روزنامه «کامرسانت»، چاپ مسکو در گزارشی مینویسد: فردا (چهارشنبه -28 جولای/6 مرداد ماه) نخستین دور از رایزنیهای نمایندگان روسیه و ایالات متحده بعد از روی کار آمدن دولت “جو بایدن” پیرامون مسائل مربوط به ثبات راهبردی در ژنو انجام خواهد شد. از سر گیری این گفتگوها بر اساس توافقات صورت گرفته بین روسای جمهوری روسیه و آمریکا در جریان نشست سران اخیر در ژنو صورت میگیرد. البته پوتین و بایدن درباره دستور کار مذاکرات به توافق نرسیده و این مسئله بر عهده هیئتهای نمایندگی دو کشور گذاشته شده است. طبق شواهد، طرف روسی از هم اکنون بطور دقیق مشخص کرده که چه انتظاری از آغاز این گفتگوها دارد.
سرپرستی هیئت نمایندگی روسی در مذاکرات روز چهارشنبه در ژنو بر عهده “سرگئی ریابکوف” معاون وزیر امور خارجه قرار گرفته شده است. ریابکوف چند روز قبل در سمینار آنلاین برنامه ریزی شده از سوی مرکز انرژی و امنیت روسیه و مرکز بررسی مشکلات عدم گسترش جیمز مارتین آمریکا بطور دقیق اعلام کرد که مسکو چه انتظاری از رایزنیها در ژنو دارد. وی قبل از هر چیز ابراز امیدواری کرد که از سر گیری مذاکرات مربوط به ثبات راهبردی، این امکان را بوجود میآورد که روابط مسکو و واشنگتن بهبود یافته و امنیت دو کشور تقویت شود.
♦ تمدید پیمان استارت بدون هیچ پیششرط، نخستین گام دولت بایدن در عرصه ثبات راهبردی بود
لازم به یادآوری است که در زمان ریاست جمهوری “دونالد ترامپ” تماسهای دوجانبه در این خصوص با تأخیر بسیار زیادی آغاز شد و شکست ترامپ در انتخابات، مانع از ادامه آن شد و طرفین حتی نتوانستند در خصوص تمدید توافقنامه مربوط به اقدامات برای ادامه کاهش و محدود سازی تسلیحات راهبردی تهاجمی (معروف به پیمان استارت-3) به توافق برسند. ولی جو بایدن ظرف روزهای نخست آغاز به کار خود بعنوان رئیس جمهوری جدید ایالات متحده، بدون نیاز به دیدار حضوری و تنها در تماسی تلفنی با “ولادیمیر پوتین” در خصوص تمدید 5 ساله این توافقنامه بسیار مهم بدون هیچ پیش شرطی به توافق رسید.
معاون وزیر خارجه روسیه یادآور شد که با شروع مذاکرات در ژنو و در خاک یک کشور ثالث، دو طرف تلاش میکنند تا معماری جدیدی از ثبات راهبردی و کنترل تسلیحات و فناوریها بسازند که ده سال قبل و در زمان امضای پیمان استارت-3 وجود نداشته است. به گفته وی، با وجود اختلاف نظرات بسیار روسیه و آمریکا در عرصه راهبردی، مقامات مسکو آماده گفتگوی جدی و سازنده با واشنگتن هستند، برای اینکه این دو کشور بزرگترین زرادخانههای هستهای در جهان را در اختیار داشته و مسئولیت سنگینی برای حفظ صلح و ثبات جهانی دارند.
♦ بررسی راههای حل نگرانیهای امنیتی روسیه و آمریکا بر اساس اصل برابری بسیار مهم است
به عقیده ریابکوف، در دستورکار این مذاکرات میتواند در وهله نخست، بررسی مشترک نگرانیهای دو طرف در زمینه امنیتی مطرح باشد و سپس باید راههای حل این مشکلات، بر اساس اصل برابری و قابل قبول بودن برای طرفین، از جمله با ابزارهای کنترل تسلیحات مورد بررسی قرار بگیرد.
سرگئی ریابکوف پیشنهاد کرد که طرف روسی “معامله امنیتی” جدیدی را به آمریکا پیشنهاد میکند. وی توضیح داد: «این توافق باید شامل همه عواملی شود که روی ثبات راهبردی تأثیر می گذارد و قبل از هر چیز، باید تمامی ابعاد تسلیحات هستهای و غیرهستهای تهاجمی و تدافعی دارای توان بالقوه راهبردی را در بر بگیرد. چنین برخورد مشترکی، در مقایسه با توافقات قبلی، بیشتر پاسخگوی واقعیتهای جهان کنونی خواهد بود.»
این دیپلمات بلندپایه روس در صحبت درباره تسلیحات تهاجمی تأکید کرد که از دیدگاه روسیه بسیار اهمیت دارد که سیستمهای هستهای و متعارف که میتوانند برای حملات پیشگیرانه به اهدافی در خاک طرف مقابل با هدف تضعیف یا خنثی کردن توان بالقوه دفاعی بکار گرفته شوند، نیز مورد بررسی قرار بگیرند.
لازم به یادآوری است که خانم “رزا گتهمولر” که ریاست هیئت نمایندگی آمریکایی در مذاکرات مربوط به پیمان کاهش تسلیحات راهبردی تهاجمی را بر عهده داشت، اخیراً در مصاحبه با این روزنامه بر ضرورت آغاز مذاکرات مربوط به محدودیتهای برای تمامی انواع مهمات، از جمله مهمات و کلاهکهای انبار شده در دو کشور تأکید کرده و یادآور شده بود که این موضوع برای طرف آمریکایی در اولویت قرار دارد. البته نمایندگان کنونی دولت بایدن هنوز اظهارات علنی در این رابطه انجام ندادهاند.
معاون وزیر خارجه روسیه در خصوص سیستمهای تدافعی دارای اهمیت راهبردی، یعنی سامانههای دفاع ضد موشکی تأکید کرد که این کشور اصرار خواهد داشت تا اصل رابطه ناگسستنی بین تسلیحات تهاجمی و تدافعی حفظ شود و ین اصل پایه و اساس ثبات راهبردی است.
♦ روسیه همچنان نگران استقرار موشکهای دارای برد متوسط و کوتاهتر در اروپاست
ریابکوف دو موضوع دیگر را نیز نام برد که هیئت نمایندگی روسیه قصد دارد در مذاکرات ژنو مطرح کند: جلوگیری از مسابقه تسلیحاتی در عرصه فضای خارج از زمین و تأمین امنیت فعالیتهای فضایی و همچنین جلوگیری از بحران جدید موشکی در شرایط از بین رفتن پیمان مربوط به نابودی موشکهای دارای برد متوسط و کوتاهتر. به گفته وی، مسئله استقرار زمینی چنین موشکهایی، چه هستهای و چه دارای کلاهک معمولی، نیازمند توجه بسیار زیادی است و به همین دلیل هم مقامات مسکو از قبل پیشنهاد مهلت قانونی مشخص برای عدم استقرار چنین موشکهایی در قاره اروپا را مطرح کرده و امیدوار است که همتایان آمریکایی عاقلانه و مسئولانه در این باره تصمیم گیری کنند.
این مقام روس هشدار داد که فضای دیپلماسی بسرعت در حال کاهش است، برای اینکه طرف آمریکایی از هم اکنون شروع به ایجاد چنین سیستمهایی کرده است و این در حالی است که روسیه بطور یکجانبه به این مهلت قانونی پایبند خواهد بود، البته فقط تا زمانی که ایالات متحده اقدام به استقرار موشکهای دارای برد متوسط و کوتاهتر نزده باشد. به همین دلیل در مذاکرات ژنو بار دیگر این درخواست مطرح خواهد شد که واشنگتن به سمت بروز یک بحران موشکی جدید حرکت نکند.
ریاست هیئت نمایندگی آمریکا در مذاکرات ژنو نیز برعهده “وندی شرمن”، معاون وزیر خارجه خواهد بود. این در حالی است که “بانی جنکینز” معاون جدید وزیر امور خارجه ایالات متحده در مسائل کنترل تسلیحات و امنیت بین المللی و همتای آمریکایی سرگئی ریابکوف است که در رایزنیهای ژنو شرکت خواهد داشت ولی نه بعنوان رئیس هیئت مذاکره کننده، برای اینکه به تازگی سنای آمریکا نامزدی وی را در این سمت مورد تأیید قرار داده است.
جنکینز چند روز قبل مدعی شد که تلاش خواهد کرد تا توان بالقوه هستهای روسیه و چین تا جای ممکن محدود گردد. وی در پیامی تویئتری نوشت: «من درصدد هستم که از طریق کنترل موثر تسلیحات، محدود سازی توان بالقوه هستهای روسیه و چین، تقویت امنیت بیولوژیکی و پاسخگویی قاطع به کشورهایی که از سلاحهای شیمیایی استفاده میکنند، خطر بروز یک جنگ هستهای را به حداقل برسانم.»
منبع:http://www.russiaviewer.ru
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.