نگاه تحلیلگران اسرائیلی به دیدار نتانیاهو با بن سلمان

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در گیرودار انکار عربستان و تأیید اسرائیل درباره دیدار «بنیامین نتانیاهو»، نخست‌وزیر اسرائیل، با «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان، در شهر نیوم عربستان بر کرانه دریای سرخ، به نظر می‌آید چنین جلسه‌ای که جزئیات آن فاش شده خبر از تشکیل ائتلافی بین المللی به رهبری اسرائیل علیه ایران می‌دهد.

به گفته تحلیلگران اسرائیلی، این دیدار در چارچوب اقداماتی جای می‌گیرد که «مایک پومپئو»، وزیر خارجه امریکا، در آستانه پایان دولت «ترامپ» در خاورمیانه انجام می‌دهد تا هم در مسیر اقدام احتمالی «جو بایدن» برای کاهش تحریم‌ها علیه ایران مانع ایجاد کند هم مانع امکانات بیشتری در اختیار اسرائیل برای رویارویی با ایران قرار دهد.

همه تحلیلگران اتفاق نظر دارند که موضوع اصلی این دیدار علاوه بر عادی سازی روابط، ترسیم نقشه راهی است که امریکا و متحدانش می‌خواهند در منطقه پیش گیرند تا مانع از آن شوند که ایران تهدیدها درباره گسترش فعالیت‌های هسته ای خود را عملی کند.

«اتمار آیخنر»، تحلیلگر سیاسی «یدیعوت اخرونوت»، در این باره معتقد است که این دیدار حادثه‌ای نامعمول است اما موافقت دستگاه‌های نظارتی نظامی با انتشار آن امری استثنایی است.

به نظر وی، این دیدار پیامی ازجانب اسرائیل و عربستان به چند طرف است، ازجمله پیامی است به ایران و خاورمیانه با این مضمون که وقتی پای ایران درمیان باشد عربستان و اسرائیل در یک محور هستند.

او می‌افزاید که این دیدار پیامی هم به بایدن و دولت او دارد با این مضمون که عربستان آماده عادی‌سازی روابط با اسرائیل است و نیز این مضمون مهم‌تر که اگر بایدن بخواهد سیاست‌های امریکا در قبال ایران را تغییر دهد، عربستان و اسرائیل درقبال ایران کار خودشان را پیش می‌برند.

این روزنامه‌نگار اسرائیلی می‌افزاید که این سفر پرابهام از فرودگاه بن گوریون به نیوم عربستان در پی سلسله‌ای از حوادث بی سابقه ازجمله عادی‌سازی روابط میان اسرائیل با امارات و بحرین و سودان رخ می‌دهد.

از سوی دیگر، پیش‌تر گزارش‌هایی مطرح شده بود که «دونالد ترامپ» موضوع حمله به ایران را مطرح کرده است، اما بایدن تاکنون چند بار تأکید کرده که به توافق هسته‌ای بازخواهد گشت، اقدامی که بی‌شک موجب نارضایتی عربستان و اسرائیل و متحدان منطقه‌ای آنها خواهد شد.

«رون بن یشای» هم در مقاله‌ای با عنوان «دوران اقدامات لحظه‌ای» تأکید می‌کند که دولت ترامپ می‌خواهد در دل بحران‌های داخلی اسرائیل امتیازات بیشتری به نتانیاهو دهد و با توجه به عزم ترامپ برای نامزد شدن در انتخابات 2024، در این لحظه آخر نیز همدلی مسیحیان انجیلی را حفظ کند.

به نظر بن یشای، این دیدار به احتمال قوی به عادی سازی روابط میان عربستان و اسرائیل نمی‌انجامد، هرچند ولیعهد عربستان به این عادی سازی متمایل است و برگزاری این جلسه در نیوم و نه در ریاض هم در همین راستا قابل تحلیل است.

به نظر این تحلیلگر سیاسی، در این دیدار احتمالا اقدامات امریکا دربرابر ایران ازجمله اعزام جنگنده B-52 مورد بحث قرار گرفته است.

او می‌افزاید که احتمالا برنامه‌های بعدی ترامپ برای ایجاد مانع در مسیر بازگشت دولت بایدن به توافق هسته‌ای و کاهش تحریم‌ها از دیگر موضوعات مورد بحث در این جلسه بوده است.

بن یشای ادامه می‌دهد که اینکه نتانیاهو وزیر دفاع و رئیس ستاد مشترک و رئیس دستگاه اطلاعات ارتش را به این جلسه نبرده و تنها همراه وی رئیس موساد بوده نشان می‌دهد که محور اصلی جلسه مسائل سیاسی و نه نظامی علیه ایران بوده است.

«دانا فایس»، خبرنگار سیاسی کانال 12 اسرائیل، نیز بر آن است که وضعیت برگزاری این نشست نشان می‌دهد که عربستان آماده عادی‌سازی روابط با اسرائیل نیست و نتانیاهو در متقاعد کردن وی به اعلام رسمی روابط شکست خورده است.

به نظر فایس، این دیدار نشان‌دهنده افزایش منافع مشترک میان اسرائیل و عربستان و گامی دیگر در مسیر ائتلاف راهبردی منطقه‌ای علیه ایران است حتی اگر با توجه به شرایط عربستان به عادی‌سازی روابط نینجامد.

از سوی دیگر، عربستان هم با چنین دیداری درپی نزدیک شدن به دولت جدید امریکا و سهیم شدن در تفاهمات احتمالی آینده درباره برنامه هسته‌ای ایران و تجدید نظر در توافق هسته‌ای (برجام) است.

منبع:https://mdeast.news/

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟