سیاست بایدن در قبال یمن برای عربستان سعودی چه معنایی خواهد داشت؟

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید

احمد ناجی: کارشناس ارشد غیرمیم بخش خاورمیانه اندیشکده کارنگی در بیروت

احمد ناجی در این مقاله معتقد است که اظهارات بایدن در خصوص یمن، از تغییر بزرگ سیاسی حکایت می‌کند. در عین حمایت از عربستان سعودی در برابر هر نوع حملات، توقف حمایت از حمله نظامی به رهبری عربستان در یمن، مهم‌ترین اقدام بایدن به شمار می‌رود.

این تصمیم به همراه انتصاب «تیموتی لندرکینگ» به‌عنوان فرستاده ویژه آمریکا در یمن، به‌وضوح نشان داد که آمریکا خواهان بازگشت به دیپلماسی است. لغو فرمان دولت قبلی مبنی بر قرار دادن انصارالله در لیست گروه‌های تروریستی، گامی ضروری برای هموار ساختن راه مذاکرات بود.

عربستان در واکنشی محافظه‌کارانه از همکاری‌های هرچه بیشتر دفاعی و انتصاب یک فرستاده ویژه استقبال کرده است. این لحن آرام عربستان چند دلیل احتمالی دارد:

  • اول اینکه، معلوم نیست که دولت بایدن به چه نوع فروش تسلیحاتی متمرکز شده و چه تعریفی از تسلیحات «تهاجمی» یا «دفاعی» خواهد داشت.
  • دوم اینکه، اگرچه ریاض از تعیین انصار الله به‌عنوان یک گروه تروریستی آشکارا حمایت کرده؛ اما این صرفاً خواسته دولت یمن و آمریکا بوده است. تعیین انصار الله به‌عنوان یک گروه تروریستی باعث می‌شود که عربستان نتواند این گروه را برای قطع روابط با ایران در ازای حمایت کامل عربستان، به‌راحتی تحت‌فشار بگذارد.
  • سوم آنکه، علیرغم دیدار ظاهراً صمیمانه وزیر امور خارجه عربستان با لندرکینگ، افزایش تعامل دیپلماتیکی آمریکا، باعث بلاتکلیفی در مذاکرات پنهانی سعودی‌ها با انصار الله می‌شود.
  • یکی از دلایل واکنش نرم عربستان این است که راهبرد نظامی این کشور در حال تغییر بوده و در راستای تغییرات سیاسی بایدن بوده است.

از اواسط 2019، عربستان تغییر از راهبرد مداخله سخت به مداخله نرم را آغاز کرده و عملیات نظامی آن علیه انصار الله کاهش قابل‌ملاحظه‌ای داشته است. با توجه به این هزینه‌ها و شکست‌های پی‌درپی در توقف پیشروی انصار الله، دیدگاه فعلی عربستان به‌جای شکست انصار الله به تضعیف آن‌ها متمرکزشده است.

نویسنده در پایان مقاله بر این دیدگاه است که اگر آمریکا به راهبرد فراگیری مجهز شود، قادر به ایفای نقش مهمی‌خواهد بود. انصار الله در جنگ پیشروی‌های زیادی داشته‌اند و بعید است که حاضر به تقسیم قدرت باشند، همچنین، مداخله دیگر بازیگران خارجی نیز وجود خواهد داشت. راهبرد جدید آمریکا در یمن احتمالاً روسیه و چین را بر آن خواهد داشت تا از نفوذ خود در میان انصار الله استفاده کرده و تعامل آمریکا را دشوار سازند.

 

منابع پژوهش در دفتر پژوهشکده موجود است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟