تاثیرات پیروزی جو بایدن بر منازعه فلسطین-رژیم صهیونیستی

 

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
جو بایدن نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از سوی برخی دموکرات‌ها و رسانه‌ها به عنوان پیروز میدان انتخابات معرفی شده است و با اینکه هنوز شمارش آرا در برخی ایالت‌ها به پایان نرسیده و موضوع بازشماری در آنها مطرح است، کشورهای جهان او را برنده انتخابات می‌دانند.

همزمان بایدن در اندیشه طرح ریزی سیاست‌های خود در دوره 4 ساله ریاست جمهوری خویش است و در این بین روند پیشبرد فرآیند صلح در خاورمیانه و تنظیم روابط با تل آویو و رام الله را می توان در زمره مهم ترین پرونده های منطقه ای سیاست خاورمیانه ای رئیس جمهور جدید آمریکا قلمداد نمود. 

این در حالی است که تحولات آمریکا به شدت با بحران کرونا و مسائل اقتصادی گره خورده که در نتیجه آن انتظار می رود دست کم در ابتدای دوره ریاست جمهوری احتمالی بایدن شاهد تمرکز وی به بر مسائل و موضوعات داخلی باشیم. 

در مساله نزاع فلسطینی‌ها و اسرائیلی‌ها اگر دولت بایدن بر سر کار بیاید لزوما نباید انتظار داشت که تمام تصمیمات اتخاذ شده از سوی دولت ترامپ در کوتاه مدت تغییر کنند. در مورد انتقال سفارت آمریکا به قدس بایدن پیش از این اعلام داشته است که سفارت را به تل آویو باز نخواهد گرداند گرچه وعده بازگشایی کنسولگری آمریکا در قدس شرقی را داده است؛ دفتر دیپلماتیکی که سالها رابط بین واشنگتن با فلسطینی‌ها بود و بعدها در سفارت آمریکا در قدس ادغام گردید.

در موضوع شهرک سازی‌ها انتظار می‌رود تا بایدن تدابیر سخت سیاست دوره اوباما را احیا نماید و همین تا حدی از شمار ساخت واحدهای مسکونی برای یهودیان در کرانه باختری که در دوره ترامپ افزایش چشمگیری را شاهد بوده، بکاهد. در اینجا می بایست به موضوع اختلاف آمریکا و رژیم صهیونیستی در مارس 2010 در مورد ساخت واحدهای مسکونی در یکی از محله‌های قدس شرقی در همان روزی که بایدن به عنوان معاون اوباما به آن شهر سفر کرده بود، اشاره داشت. در مجموع احتمال می‌رود دولت بایدن به سیاست‌های ابهام آمیز آمریکا در دوره ترامپ نسبت به حمایت از راه حل دو کشوری پایان دهد و مشخصا به دنبال ایجاد کانالی جهت مذاکره بین فلسطینی‌ها و اسرائیلی‌ها باشد و نهایتا راهی را برای توقف طرح الحاق کرانه باختری ارائه نماید.

                              جو بایدن در کنار محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین

به نظر می رسد علاوه بر انتخاب وزیر امور خارجه آتی آمریکا وجود یا عدم وجود نماینده ویژه‌ – همانند جیسون گرینبلات (و اکنون آوی برکوویتس) در دولت ترامپ، دنیس راس در دوره کلینتون و جورج میچل در دوره اوباما- در تعیین سمت گیری سیاست های دولت بایدن در قبال فرایند صلح در خاورمیانه تاثیرگذار خواهد بود. 

پیش از این تشیکلات خودگردان فلسطین اعلام کرده بود که حتی پیش از انتخابات آمریکا به صورت مستقیم با کمپین بایدن در ارتباط است. دولت دموکرات بایدن احتمالا طرح معامله قرن ترامپ را بدون بررسی کنار خواهد گذاشت و گفتگو با فلسطینی‌ها را از سر می‌گیرد؛ اقدامی که با استقبال طرف فلسطینی‌ همراه خواهد بود. انتظار می رود دولت آمریکا و تشیکلات خودگردان فلسطین بر سر طرحی با هدف هموار کردن این مسیر به توافق برسند که یکی از نشانه های آن می‌تواند بازگشایی دفتر سازمان آزادیبخش فلسطین در واشنگتن باشد که از سپتامبر 2018 فعالیت آن متوقف شده بود. در عین حال پیش بینی می شود دولت بایدن سیاست خود در قضیه فلسطین را با اروپایی‌ها نیز همسو سازد تا زمینه مطلوبی برای از سرگیری فعالیت گروه چهارجانبه خاورمیانه (متشکل از آمریکا، روسیه، اتحادیه اروپا و سازمان ملل) یا دیگر مکانیزم‌های بین المللی برای پیشبرد صلح فراهم آید. 

اما به هر حال بایدن میراث ترامپ در زمینه توسعه قدرت رژیم صهیونیستی را از بین نخواهد برد و صرفا کار ناتمام و ناقص وی را به شیوه ای جهان پسندانه و هنجارمند تمام خواهد کرد. 

منابع پژوهش در دفتر پژوهشکده موجود است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟