وزن‌کشی ریاض و ابوظبی در یمن؛ تلاش عربستان برای مهار شورای انتقالی جنوب

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
ابوظبی، پایتخت امارات تنها حامی شورشیان جدایی‌طلب در یمن نیست و این بار موج جدیدی از شورش مسلحانه با مدیریت ریاض، پایتخت عربستان از استان شبوه به راه افتاده که اخیرا با دستبرد به بانک مرکزی یمن در عدن، پایتخت موقت یمن موفق شدند 80 میلیارد ریال(320 میلیون دلار) به چنگ آورند.

ریاض از بیستم ماه مه گذشته میزبان رهبران جدایی‌طلب یمن از جمله «عیدروس الزبیدی»، رئیس شورای انتقالی جنوب و چهار تن از رهبران طراز اول این گروه است، هدف ریاض از فراخوان رهبران شورای انتقالی جنوب، مهار تمرد عدن موسوم به اداره خودگران جنوب است که این بار تحت نظر عربستان در حال بسط قدرت و گسترش نفوذ است.

میزبانی عربستان از رهبران شورای انتقالی جنوب، امتیازاتی را فرا روی آنها قرار داده است که پیشتر به هنگام اقامت در ابوظبی از آن برخورد نبودند از جمله اینکه الزبیدی در ریاض سلسه دیدارهایی با سفرای کشورهای بزرگ در یمن و هیات‌های جهانی برگزار کرده و طی آن، مطالبات جدایی‌طلبان و در راس آن، تشکیل فوری دولتی مشترک میان آنها و دولت عبدربه منصور را مطرح کرده است.

شورای انتقالی جنوب یمن همچنین به اقدامات خود در مستحکم‌سازی پایه‌های شورش مسلحانه خود و نابود کردن باقی مانده نهادهای دولتی ادامه می‌دهد و اخیرا 7 کمیته اقتصادی برای نظارت بر نهادهای حاکمیتی در بخش‌های مختلف از جمله تجارت، صنعت، بازارها، بخش نفت، معادن، گاز و حمل و نقل، منطقه آزاد، بخش کشاورزی و شیلات، آمورش و پرورش، آب و فاضلاب تشکیل داده است، اقدامی که تقلیدی از تجربه سال 2015 نیروهای انصارالله در صنعاء به شمار می‌رود، این کمیته‌ها به مثابه وزارتخانه‌ها عمل خواهند کرد و نقش دولت عبدربه منصور تنها به امضای تصمیمات شورای انتقالی و تخصیص اموال برای این شورا محدود خواهد شد.

منابع آگاه در گفت‌وگو با روزنامه العربی الجدید تصریح کردند: «شورای انتقالی جنوب همه اختیارات وزارتخانه‌های مستقر در عدن را سلب کرده و نامه‌هایی به سازمان‌های بین‌المللی فرستاده و لزوم امضای توافق‌نامه‌های بهداشتی و کمک‌رسانی با کمیته‌های این شورا و نیز تحویل استوارنامه‌های نمایندگان جدید به رهبران شورا و نه وزارتخانه‌های برنامه‌ریزی و بهداشت را خواستار شده است.

نخستین ماموریت کمیته موسوم به «کمیته عالی اقتصادی» در شورای انتقالی وارد کردن ضربه‌ای پیش‌بینی نشده به دولت عبدربه منصور بود؛ این کمیته در حمله به کاروان حمل پول به ارزش میلیارد ریال یمنی که در روسیه چاپ شده بود و از بندر عدن به بانک مرکزی در حال جا به جایی بود، مبالغ مذکور را به چنگ آورد.

شورای انتقالی در توجیه این اقدام در بیانیه‌ای رسمی اعلام کرد: هدف از این اقدام، خشکاندن منابع فساد و جلوگیری از بکارگیری بیت المال در حمایت از تروریسم و آسیب زدن به منافع مردم جنوب یمن از سوی رهبران دولت یمن که بر توافق ریاض شوریده‌اند، بوده است.»

در حالی که شورای انتقالی تلاش دارد تا اینگونه نشان دهد که هدف از این تاسیس کمیته عالی اقتصادی و حمله به کاروان پول تنها حفظ ارزش پول محلی و ممانعت از وارد کردن بدون پشتوانه آن در اقتصاد داخلی است، منابع دولتی به العربی الجدید گفتند: «شورای انتقالی در نظر دارد تا حقوق ارتش یمن را که با این نیروهای این شورا در ابین و شبوه در جنگ هستند، قطع کند، این شورا نیروهای یمنی مستقر در ابین را تروریستی خوانده و تاکید کرده است هدف از حمله به کاروان پول ممانعت از بکارگیری آن در حمایت از تروریسم(نیروهای ارتش) بوده است همچنین دولت عبدربه منصور چندین ماه است که حقوق نیروهای این شورا را پرداخت نکرده است.»

در مقابل، دولت عبدربه منصور که در مقابل این ضربات ناتوان مانده است، روز گذشته از زبان «محمد الحضرمی»، وزیر امور خارجه خود بر حق و توان خود در مقابله با این شورش با همه ابزارهای نظامی، سیاسی و حقوقی شرعی تاکید کرد و از عربستان خواست موضعی صریح در مقابل اقدامات شورای انتقالی اتخاذ کند چرا که این مشور ضامن اجرایی توافق ریاض است.

شورای انتقالی جنوب یمن از هفته گذشته موج حملات جدیدی علیه دولت عبدربه منصور در استان شبوه که سرشار از منابع نفتی و گازی است، آغاز کرده است.

منابع آگاه گفته‌اند درگیری در استان شبوه زمانی آغاز شد که شبه نظامیان شورای انتقالی از نیروهای دولتی خواسته‌اند تا به صورت مسالمت مواضع خود در استان شبوه تخلیه کنند، اما نیروهای دولتی از پذیرش این درخواست خودداری کردند.

در همین حال، دولت عبدربه منصور هادی از دولت امارات متحده عربی خواسته به حمایت از شبه نظامیان «شورای انتقالی جنوب» پایان دهد. ولی امارات هرگونه حمایت از شورای انتقالی جنوب را رد کرده است
.
شورای انتقالی جنوب اعلام کرده تا زمانی که افرادحزب اسلامگرای اصلاح، یکی از عناصر مهم دولت عبد ربه منصور هادی و سایر شمالی‌ها از قدرت در جنوب برکنار نشوند، کنترل عدن را واگذار نخواهد کرد.

این رویارویی اختلاف بین عربستان سعودی و امارات متحده عربی را برجسته کرده است. ابوظبی در ماه ژوئن اعلام کرد حضور نظامی در یمن را کاهش خواهد داد ولی هنوز از هزاران شبه نظامی جنوبی که آنها را آموزش داده و مسلح کرده است حمایت می‌کند.

شورشیان جنوب پس از متهم کردن حزب اسلام‌گرای اصلاح به همدستی با انصارالله در حملات اوایل ماه جاری به نیروهای جنوب، بندر عدن را تصرف کردند. امارات متحده عربی حزب اصلاح را شاخه‌ای از اخوان المسلمین می‌داند.

منبع:https://mdeast.news

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *