشکان قلابی کار می کنند و گواهی های جعلی صادر می شود».
استانبول فضای کنش و واکنش بی سابقه ای بین تبعید سیاسی و امور بازرگانی از شرق تا غرب است اما غالبا ملی گرایی افراطی و رقابت های منطقه ای دست بالا را می یابد. حمزه ت.، ٣٠ ساله یک خواننده مراکشی اهل طنجه است که بهای این کار را پرداخته است. او که کلاه ملون و کت سیاه درخور یک خواننده مردمی آمریکایی دربر دارد، می خواست «کاروبار پررونقی» در استانبول براه بیندازد. در مدت ۶ ماه او در همه کاباره های شهر برنامه اجرا کرد و در عروسی های عرب شرکت نمود. آیا عمر سلیمان، خواننده مشهور سوری با اصلیت کرد هم کار خود را به همین صورت آغاز نکرده بود؟ او که سر میز یک رستوران یمنی در میدان تقسیم نشسته، با ناراحتی می گوید: «اما سوری ها و عراقی ها مراکشی ها را به کار نمی گیرند». همچنین، مخالفان عرب از شر بیگانه ستیزی میزبانان خود هم در امان نیستند. با آن که نسبت به فلسطینی ها احساساتی مهرآمیز وجود دارد، ولی تقریبا همه سوری ها مورد دشمنی جامعه ترک هستند.
کشور آتاترک برای بسیاری از مهاجران کشوری آشنا و روادار است و این امر می تواند تغییراتی عمیق ایجاد کند. آقای عبدالعزیز د.، ملوان ٢۵ ساله به همه چیز جز یک اسلام گرا شباهت دارد. با این حال، این مصری سلیم النفس کمتر از دو سال پیش عضو دوآتشه اخوان المسلمین بود. او درحالی که آبجویی در دست دارد می گوید: «من اخوان المسلمین را مانند خانواده خود می دانستم». فعالیت برای این سازمان برای او به بهای گذراندن یک سال در زندان مارشال السیسی تمام شد. در تابستان ٢٠١۶، او با استفاده از آزادی موقت تا زمان برگزاری دادگاه، به استانبول گریخت: «همه دوستان من در اینجا بودند».
اخوان المسلمین خانه ای برای او پیدا و ازنظر مالی کمکش کرد. دریغ، وسوسه های استانبولی غیرقابل مقاومت است. با گذر زمان، جوان قاهره ای به مصرف الکل روآورد، با یک زن جوان رابطه یافت و شروع به مصرف مواد مخدر کرد. به رغم تذکرهای اخوان المسلمین، او به تدریج از جنبش فاصله گرفت: «من خود را در استانبول کشف کردم. از یک سو مساجد، و از سوی دیگر کلوب های شبانه. این محیط مرا تغییر داد. امروز دیگر نمی دانم کی هستم. بسیاری از ما در این وضعیت هستیم. اخوان المسلمین های مصری که در اینجا هستند، دیگر همان که پیشتر بودند نیستند. این شهر دیدگاه ها را دگرگون می کند». دراین حین، نزدیکان او در قاهره « به برنامه های تلویزیونی اخوان المسلمین که از استانبول پخش می شود نگاه می کنند». او نیز برای پاسخگویی به تقاضای هم میهنان خود «که سریال های تلویزیونی ترک اغوایشان می کند»، یک بنگاه گردشگری براه انداخته است. این جوان مصری، پس از آن که دوبار درخواست روادیدش برای هلند و کانادا رد شد، تصمیم گرفت در استانبول بماند، اما امروز او نیز مانند دیگر اعضای جامعه مصریان مقیم ترکیه بیم از آن دارد که ناگزیر از پرداخت بهای نزدیک شدن ترکیه و مصر شده و درخواست تجدید پروانه اقامت یا تابعیتش در ترکیه رد شود.
استانبول برای شهروندان اروپایی دارای اصلیت کشورهای عرب زبان تونس، الجزایر و مراکش نیز کانون مهمی از جاذبه است. خانم یاسمین ژ.، دانشجوی ریاضیات، در زیر باران نرمی که در بروکسل می بارد می گوید که تنها یک رویا دارد و آن زندگی کردن در استانبول است. این بلژیکی- مراکشی ٢٢ ساله جزوه های دستور زبان ترکی را گردآوری می کند تا هنگامی که تحصیلش پایان یافت «برای یک سال آزمایشی» به استانبول برود. با آن که در بلژیک مسلمان خوب بودن چندان آسان نیست، ولی او نمی خواهد «بخش “غربی” هویتش را انکار کند». به خلاف وطن نیاکانی اش «که زیر بار سنگین پیشداوری ها خرد می شوی» ، به نظر او ترکیه تعادلی مطلوب بین اسلام و مدرنیته است.
او نیز مانند بسیاری دیگر از شهروندان کشورهای شمال آفریقا و خاورنزدیک، مفتون سریال های تلویزیونی و ستاره های بازیگر آنها مانند کیوانچ تاتلیتوگ و بوراک اوزچیویت است. علاوه بر سریال های تلویزیونی، او از فضای ستاره ها در اینستاگرام در «مسلمان شیک» که مد اسلامی را با مناظر بوسفور درهم می آمیزد هم خوشش می آید. یکی از آنها «آسیا تیک» بوردویی دارای اصلیت ترک- مراکشی است که در استانبول تحصیل کرده و بیش از ١٢٠ هزار دنبال کننده دارد. این گواه آن است که باد در بادبان خواننده های رپ کشورهای شمال آفریقا مانند سولکینگ و الجرینو است که شعرهای خود را به زبان ترکی می خوانند.
برای بسیاری از شهروندان این کشورها، ترکیه جایگزین مناسبی برای دور شدن از توهم اقامت در شهرهای پر زرق و برق کشورهای حوزه خلیج [فارس] مانند دوبی، ابوظبی یا دوحه است. خانم میریام ک.، ٣٣ ساله فرانسوی- الجزایری ساکن مونسو- ل- مینز در بورگوین می گوید: «١٠ سال پیش من و همسرم به قطر رفتیم، اما مدرک تحصیلی لازم برای رقابت با نیروی انسانی خارجی را نداشتیم. حقوقمان خیلی کم بود». او امروز درنظر دارد در استانبول اقامت کند و یک «موسسه واردات- صادرات پارچه» براه اندازد.
برخی دیگر قبلا این کار را کرده اند. مانند آقای مراد غزلی، سیاستمدار فرانسوی- الجزایری که در تشکل های سیاسی «گردهمایی برای جمهوری» (RPR) ژاک شیراک، «اتحاد برای جنبش مردمی» (UMP) و نیز «اتحاد دموکرات های مستقل» (UDI) عضویت داشته و در سال ٢٠١۶ از آنها جدا شده است. او یک سال بعد به شهر ساحلی آلانیا رفته و در آنجا در کار گردشگری اسلامی مشغول به کار شده است. این بخشی از گردشگری است که در حال جهش سریع است. «گردشگری حلال» در نزدیکی مسجدها و به ویژه با جداسازی مردان از زنان در ساحل دریا و استخر ها شکل گرفته و بیش از پیش مسلمانان اروپایی را جذب می کند (١۵).
در شبکه های اجتماعی، آقای غزلی از تعریف و تمجید از رئیس جمهوری ترکیه فروگذار نمی کند. آقای اردوغان که در دنیای عرب محبوبیت دارد، مورد لطف اروپایی های دارای اصلیت شمال آفریقایی نیز هست. خانم سلما عجم، ٢٩ ساله فرانسوی- الجزایری اهل ولانس می گوید: «ترکیه تنها کشور مسلمانی است که صدای خود را به گوش “غربی ها” می رساند. من به عنوان یک مسلمان آن را تحسین می کنم». او که اندکی لهجه جنوبی و روسری سیاهی برسر دارد که با سنجاق سر به موهایش متصل شده، یک هوادار فلسطین است که امروز در استانبول زندگی و با رسانه های نزدیک به دولت مصاحبه های متعدد می کند. او که پدرش نیز موذن مسجد ولانس است می گوید: «در فرانسه حجاب من مشکل آفرین است. به این خاطر بود که آن را ترک کردم. اینجا این حس را دارم که همه چیز برایم امکان پذیر است». دختر ۶ ساله او نیز در حال حاضر در مدرسه آنلاین فرانسوی ثبت نام شده اما در آینده خانم العجمی قصد دارد او را «مثل همه کودکان دیگر به مدرسه محله» بفرستد.
این نوع روایت ها برای آنکارا در حکم مائده آسمانی است زیرا اردوغان علاوه براین که خود را مدافع حقوق فلسطینی ها معرفی می کند، با انتقاد از «آنچه که برسر اقلیت های مسلمان سرکوب شده در اروپا می آید» نیز برای خود کسب و کاری پر رونق براه انداخته است. از چندین سال پیش، حکومت ترکیه همایش ها و بحث هایی درمورد اسلام هراسی براه می اندازد و می کوشد این مفهوم را در برخی از مراجع بین المللی مانند «سازمان همکاری و امنیت اروپا» (OSCE)، «شورای اروپا» و ««آموزش، علوم و فرهنگ سازمان ملل متحد» (Unesco) جا بیندازد. از سال ٢٠١۵، اندیشکده نزدیک به حکومت ترکیه به نام «ستا» (SETA) تحقیقی با عنوان «گزارش اسلام هراسی اروپا» منتشر می کند که اقدامات ضد مسلمانان در بسیاری از کشورهای اروپایی در آن گردآوری شده است.
آیا ترکیه پناهگاه مسلمانان بریده از اروپا است ؟ پس از اعلام انحلال سازمان غیردولتی «برکه سیتی» در نوامبر سال ٢٠٢٠، آقای ادریس سهامدی در حساب توییتری خود «از رئیس جمهوری اردوغان درخواست پناهندگی سیاسی» کرد و بعد آن را «توییتی ناشیانه» خواند. در ماه مه ٢٠٢١، این سازمان غیردولتی اعلام کرد که بخش عملیات انسان دوستانه خود را به ترکیه منتقل می کند. به همین ترتیب، یک گروه فیسبوکی به نام «مهاجرت به ترکیه» در اکتبر ٢٠٢٠ زیر نظر شخصی به نام داوید بیزت، ملقب به «داوود پاشا»، فرانسوی گرویده به اسلام و مدافع پرحرارت آقای اردوغان تشکیل شد. گروه «همیاری فرانسوی- مسلمان» را برای کمک به کسانی که می خواهند به ترکیه مهاجرت کنند (…) تا در آرامش آداب اسلامی خود را بجا آورند» را تشکیل داده که امروز نزدیک به ٢ هزار عضو دارد.
آنچه می ماند این که وضعیت در ترکیه بی ثبات است. به خلاف قطر یا امارات متحده عربی که توانسته اند با منابع درآمد نفت و گاز و نیاز به کارگران خارجی به جذب مهاجر بپردازند. مهاجران اروپایی- شمال آفریقایی دچار بحران هویت اگر بخواهند به صورت مداوم در ترکیه اقامت کنند، دیر یا زود ناگزیر از رودررویی با واقعیت های کشوری خواهد بود که هم دستخوش مشکلات اقتصادی و هم رودررو با مخاطرات سیاسی است.
١-مقاله « پناهندگان ناخوانده سوریه ای» ، لوموند دیپلماتیک ، مه ٢٠٢٠ https://ir.mondediplo.com/2020/05/article3446.html
٢- Cf. Robyn Creswell, City of Beginnings : Poetic Modernism in Beirut, Princeton University Press, Oxford et Princeton, 2019.
٣- Cf. le documentaire de Bryan Fogel The Dissident, 2020.
۴- Cf. Hamit Bozarslan, « Heurs et malheurs de la politique arabe de Turquie », dans M’hamed Oualdi, Delphine Pagès-El Karoui et Chantal Verdeil (sous la dir. de), Les Ondes de choc des révolutions arabes, Presses de l’Institut français du Proche-Orient (IFPO), Beyrouth, 2014.
۵- Mohanad Hage Ali, « Exiles on the Bosphorus », Carnegie Middle East Center, Beyrouth, 10 mars 2020.
۶- Amberin Zaman et Dan Wilkofsky, « For Syria’s opposition activists, Turkey’s “best of the bad” », Al-Monitor, 10 septembre 2020.
٧- Franck Mermier, « À Istanbul, une scène médiatique sous influence », Orient XXI, 4 janvier 2021.
٨- Laurent Bonnefoy et Khaled Al-Khaled, « La télévision yéménite en temps de ramadan », Orient XXI, 24 mai 2019.
٩- « Turkey asks Egyptian media to limit criticism : TV channel owner », Al-Jazira, 19 mars 2021.
١٠- Franck Mermier, « Les fondations culturelles arabes et les métamorphoses du panarabisme », Arabian Humanities, 2016.
١١- « Turkey asks Egyptian media to limit criticism : TV channel owner », op. cit.
١٢- Haberler.com, 1er février 2020 (en turc).
١٣- Lire Timour Muhidine, « Les écrans du Bosphore », Le Monde diplomatique, juillet 2018. Cf. aussi Jana Jabbour, « An illusionary power of seduction ? », European Journal of Turkish Studies, 2015
١۴- Ahmed Saadawi, Frankenstein à Bagdad, Piranha, Paris, 2016.
١۵- ) Marion Fontenille, « En Turquie, les hôtels “muslim friendly” font le plein de touristes », Slate.fr, 18 juillet 2018.
منبع:https://ir.mondediplo.com
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.