حمایت امریکا از ابتکار امارات برای میانجیگری در پرونده سد النهضه

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
منابع آگاه مصری از بروز تحولات جدید در ابتکار امارات برای میانجیگری میان مصر و سودان از یک طرف و اتیوپی از سوی دیگر درباره سد النهضه خبر دادند.

منابع آگاه مصری از بروز تحولات جدید در ابتکار امارات برای میانجیگری میان مصر و سودان از یک طرف و اتیوپی از سوی دیگر درباره سد النهضه خبر دادند.

منابع مذکور در گفت‌وگو با العربی الجدید تصریح کردند: «عباس کامل»، رئیس دستگاه اطلاعات مصر هفته گذشته برای بررسی و گفت‌وگو درباره فعال‌سازی ابتکار جدید امارات به ابوظبی سفر کرد و طی این سفر با «محمد بن زاید»، ولیعهد ابوظبی دیدار و گفت‌وگو کرد، بن زاید در این دیدار تصریح کرد که تفاهماتی با دولت امریکا درخصوص محتوای جدید ابتکار امارات برای میانجیگری میان طرف‌های مورد اختلاف در سد النهضه وجود دارد.

منابع یاد شده اظهار داشتند: تحرکات جدید در زمینه ابتکار امارات پس از صدور موضع‌ شورای امنیت درباره سد النهضه آغاز خواهد شد.

به گفته این منابع، کامل پیش از سفر به ابوظبی، به واشنگتن سفر کرده و با مسئولان بلندپایه امریکایی درباره بحران سد النهضه و فرصت‌های دستیابی به راهکاری برای جلوگیری از تشدید تنش‌ها در منطقه شاخ افریقا رایزنی کرده و ناخشنودی مصر از رویکرد دولت جدید امریکا در قبال سد النهضه را ابلاغ کرده بود.

این منابع در عین حال تاکید کردند: نظر مراکز تصمیم‌گیری در دولت امریکا به سمت اتیوپی گرایش دارد چرا که این کشور را نقطه ثقلی در منطقه شاخ افریقا می‌دانند و هر گونه ناآرامی در این کشور، همه منطقه را تحت الشعاع قرار خواهد داد.

به گفته این منابع آگاه مصری، نقش جدید امارات و فعال‌سازی مجدد میانجیگری این کشور و نیز پذیرش مصر همه با تمایل دولت امریکا صورت گرفته است.

در همین چارچوب، موضع واشنگتن در قبال بحران سد النهضه را می‌توان از اظهارنظر «لیندا توماس»، نماینده دائم امریکا در سازمان ملل پی برد که اظهار داشت: راهکار این بحران از طریق اتحادیه افریقا است.

این اظهارنظر مقام امریکایی به این معناست که دولت امریکا اراده جدی و آشکاری برای ورود مستقیم به این مساله ندارد و ترجیح می‌دهد این مساله توسط اتحادیه افریقا حل و فصل شود.

منابع مذکور در ادامه گفتند: امارات که پیشتر ابتکاری برای حل مساله سد النهضه ارائه کرده بود، اکنون پیشنهادهای جدید بدان افزوده است از جمله اینکه تلاش شود مصر از کمک‌های مالی و وام‌های بین‌المللی جدید برخوردار شود تا بتواند تاثیرات منفی احتمالی آبگیری سد النهضه را پشت سر بگذارند.

امارات که خواهان حفظ سرمایه‌گذاری گسترده خود در اتیوپی است و با راه‌اندازی سد النهضه این سرمایه‌گذاری افزایش نیز خواهد یافت، اکنون در تلاش است تا مصر را در کنار خود حفظ کند به ویژه که قاهره اخیرا به سمت همگرایی با ترکیه در حرکت است و امارات می‌کوشد مانع از این رویکرد مصر شود. ابوظبی همچنین به دنبال آن است در راستای رقابت منطقه‌ای با عربستان در منطقه راهبردی شاخ آفریقا، میانجیگری ریاض میان سه کشور درگیر بحران سد النهضه را با شکست مواجه کند.

امارات پیشتر بر پرونده سرمایه‌گذاری در مناطق مورد مناقشه میان سودان و اتیوپی تمرکز کرده و پیشنهاد کمک در پروژه‌های توسعه پایدار میان سه کشور از جمله پروژه‌های تولید برق از آب و باد در اطراف سد النهضه در ولایت بنی شنقول-قمز و نیز اختصاص اراضی کشاورزی در این منطقه به کشت محصولات راهبردی برای صادرات آن به امارات و مصر را مطرح کرده بود.

مصر در تامین 90 درصد از آب شرب خود به رود نیل وابسته است و هرگونه کاهش حقابه این کشور از نیل، آثار اجتماعی و اقتصادی ویرانگری بر مصر خواهد داشت، این در حالی است که آدیس‌آبابا تصریح دارد که سد النهضه با سرمایه‌گذاری 4.6 میلیارد دلاری در تبدیل این کشور به قطب انرژی منطقه نقش‌آفرین است و می‌تواند علاوه بر درآمدزایی منجر به فقرزدایی در این کشور شود.

در این میان، اختلافات سه کشور بر سر مقدار آب رهاسازی شده از سوی اتیوپی در صورت بروز کم‌آبی متمرکز است، با عملیاتی شدن این سد، اتیوپی می‌تواند به بزرگترین کشور صادر کننده برق در آفریقا با تولید ۶۰۰۰ مگاوات برق تبدیل شود.

اتیوپی و سودان در این میان منافع خود را دارند. سد النهضه در ۲۰ کیلومتری سودان واقع شده و این کشور زیان آبی قابل توجهی نمی‌بیند بلکه برای جبران کمبود برق خود به ساخت این سد نیز امید دارد. اما مصر نگران پایین آمدن سهم آب خود است؛ آبی که آن را برای شرب، زراعت و صنعت به کار می‌گیرد.

 

منبع:https://mdeast.news

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟