پس از گذشت چند ماه از تماس تلفنی «رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهوری ترکیه و «حمد بن عیسی آل خلیفه»، پادشاه بحرین، مناسبات دو کشور رو به بهبود نهاده است.
پس از آنکه مناسبات ترکیه و بحرین در نتیجه بحران کشورهای شورای همکاری با قطر تقریبا دچار رکود شد، پس از حصول توافق میان کشورهای عربی مذکور، روابط آنکارا و منامه نیز شاهد بهبود و پیشرفت قابل ملاحظه است و مقامات دو کشور تاکنون چندین بار تماس تلفنی و دیدارهای مشترک داشتهاند؛ امری که بستر را برای تقویت مناسبات اقتصادی و امکان امضای توافقات دوجانبه آماده میکند.
ترکیه و بحرین پیش از این در اوت سال 2016 میلادی به هنگام سفر پادشاه بحرین به آنکارا، توافق همکاری امضا کرده اند و بارها درخصوص طرح اصلاح بازار کار در بحرین، تقویت حمایت اجتماعی از کارگران و اجرای طرحهای مختلف برای جذب سرمایهگذاریها دیدار و گفتوگو کرده اند.
در همین رابطه، در 17 ژوئیه جاری، «جمیل حمیدان»، وزیر کار و رئیس اداره تنظیم بازار کار بحرین با «ایسان چاکیل»، سفیر ترکیه در بحرین دیدار و درباره گسترش مناسبات دو طرفه و تقویت همکاریها و بهرهبرداری از تجارب دو طرف در زمینههای مختلف رایزنی کردند.
در مقابل، سفیر ترکیه ضمن اشاره به مناسبات مستحکم دو کشور، از قوانین پیشرفته بحرین در حمایت از حقوق کارگران و ایجاد محیطی امن و سالم برای جذب سرمایهگذاری تمجید کرد.
پیش از این دیدار رسمی، بازرگانان و فعالان اقتصادی دو کشور در ماه مارس گذشته درباره فرصتهای همکاری مشترک به صورت ویدئوکنفرانسی دیدار و گفتوگو کرده بودند.
تلاش برای تصحیح روابط
از زمان آشتی و مصالحه در شورای همکاری، آنکارا به صورتی قابل ملاحظه برای بهرهبرداری از فضای مثبت ایجاد شده در تلاش است و وزارت امور خارجه ترکیه در نخستین واکنش به توافق العلا عربستان، در بیانیهای اعلام کرد: ترکیه شریک راهبردی شورای همکاری است و اهمیت بسیاری برای امنیت منطقه خلیج و ثبات آن قائل است؛ امری که نشانگر اهتمام ترکیه به حل بحران موجود میان دوحه و دیگر همسایگانش بود که تاثیر مثبتی بر مناسبات آنکارا با این کشورها به ویژه در زمینه اقتصادی دارد.
در همین ارتباط، «فراس رضوان»، تحلیلگر امور سیاسی ترکیه بر این باور است که آنکارا تلاش میکند تا روند مناسبات خود با کشورهای شورای همکاری از جمله بحرین را تصحیح کند به خصوص که منامه با آنکارا منافع اقتصادی مشترک دارد.
رضوان در گفتوگو با الخلیج اونلاین تصریح کرد: بهبود مناسبات ترکیه و عربستان، نقطه عطفی اساسی در گسترش روابط آنکارا با منامه است زیرا عربستان و بحرین درخصوص سیاست خارجی و مناسبات با دیگر کشورها اتفاقنظر و نوعی هماهنگی دارند.
مبادلات تجاری
در همین ارتباط، دیدار هیات اقتصادی ترکیه و بحرین در قالب شورای همکاری مشترک دو کشور و سندیکای بازرگانان بحرینی با هدف تقویت مناسبات تجاری و اقتصادی دوجانبه موجود برگزار شد.
شورای همکاری ترکیه و بحرین بر اساس توافق امضا شده میان اتاقهای بازرگانی و بورس ترکیه با اتاق صنایع بحرین در سفر نخستوزیر این کشور به آنکارا در فوریه سال 2006 میلادی تاسیس شد.
آنکارا در آوریل 2018 میلادی نیز شاهد مذاکرات ترکه و بحرین برای تقویت همکاری مشترک از رهگذر تشویق به سرمایهگذاری متقابل و بهرهبرداری از تجربیات مشترک در زمینه همکاری مالی و بانکی بوده است.
مهمترین صادرات بحرین به ترکیه، روغن غیر خوراکی، نفت خام، آهن، فولاد، فولاد، آلمینیوم است و در قنابل، تجهیزات الکترونیک، پوشاک، میوه، دارو و طلا را از ترکیه وارد می کند.
بر اساس آمارهای رسمی، مجموع صادرات ترکیه به بحرین در سال 2018 میلادی، 299 میلیون دلار بوده که در مقابل مجموع صادرات بحرین به ترکیه در همان سال، 245 میلیون دلار بوده است.
در همین ارتباط، به گفته فراس رضوان اوغلو در آینده شاهد گسترش بیشتر مناسبات اقتصادی ترکیه و بحرین خواهیم بود به خصوص که مناسبات سیاسی ترکیه با کشورهای خلیجی به شکلی پررنگ در ارتباط با بخش اقتصادی است.
منبع:https://mdeast.news
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.