درواقع، شکافی که بر تنشهای جاری ایران و آذربایجان تأثیر میگذارد، بیشتر مربوط به جهتگیریهای اساسی سیاست خارجی است که تهران و باکو هرکدام اتخاذ کردهاند و بعید است که آن را تغییر دهند.
اندیشکده آمریکایی انستیتو میدل ایست در تحلیلی به قلم «الکس وطنخواه»، به تبیین و بررسی راهبرد آذربایجان و اسرائیل علیه ایران پرداخته است .
اسرائیل در هیچ مقطعی از تاریخ خود این تعداد مجموعه روابط دیپلماتیک، اقتصادی و نظامی-اطلاعاتی با کشورهای هممرز با ایران نداشته است.
«ایران در حال حاضر قادر به تغییر پویایی در منطقه قفقاز جنوبی نیست و درعینحال از دست رفتن نفوذ روسیه در این منطقه میتواند چالشهای بزرگی برای تهران ایجاد کند؛ درصورتیکه ترکها تصمیم بگیرند در مقابله با ایران، از کارت پانترکیسم برای تحریک اقلیتهای آذری ایران بهره ببرند.»
https://www.mei.edu/publications/azerbaijan-and-israels-encirclement-iran
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.