چگونه می‌توان توافق هسته‌ای ایران را احیاء کرد

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
خروج دولت ترامپ از توافق هسته‌ای و اعمال کارزار فشار حداکثری علیه ایران باعث شد تا برجام که آغاز تعامل سازنده بین ایران و جامعه بین‌الملل و پایه‌ای برای دیپلماسی و مذاکرات در مورد موضوعات مهم منطقه‌ای و جهانی بود تضعیف شود.

چاک هیگل: وزیر دفاع سابق ایالات‌متحده آمریکا

کاترین اشتون: نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی و امور امنیتی

نویسندگان این مقاله معتقد هستند که خروج دولت ترامپ از توافق هسته‌ای و اعمال کارزار فشار حداکثری علیه ایران باعث شد تا برجام که آغاز تعامل سازنده بین ایران و جامعه بین‌الملل و پایه‌ای برای دیپلماسی و مذاکرات در مورد موضوعات مهم منطقه‌ای و جهانی بود تضعیف شود.

اهم نکات و گزاره‌های کلیدی مطرح شده در مقاله

  • خروج ترامپ از برجام باعث تشدید فعالیت هسته‌ای ایران، تشجیع (جسورترشدن) اصولگرایان و نیروهای تندرو، تضعیف میانه رویان و افزایش تنش‌های منطقه‌ای شد.
    • مخالفان داخلی برجام در امریکا معتقدند که جهان اکنون تغییر کرده و بازگشت ساده به توافق هسته‌ای ایران عملی نیست. آن‌ها بر این دیدگاه هستند که ایالات‌متحده باید از فشار حداکثری دولت ترامپ برای گرفتن امتیاز بیشتر از ایران در مورد برنامه موشکی، رفتارهای منطقه‌ای و بندهای غروب آفتاب، استفاده کنند؛ اما نویسندگان این گزارش معتقدند که ایران پس از چشیدن طعم پیروزی مقاومت در مقابل ترامپ، در برابر فشار تسلیم نخواهد شد و بنابراین مذاکرات برای توافق‌نامه جدید زمان‌بر و نیازمند اعتماد است؛ اما بزرگ‌ترین مانع برای ایالات‌متحده این است که هر توافق‌نامه جدیدی نیاز به تصویب کنگره دارد.
    • طرفین (آمریکا و ایران) باید از پیش‌شرط برای بازگشت به برجام خودداری کنند. بر این اساس هر دو طرف باید به طور همزمان به تعهدات مندرج در برجام متعهد شوند و از اقداماتی که برجام را تضعیف می‌کند خودداری نمایند. از نظر ایالات‌متحده، این به معنای لغو کلیه تحریم‌های هسته‌ای جدید یا احیای مجدد و از بین بردن مجموعه محدودیت‌های روانی و قانونی برای بانک‌ها و شرکت‌ها است.
    • در مذاکرات جدید آمریکا و ایران باید به رفتار منطقه‌ای ایران، بندهای غروب آفتاب، برنامه موشک‌های بالستیک ایران، توانایی آمریکا برای تحمیل مجدد تحریم‌های اسنپ‌بک و نگرانی‌های امنیتی مشروع ایران در مورد ایالات‌متحده آمریکا یا سایر توافقات تسلیحاتی دیگر در منطقه باید مورد رسیدگی قرار بگیرند.

    این مقاله در پایان نتیجه‌گیری می‌کند که بازگشت آمریکا به برجام می‌تواند وضعیت خطرناک و آشفته منطقه را ثبات ببخشد و پایه‌های اساسی لازم را برای مذاکرات بیشتر در مورد سایر مسائل فراهم کند. اقدام وقعی باید بازگشت ایران به تعهدات برجامی و لغو تحریم‌های آمریکا و سپس بازسازی دیپلماسی و ایجاد ترتیبات امنیتی باشد.

 

منابع پژوهش در دفتر پژوهشکده موجود است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟