گزارش تحلیلی گریگوری دی جانسون، عضو سابق کارشناسان سازمان ملل در یمن

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
دولت بایدن در شرایطی روی کار آمد که حتی بسیاری از مشاوران اوباما نیز اجازه حمله عربستان به یمن را اشتباهی استراتژیک بر می شمردند.

دولت بایدن، تنها دو هفته پس از روی کار آمدن، اقدامات خود در مورد یمن را آغاز کرد و فروش سلاح به عربستان را محدود، لیندرکینگ را به عنوان نماینده ویژه آمریکا در امور یمن معرفی و انصارالله یمن را از لیست گروه های تروریستی خارج کرد ولی دولت صنعا همان طور که پیش بینی می‌شد، پیشروی های خود را متوقف نکرد و حرکت خود به سمت مارب را سرعت بخشید.

جایگاه تاریخی استان مارب و قرار داشتن آن در مجموعه استان‌های یمن شمالی، منابع انرژی موجود در این شهر و جایگاه ویژه این استان با جمعیتی در حدود 3 میلیون نفر با خدمات اجتماعی مناسب، انصارالله را برای فتح این شهر ترغیب کرده است تا بتوانند هدف خود برای ایجاد یک کشور مستقل را تثبیت کنند.

روند پیشروی انصارالله به سمت مرکز استان مارب که از 2019 شروع شده بود با توجه به جغرافیای بیابانی مناطق شرقی استان و حملات هوایی مکرر عربستان با مشکل روبرو بود و پیشروی نیروهای صنعا به آرامی اتفاق می افتاد ولی با کاهش فروش سلاح از طرف آمریکا به عربستان و افزایش فشارهای بین المللی به این کشور، روند پیشروی های انصارالله سرعت گرفت و این جنبش توانست در چند ماه گذشته مناطق زیادی از استان‌های البیضاء، شبوه و جنوب مارب را به کنترل خود درآورد و مسیر ارتباطی مارب به جنوب را قطع کند.

در حال حاضر، اتحاد ضد انصارالله در مارب در حال تکه تکه شدن است. عربستان سعودی به دنبال خروج است، قبایل شروع به مذاکره برای معامله با صنعا کرده اند و نیروهای دولت هادی گرفتار بی کفایتی، فساد و مدیریت ضعیف هستند. به گفته یکی از گزارش های اخیر، سربازان و نیروهای دولت هادی و قبایل در مارب، مجبور به خرید سلاح های خود از بازار سیاه هستند و بسیاری از سربازان، ماه‌ها دستمزد دریافت نکرده‌اند.

در این فضا جای تعجب نیست که انصارالله به سمت پیروزی حرکت کند و اگر آنها موفق به تصرف مرکز استان مارب شوند، که به نظر می‌رسد به طور فزاینده‌ای محتمل است، این امر به آنها کنترل میادین نفت و گاز مارب را می‌دهد و به هر امیدی مبنی بر نادیده گرفتن آنها در آینده سیاسی یمن پایان می دهد.

در جلوگیری از پیشروی های انصارالله، غرب هیچ اهرم فشاری ندارد و در موقعیتی دشوار قرار گرفته است. تحریم‌ها کارساز نبوده است، بیانیه های قوی از سوی ایالات متحده و سازمان ملل به یک امر عادی تبدیل شده و دخالت مستقیم نظامی ایالات متحده امری بعید و غیرمشروع است. دولت صنعا نیز دلیلی برای مصالحه یا مذاکره نمی بیند، آنها به درستی معتقدند که در میدان جنگ پیروز خواهند شد.

ایالات متحده و غرب دو راه پیش روی خود دارند، یا از ایران برای متقاعد کردن انصارالله برای توقف حمله و پیشروی به سمت مارب استفاده کنند( اگرچه ایران در مورد مسائل داخلی نظر خود را به متحدانش تحمیل نمی‌کند و در مقابل تضمینی برای پذیرش این درخواست از طرف انصارالله وجود ندارد) یا حوثی‌ها مارب را تصرف خواهند کرد و به سمت جنوب و شبوه حرکت کرده و تلاش جامعه بین المللی برای نادیده گرفتن خود را از بین خواهند برد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟