این یادداشت قصد دارد تا با ترسیم کردن یک شمای کلی از روند رابطه بین دو کشور و همچنین وضعیت فعلی حاکم بر روابط دو کشور این مسئله را مورد بررسی قرار بدهد که آیا این میل ایجادشده به مذاکره، یک حرکت تاکتیکی از سوی دو کشور و یا یکی از طرفین است و یا می توان آن را در زمره یک حرکت تاکتیکی توسط دو کشور،یا یکی از طرفین قلمداد کرد. زیرا با دانستن این موضوع می توان به درک پارادایمیک در مورد اتفاقات بین المللی و منطقه ای مربوط به سیاست خارجی دو کشور نائل شد.
موارد متعددی در روند روابط بین دو کشور تاثیر گذار بوده اند که عبارتند از:
–کشتار حاجیان ایرانی در سال ۱۳۶۶ به طوری که این کشتار،شدیدترین ضربه را به روابط دو کشور در آن زمان وارد کرد.
–دوران جنگ ایران و عراق و مواضع عربستان سعودی و سعی در جمع کردن یک جبهه عربی علیه جمهوری اسلامی ایران
–جنگ داخلی سوریه. در این جنگ،ایران یکی از حامیان بشاراسد در مقام رئیس جمهور سوریه بود اما عربستان سعودی یکی از مخالفین حضور اسد در حکومت و همچنن از حامیان معترضان و شورشیان بود.
–خیزش بحرین. ایران حامی معترضان شیعه در این کشور بود اما عربستان از حامیان حکومت و از سرکوب گران معترضان بود.
–انقلاب مصر. ایران از حامیان برکناری حسنی مبارک از قدرت بود و در انتخابات مصر از محمد مرسی مایت می کرد و مخالف حضور مجدد نظامیان در حکومت مصر بود اما در مقابل،عربستان مخالف برکناری حکومت مبارک بود و همچنین در انتخابات از احمد شفیق حمایت می کرد و موافق حضور نظامیان بعد از مرسی بود.
–سیاست در عراق. ایران حامی نخست وزیری نوری مالکی بود و همچنین طرفدار تقویت نیروهای بسیج مردمی مانند حشدالشعبی است و در مقابل،عربستان سعودی از مخالفین قدرت و نخست وزیری نوری مالکی بود و همچنین از مخالفین قدرت داشتن نیروهای شبه نظامی نزدیک به ایران است.
–جنگ یمن. عربستان از مخالفین قدرت گرفتن حوثی ها است اما در مقابل ،ایران از حوثی ها حمایت می کند و مخالف حمله سعودی ها به یمن است.
اگر بخواهیم یک لیست بلندپایه از تقابل این دو کشور بنویسیم کار چندان سختی نداریم.به لیست بالا می توان مواردی از قبیل اسناد منتشرشده ویکی لیکس مبنی بر پیشنهاد حمله نظامی آمریکا به ایران توسط ملک عبدالله،وقایع حج واجب در سال ۱۳۹۴،حمله به سفارت عربستان در ۱۲ دی ماه سال ۱۳۹۴ و همچنین در پی آن ،قطع شدن کامل روابط دیپلماتیک دو کشور و در آخرین مناقشه به مسئله هسته ای و مذاکرات هسته ای ایران با پنج به علاوه یک اشاه کرد. اما نقش تاکتیک و استراتژی چیست؟
برخی حرکت ها در حوزه سیاست خارجی، حرکت های تاکتیکی و برخی دیگر در قالب رفتارهای استراتژیک دسته بندی می شوند. مولفه های حرکت تاکتیکی عبارتند از :
–به منظور اهداف موقت وضع می شوند.
–تک بعدی هستند .
–کوتاه مدت هستند.
–حاصل اقدام منفردانه است.
اما مولفه های تشکیل دهنده رفتارهای استراتژیک عبارتند از:
–به منظور اهداف بلند مدت وضع می شوند.
–چندبعدی هستند.
–پایدار هستند.
–حاصل تعامل جمعی و بین بخشی است.
با توجه به لیست سیاه روند رابطه بین دو کشور ایران و عربستان که در بالا ذکر شد،چند عبارت در ذهن دانشمندان علم سیاست متبادر می شود که هرکدام دارای معنای خاصی می باشد که عبارتند از:گسترش تفرقه،عدم تجانس،ناکامی در همبستگی سیاسی ، بی اعتمادی گسترده ،فقدان استراتژی و راهبردهای مدون و همچنین اجرای سیاست های واکنشی و عدم همکاری و همبستگی اقتصادی.
به نظر نگارنده مهمترین مفهومی که به ذهن متبادر می شود و به نوعی علت میباشد،عدم همکاری و همبستگی اقتصادی است.زیرا این عامل را می توان علت دانست و عوامل ذکر شده دیگر را معلول این علت قلمداد کرد. به طوری که کم ترین میزان صادرات کالای ایران در بین پانزده کشور که با آن ها مرز خشکی و آبی دارد مربوط به صادرات به عربستان سعودی می شود.این آمار نشان می دهد که جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۱۹ تنها کمی بیش از یکصدهزار دلار به عربستان صادر کرده است و در مقابل،سهم صادرات سعودی ها به ایران هم بسیار ناچیز است.هنگامی که این حالت رخ بدهد گسست عمیق سیاسی بین دو کشور ایجاد می شود.
بنابراین اقتصاد و میزان همبستگی و در هم تنیدگی آن بین دو کشور می تواند به ایجاد یک شبکه از روابط مستحکم بینجامد و با پدید آمدن یک شبکه سیاسی می توان باور کرد که حل کردن مشکلات بین دو کشور حالت استراتژی(با تمام مولفه هایی که برای آن ذکر شد)را دارد.زیرا برای از بین نرفتن سود حاصل از تجارت فیمابین، رفتارها واقعی تر و جدی تر می شود و در غیر این صورت هر حرکت و مذاکره ای را می توان در زمره مذاکرات و حرکات تاکتیکی و زودگذر قلمداد کرد.
منبع:https://www.cmess.ir
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.