همکاری رژیم صهیونیستی و سودان در حوزه آب و کشاورزی

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید

سودان به عنوان سومین کشور عربی در مسیر عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی، همکاری با این تل آویو در حوزه‌های آب و کشاورزی و همچنین مبارزه با کرونا را آغاز کرده است. گیلعاد آردان سفیر رژیم صهیونیستی در سازمان ملل پس از دیدار با عمر صدیق همتای سودانی خود در نیویورک ضمن اعلام این موضوع اظهار داشت که اولین دیدار تاریخی خود را با سفیر سودان در سازمان ملل داشته است.

این دیدار در حالی صورت گرفته است که برخی گزارش‌ها از سفر یک هیات صهیونیستی به سودان در روز یکشنبه خبر داده‌اند. اگرچه توافق عادی سازی روابط رژیم صهیونیستی با امارات تصویب شده و روند تصویب توافق با بحرین در دستور کار است، توافق به دست آمده با سودان در 23 اکتبر (2 آبان) هنوز به صورت رسمی به تصویب کنست نرسیده است.

                              گیلعاد آردان و عمر صدیق سفیران رژیم صهیونیستی و سودان در سازمان ملل

روند تطبیع روابط خارطوم و تل آویو به علت اختلاف نظر در دولت سودان و همچنین عدم پذیرش برخی شروط از سوی آمریکا بسیار کند پیش رفته و در حال حاضر هنوز این مشکلات به طور کامل مرتفع نشده است. فضای دو قطبی در موضوع عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی در سودان و عدم انجام برخی از تعهدات واشنگتن با توجه به انتقال قدرت در آمریکا از ترامپ به بایدن ممکن است این توافق را در همین سطح متوقف سازد.

رژیم صهیونیستی به غیر از مصر، اردن، امارات و بحرین با کشورهای عربی دیگر نیز توافق صلح امضا کرده بود، اما برخی از آنها به نتیجه نینجامید یا لغو شد. برای مثال در سال 1983 اسرائیل توافق صلحی را با لبنان به امضا رساند که یک سال بعد لغو شد. همچنین چهار کشور عربی مغرب، عمان، قطر و تونس نیز زمانی با تل آویو روابط داشتند که هر کدام از آنها در سال 2000 و در پی انتفاضه دوم فلسطنیان روابط اقتصادی و دیپلماتیک خویش را متوقف ساختند.

اعطای مصونیت در برابر قوانین کنگره آمریکا به سبب نقش سودان در حملات تروریستی سالهای گذشته و همچنین جریان کمک‌های مالی واشنگتن به خارطوم از جمله تعهدات دولت ترامپ پیش از اعلان عادی سازی روابط سودان و رژیم صهیونیستی بوده است که هنوز به تحقق نپیوسته و احتمال می رود حتی با روی کار آمدن دولت بایدن شاید برای مدت زیادی به تاخیر بیفتد. از سوی دیگر از جمله موارد مشکل ساز در موضوع عادی سازی روابط بین سودان و رژیم صهیونیستی بحث عودت حدود 6 هزار پناهجوی سودانی به کشورشان است که نگرانی پناهجویان نسبت به بازگشت به سودان و خطرات موجود در میهنشان را به وجود آورده است. رژیم صهیونیستی سال‌ها هزاران مهاجر را در زندان‌های صحرایی دورافتاده بازداشت کرده و پرونده درخواست هزاران پناهجو را همچنان باز نگه داشته است. براساس قوانین بین المللی اسرائیل نمی‌تواند مهاجران را به کشوری که جان یا آزادی آنها را به خطر می‌اندازد، بازگرداند. در این بین همکاری سودان و رژیم صهیونیستی در حوزه کشاورزی و استفاده از پتانسیل رود نیل به منظور پیشبرد طرح‌های شیرین سازی و گندزدایی آب از طریق فناوری‌های رژیم صهیونیستی مهم ترین حوزه همکاری طرفین در کوتاه مدت ارزیابی می شود.  

 

منابع پژوهش در دفتر پژوهشکده موجود است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *