بلاروس در گامی تلافیجویانه علیه تحریمهای اقتصادی اتحادیه اروپا راه را بر هزاران پناهجو گشوده است. اتحادیه اروپا نیز در واکنش به اقدام بلاروس دست به اعزام نیرو برای حفاظت از مرزهای خارجی اروپا زده است.
کارل نهامر، وزیر کشور اتریش پنجشنبه ۳۰ ژوئیه (۸ مرداد) در وین از اعزام واحدهای ویژه “کبرا ۱۳” به کشور لیتوانی خبر داد.
این نیروهای یگان ویژه عازم شدهاند تا در بیش از هزار و ۱۰۰ کیلومتری شمال شرقی کشور خود از مرزهای خارجی اتحادیه اروپا حفاظت کرده و آن را نفوذناپذیر سازند.
لیتوانی، این کشور حوزه دریای بالتیک بهتازگی در تعداد پناهجویان و مهاجرانی که از طریق بلاروس وارد این کشور میشوند، رکورد شکسته است.
در حالی که شمار آنها سال گذشته تنها ۸۱ نفر بود، در سال جاری شمارشان به بیش از ۳ هزار نفر رسیده است. و این برای کشوری که جمعیت آن تنها سه میلیون نفر است چالشی واقعی محسوب میشود.
مأموریت نیروهای یگان ویژه اتریش در اول ماه اوت (دهم مرداد) شروع میشود و قرار است هفتهها ادامه یابد. زمان پایان این مأموریت بستگی به چگونی پیشرفت امور دارد.
به نوشته روزنامه اتریشی “استاندارد” این تحولات حاصل سیاستهای الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهوری بلاروس است. او مرزهای کشور خود را به روی پناهجویان خاورمیانه باز کرد تا از لیتوانی برای تحریمهای غرب انتقام بگیرد.
ماجرا از بازداشت رومان پروتاسویچ، بلاگر مخالف دولت بلاروس آغاز شد. این روزنامهنگار ۲۶ ساله به هنگامی که در هواپیما از آتن، پایتخت یونان عازم ویلنیوس، پایتخت لیتوانی بود بازداشت شد.
در ۲۳ مه سال جاری پرواز او با اخطار “دروغین” خطر وجود بمب در هواپیما مجبور به فرود در مینسک، پایتخت این کشور شد و پلیس بلاروس بلافاصله پروتاسویچ را بازداشت کرد.
اتحادیه اروپا خواستار آزادی فوری این روزنامهنگار شده و مقامهای اروپا این اقدام دولت بلاروس را شدیدا محکوم کردهاند.
مقایسه با هیلتر
اتحادیه اروپا در پی بازداشت پروتاسویچ با ممنوعیت پرواز هواپیماهای بلاروس و تحریمهای اقتصادی علیه این کشور واکنش نشان داد.
الکساندر لوکاشنکو نیز این واکنش را با حمله ارتش هیتلر به اتحاد جماهیر شوروی سابق مقایسه کرد و گفت: «اتریش و آلمان باید ۱۰۰ سال زانو زاده و برای بخشش گناهان گذشتهشان التماس بکنند، آنها به جای این کار دست به حملات جدید میزنند.»
لوکاشنکو در واکنش به تحریمهای اقتصادی، در پاییز گذشته مسیر ترانزیت کالاهای خود را به بنادر روسیه منتقل کرد. او همچنین اعلام کرد که کشورش به دلیل تحریمهای اقتصادی باید هزینههای خود را کاهش دهد و بنابراین، در درجه اول این کار را با مهار مهاجرتهای غیرقانونی انجام خواهد داد.
بلاروس که پیش از این معروف بود، مهاجران را بدون بحث و جدل بیرون میکند، از آن پس به مسیری برای رسیدن آنها به غرب تبدیل شد.
قبلا مرز ۶۸۰ کیلومتری این کشور با لیتوانی تقریبا غیر قابل نفوذ بود. اینک هر روز از این مسیر افرادی جدید وارد میشوند؛ مهاجرانی که به ویژه از عراق و همچنین از سایر کشورهای خاورمیانه و آفریقا گریختهاند.
با توجه به شرایط کنونی افغانستان و قدرت گرفتن طالبان پیشبینی میشود که از این مرز تعداد بیشتری پناهجو وارد اروپا شوند. برای همین، کمیسیون اتحادیه اروپا آلمان و سایر کشورهای عضو این اتحادیه را فراخوانده تا به ایمنسازی مرزهای خارجی کمک کنند.
کمیسیون اتحادیه اروپا ۱۲ میلیون یورو را به این هدف اختصاص داده و فرونتکس، نهاد حفاظتهای مرزی اتحادیه اروپا نیز ۳۵ مأمور را راهی لیتوانی کرده است. وزارت دفاع لیتوانی همچنین از ناتو درخواست کمک کرده است.
منبع:https://www.dw.com
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.