در بیانیه وزارت منابع سودان آمده، پس از آنکه اتیوپی در تاریخ ششم تا نوزدهم ماه جاری مرحله دوم آبگیری سد النهضه را با ذخیرهسازی 13.5 میلیارد متر مکعب آغاز کرد، دبی رود نیل به شدت کاهش پیدا کرده است.
کمیته سیل وزارت منابع آب سودان تصریح کرد: دبی رود نیل در ماه جاری 5 میلیارد متر مکعب بود که این رقم در بازه زمانی مشابه در سال پیشین 7.8 میلیارد متر مکعب بود.
مصر و سودان در تامین بخش اعظمی از آب شرب خود به رود نیل وابسته است و هرگونه کاهش حقابه این کشورها از نیل، آثار اجتماعی و اقتصادی ویرانگری خواهد داشت، این در حالی است که آدیسآبابا تصریح دارد که سد النهضه با سرمایهگذاری 4.6 میلیارد دلاری در تبدیل این کشور به قطب انرژی منطقه نقشآفرین است و میتواند علاوه بر درآمدزایی به فقرزدایی در این کشور منجر شود.
در این میان، اختلافات سه کشور بر سر مقدار آب رهاسازی شده از سوی اتیوپی در صورت بروز کمآبی متمرکز است، با عملیاتی شدن این سد، اتیوپی میتواند به بزرگترین کشور صادر کننده برق در آفریقا با تولید ۶۰۰۰ مگاوات برق تبدیل شود.
اتیوپی و سودان در این میان منافع خود را دارند. سد النهضه در ۲۰ کیلومتری سودان واقع شده و این کشور زیان آبی قابل توجهی نمیبیند بلکه برای جبران کمبود برق خود به ساخت این سد نیز امید دارد. اما مصر نگران پایین آمدن سهم آب خود است؛ آبی که آن را برای شرب، زراعت و صنعت به کار میگیرد.