تداوم کشمکش لفظی مصر و اتیوپی/ قاهره: شورای امنیت صلاحیت رسیدگی به پرونده سد النهضه را دارد

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
وزیر امور خارجه مصر اظهارات مسئولان اتیوپی درباره پرونده سد النهصه را «تحریک‌آمیز» خواند و تاکید کرد قاهره درخواست جدید به شورای امنیت ارائه کرده تا برای بررسی این پرونده، تشکیل جلسه دهد.

«سامح شکری»، وزیر امور خارجه مصر اظهارات مسئولان اتیوپی درباره پرونده سد النهصه را «تحریک‌آمیز» خواند و تاکید کرد قاهره درخواست جدید به شورای امنیت ارائه کرده تا برای بررسی این پرونده، تشکیل جلسه دهد.

شکری در واکنش به سخنان «بوتا باتشانا دیبیلی»، مدیر بخش مهندسی وزارت دفاع اتیوپی درخصوص آمادگی آدیس آبابا برای تعیین‌تکلیف نظامی پرونده سد النضهه گفت: این همان رویکرد تحریک‌آمیزی است که اتیوپی طی سالیان گذشته در پیش گرفته و بر تحمیل اراده خود به صورت یکجانبه اصرار دارد.

رئیس دستگاه دیپلماسی مصر تصریح کرد: ما همواره در تلاشیم تا از ابزارهای مسالمت‌آمیز و سازوکارهای بین‌المللی استفاده کنیم اما این بدان معنا نیست که ما قدرت لازم را نداریم، دولت مصر در صورت که به منافع مردم این کشور آسیب برسد، در دفاع از این منافع کوتاهی نخواهد کرد.

شکری در ادامه با رد اصرار اتیوپی مبنی بر اینکه پرونده سد النهضه خارج از اختیارات شورای امنیت است، گفت: این اظهارنظرها تلاشی دیگر برای فرار و شانه خالی کردن از سازوکارهایی است که می‌تواند با این مساله تعامل داشته باشد.

وی افزود: شورای امنیت، دستگاهی بین‌المللی و مورد توافق جهانی است و وظیفه دارد تا امنیت و صلح بین المللی را حفظ کند همچنین صلاحیت کامل دارد تا در هر مساله‌ای در این خصوص ورود کند.

وزیر امور خارجه مصر درباره اتهامات اتیوپی به مصر و سودان در بین‌المللی‌سازی پرونده سد النهضه گفت: بین‌المللی‌سازی در کار نیست بلکه ما تنها به دنبال استفاده از سازوکارهای موجود بین المللی هستیم لذا مصر نامه‌ای خطاب به رئیس شورای امنیت فرستاده و خواستار برگزاری نشستی برای بررسی پرونده سد النهضه شده است، سودان نیز درخواستی مشابه مطرح کرده است.

شکری تاکید کرد: مذاکرات جاری زیر نظر اتحادیه افریقا به دلیل لجاجت و تک‌روی اتیوپی موفق به حصول هیچ نتیجه‌ای نشده است.

اتیوپی روز گذشته با رد پیشنهاد مصر و سودان برای ارجاع پرونده سد النهضه به شورای امنیت، این دو کشور را به نابودی مذاکرات جاری زیر نظر اتحادیه افریقا متهم کرده بود.

وزارت امور خارجه اتیوپی در بیانیه‌ای که خطاب به رئیس شورای امنیت نوشته، آورده است آدیس آبابا ضمن مخالفت با آخرین تلاش‌های مصر و سودان برای وارد کردن شورای امنیت در مساله سد النهضه، این مساله را خارج از اختیارات آن می‌داند.

اتیوپی در این بیانیه تاکید کرده گام‌های اخیر مصر و سودان تداوم رویکردی به شمار می رود که هدفش نابودی روند مذاکرات به رهبری اتحادیه افریقاست و به نابودی اعتماد میان سه طرف منجر می شود.

وزارت امور خارجه اتیوپی در ادامه قاهره و خارطوم را مسئول شکست مذاکرات زیر نظر اتحادیه افریقا طی 9 دور قبلی دانست و افزود: این دو کشور از طریق مطرح کردن موضوعاتی غیر مرتبط و تلاش غیر ضروری برای بین‌المللی‌سازی این پرونده و کشاندن اتحادیه عرب بدان در حال نابود کردن تلاش‌های صریح و اطمینان‌بخش رئیس جمهوری کنگو در این پرونده هستند.

مصر در تامین 90 درصد از آب شرب خود به رود نیل وابسته است و هرگونه کاهش حقابه این کشور از نیل، آثار اجتماعی و اقتصادی ویرانگری بر مصر خواهد داشت، این در حالی است که آدیس‌آبابا تصریح دارد که سد النهضه با سرمایه‌گذاری 4.6 میلیارد دلاری در تبدیل این کشور به قطب انرژی منطقه نقش‌آفرین نقش‌آفرین است و می‌تواند علاوه بر درآمدزایی منجر به فقرزدایی در این کشور شود.

در این میان، اختلافات سه کشور بر سر مقدار آب رهاسازی شده از سوی اتیوپی در صورت بروز کم‌آبی متمرکز است، با عملیاتی شدن این سد، اتیوپی می‌تواند به بزرگترین کشور صادر کننده برق در آفریقا با تولید ۶۰۰۰ مگاوات برق تبدیل شود.

اتیوپی و سودان در این میان منافع خود را دارند. سد النهضه در ۲۰ کیلومتری سودان واقع شده و این کشور زیان آبی قابل توجهی نمی‌بیند بلکه برای جبران کمبود برق خود به ساخت این سد نیز امید دارد. اما مصر نگران پایین آمدن سهم آب خود است؛ آبی که آن را برای شرب، زراعت و صنعت به کار می‌گیرد.

 

منبع:https://mdeast.news

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *