احتمال موفقیت پایین مذاکرات هسته‌ای برای احیای برجام

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
مذاکرات هسته‌ای برای احیای برجام

اندیشکده صهیونیستی موسسه مطالعات امنیت ملی در تحلیلی به قلم «الداد شاویت و سیما شاین» به تبیین و بررسی مذاکرات وین و آینده توافق هسته‌ای ایران پرداخته است که در بخش ذیل به نکات و گزاره‌های اصلی این یادداشت اشاره خواهیم کرد.

در پس‌زمینه انتشار گزارشات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مورد جزئیات نقض تعهدات ایران در برجام و ان.پی.تی. در این مرحله، نمی‌توان ارزیابی کرد که آیا ایرانی‌ها تصمیم گرفته‌اند با هدف دستیابی به توافقات به مذاکره بازگردند یا به‌طور متناوب به دنبال این هستند که ثابت کنند که واشینگتن مسئول ناکامی در دستیابی به یک توافق است.

در هر صورت، ایران با این تصور وارد مذاکره می‌شود که به دلیل اهرم‌های فشار قابل‌توجه به دلیل گسترش برنامه هسته‌ای، زمان به نفع این کشور است. در مقابل هم ایالات‌متحده برخلاف گذشته توانسته با موفقیت جامعه بین‌المللی و کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس را متقاعد کند که بازگشت به توافق هسته‌ای راه‌حل ارجح است. با این وجود، ایالات‌متحده هیچ علاقه‌ای نسبت به تداوم حضور در منطقه خاورمیانه ندارد و به دنبال این است که برای رقابت با چین به شرق آسیا تمرکز کند. در این شرایط، محتمل‌ترین سناریو در ماه‌های آینده، عدم تصمیم‌گیری در عین حفظ چارچوب دیپلماتیک مذاکرات وین است.

پس از دور آتی مذاکرات، زمانی که هیأت ایرانی مواضع حداکثری خود را ارائه کند و بخش‌هایی از توافقات انجام شده در دور قبلی مذاکرات را تضعیف کند، طرفین برای رایزنی به کشورهای خود بازخواهند گشت و مذاکرات در سال 2022 ادامه خواهد یافت.

نویسنده در بخش پایانی یادداشت می‌نویسد:

 

«اسرائیل هنگام تدوین راهبرد خود در مورد تمدید مذاکرات هسته‌ای باید هم منافع آمریکا در دستیابی به توافق را در نظر بگیرد و هم اینکه کشورهای خلیج‌فارس در انطباق با ایالات‌متحده به دنبال گفتگو با ایران هستند. پای بندی اسرائیل به رد راه‌حل‌های دیپلماتیک و تأکید بر گزینه نظامی تنها ارتباط این کشور با فرایندهای بین‌المللی را تضعیف می‌کند.

درواقع در شرایط کنونی قطعاً زمانی که از حمایت ایالات‌متحده برخوردار نیست، گزینه نظامی امکان‌پذیر نیست. اسرائیل با اجتناب از اختلاف‌نظر عمومی با دولت آمریکا، می‌تواند با ارائه گفتمان راهبردی و طرح استدلال‌های منطقی بر سیاست‌های آمریکا تأثیر بگذارد»

 

https://www.inss.org.il/publication/vienna-talks-2/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟