عادی سازی روابط رژیم صهیونیستی با سودان

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
دونالد ترامپ روز جمعه پس از خارج کردن نام سودان از فهرست سیاه کشورهای حامی تروریست آمریکا اعلام کرد که سودان برای برقراری صلح با اسرائیل توافق کرده است که بدین ترتیب خرطوم را به سومین کشور عربی در مسیر عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی از ماه اوت بدل نماید. ترامپ در جریان تماس تلفنی با نتانیاهو، عبدالفتاح البرهان رئیس شورای حاکمیتی و عبدالله حمدوک نخست وزیر سودان و خبرنگاران را به دفتر بیضی کاخ سفید فراخواند و از توافق میان رژیم صهیونیستی و سودان برای برقراری صلح خبر داد.

 

ترامپ با اشاره به اینکه توافق حاصل شده امنیت اسرائیل را افزایش داده و انزوای طولانی مدت سودان را پایان می‌بخشد، گفت: یک دیکتاتوری اسلامی بی رحم بر مردم سودان حاکم بود. این کشور خانه اسامه بن لادن محل ترور، نسل کشی و بسیاری از فجایع دیگر بود. امروز دموکراسی جدید در پیش گرفته شده و دولت انتقالی سودان پایبندی خود برای مبارزه با تروریسم را نشان داده است.

نتانیاهو نیز در جریان این مکالمه تلفنی چندجانبه خطاب به ترامپ، بیان کرد: «دایره صلح را تحت رهبری شما بسیار سریع گسترش می‌دهیم و (اتفاقات) بیشتر و بیشتر دیگری در راه است.» وی که به نظر مدت زمان بیشتری را از رهبران سودان بر روی خط تلفن مانده بود و به سوال خبرنگاران پاسخ می‌داد، در خصوص تحولات اخیر اظهار داشت: «یک شور و شوقی را از اکثر کشورهای جهان، از اکثر مردم جهان با اختلافات سیاسی می‌بینم. بله، ایران، حزب الله و حماس ناراحت هستند اما بسیاری دیگر خیلی خوشحال هستند.»

عبدالله حمدوک نیز در جریان این تماس تلفنی از نگاه رو به جلوی سودان با هدف ایجاد روابط قوی اقتصادی و سیاسی با بقیه کشورهای جهان سخن گفت. وی سپس در صفحه رسمی توئیتر خود بدون اشاره به شناسایی اسرائیل توسط خرطوم، از ترامپ قدردانی کرد. البرهان نیز به نوبه خود از ترامپ، نتانیاهو و مایک پمپئو به علت همراهی آنها در کنار شورای حاکمیتی سودان تشکر کرد. تلویزیون دولتی سودان نیز با قرائت بیانیه مشترک بین سودان، رژیم صهیونیستی و آمریکا اعلام کرد که سودان و اسرائیل برای عادی سازی روابط و پایان وضعیت تخاصم بین یکدیگر توافق کردند. شبکه 12 تلویزیون رژیم صهیونیستی گزارش داد که توافق صلح با سودان شامل بازگرداندن برخی یا تمام پناهجویان سودانی که به اسرائیل آمدند، خواهد شد.

همزمان با این تحول دیپلماتیک، سرانجام سودان با پرداخت غرامت 335 میلیون دلاری به خانواده قربانیان حملات تروریستی سال 1998 و سفارتخانه‌های آمریکا در تانزانیا و کنیا، نام خویش را از فهرست کشورهای حامی تروریسم از منظر آمریکا حذف نمود. نام سودان در سال 1993 به علت حمایت از گروه‌های ضد صهیونیستی از جمله حماس و حزب الله در فهرست سیاه حامیان تروریست قرار گرفته بود. علاوه براین شبکه العربیه به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی نوشت که خرطوم توافق کرده تا حزب الله را به عنوان یک سازمان تروریستی به رسمیت بشناسد.

توافق خرطوم-تل آویو به منظور عادی سازی روابط از جهات بسیاری حائز اهمیت است. انتظار می رود سودان از نظر قرار گرفتن در مسیر دموکراسی پس از سقوط حکومت عمر البشیر وضعیت شکننده‌ای را تا زمان برگزاری انتخابات احتمالی در اواخر سال 2022 تجربه نماید. در همین راستا اندیشکده بروکینگز هشدار داد: «بحث برقراری روابط با اسرائیل شکنندگی انتقال (قدرت) سیاسی سودان را نادیده گرفته است. اگر عادی سازی نشات گرفته از مساله بهره برداری از ناامیدی انسانی و اقتصادی سودان باشد، حتی فضای دو قطبی میان عموم مردم شکل می‌گیرد و در نتیجه آن مساله فرسایش حمایت از انتقال قدرت را تسریع می‌بخشد.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟