ولیعهد امارات برای سفری یک‌روزه به عربستان می‌رود

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
تا پیش از ورود جو بایدن به کاخ ریاست‌جمهوری آمریکا، محمد بن‌زاید و محمد بن‌سلمان، ولیعهد امارات متحده عربی و عربستان سعودی، زوج‌ قدرت خاورمیانه بودند که با همکاری و هم‌گرایی سیاست‌های خود را به همسایگان عربی‌شان تحمیل می‌کردند اما با شکست دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده، کم‌کم اختلاف‌ها میان این دو ولیعهد قدرتمند نمایان شد تا‌جایی‌که بسیاری از کارشناسان از گسست بین ابوظبی و ریاض سخن گفتند. اختلافاتی که ابتدا تنها به بحران یمن و آشتی با قطر محدود می‌شد اما بعد از مدت زمان کوتاهی به جدال بر سر اوپک، اسرائیل و ترکیه نیز رسید.

به‌نظر می‌رسد که بن‌زاید و همتای سعودی‌اش قصد ندارند بیش‌از‌این رودرروی یکدیگر قرار بگیرند و آن‌طور‌که خبرگزاری آلمان به نقل از منابع دیپلماتیک خبر داده ولیعهد ابوظبی امروز در سفری رسمی به ریاض خواهد رفت. براساس این گزارش، بن‌زاید در رأس هیئتی متشکل از وزرای اماراتی برای بررسی مسائل متعدد و در رأس آنها سیاست‌های تولید نفت در چارچوب «اوپک پلاس» به ریاض سفر خواهد کرد. او قرار است در دیدار با محمد بن‌سلمان فرایند قوانین تازه عربستان درباره واردات کالا بر اقتصاد امارات را بررسی کند.
بن‌سلمان که از او به‌عنوان رهبر دوفاکتوی عربستان نیز یاد می‌کنند، از همان ابتدای به‌قدرت‌رسیدنش رقابت‌ اقتصادی را در صدر برنامه‌های خود قرار داد و سعی کرد جایگاه نخست قطب گردشگری منطقه را از امارات بگیرد. این رقابت‌های اقتصادی منشأ اختلافات بسیاری شده است؛ در ماه‌های گذشته، عربستان تمامی شرکت‌های سعودی را که در خاک امارات مشغول به فعالیت بودند، به کشور فراخواند؛ این اقدام ضربه‌ جدی به اقتصاد امارات وارد می‌کند اما عربستان را به تحقق اهدافش نزدیک‌تر می‌کند.
البته این تنها ضربه کاری ریاض به متحد خود ابوظبی نبود. ریاض با توافق با قطر، به‌طورکلی ابوظبی و دیگر کشورهایی را که در سال 2017 میلادی دست به تحریم قطر زده بودند، نادیده گرفت. توافق «العلا» در‌واقع توافقی دو‌طرفه میان ریاض و دوحه بود که به کام ابوظبی خوش نیامد. اختلافات قطر و امارات به‌ویژه پس از شکایاتی که قطر علیه امارات در سازمان تجارت جهانی مطرح کرده بود، عمیق‌تر از آن به‌نظر می‌رسید که با توافقی محدود حل شود. در چنین شرایطی بن‌زاید انتظار داشت که ریاض در کنار آنها قرار بگیرد اما انزوای بیشتر امارات در منطقه، زمینه‌ساز تشدید اختلاف این کشور با متحد خود شد. البته پیش از آشتی با قطر، عدم تحقق اهداف این دو کشور در جنگ یمن علاوه‌بر آنکه یمن را به پاشنه آشیلی در سیاست خارجی آنها تبدیل کرده بود، کلید آغاز دشمنی ابوظبی و ریاض را زده بود. هم ابوظبی و هم ریاض درصدد تسلط به بنادر تجاری یمن بودند اما عربستان درحالی‌که بندر الحدیده در کنترل داشت، مانع از تسلط امارات بر جزیره‌ سقطری شد. این در حالی است که منصور هادی، رئیس‌جمهوری مستعفی یمن، از حمایت عربستان برخوردار است اما امارات منصور هادی را نماینده‌ مطلوبی نمی‌داند و عیدروس الزبیدی، استاندار عدن که منصور هادی او را برکنار کرده بود، به‌عنوان رئیس شورای انتقالی جنوب برگزیده است. همین اختلاف‌ها باعث شد که امارات در نشست اوپک‌پلاس در مقابل عربستان قرار بگیرد و با کاهش تولید نفت مخالفت کند. مخالفت امارات با این طرح به عدم تصویب آن منجر شد و این مسئله تنش میان امارات و عربستان را به‌عنوان یکی از اعضای کلیدی اوپک‌پلاس شعله‌ورتر کرد.
ازسرگیری روابط با آنکارا
تماس روز گذشته رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه با پادشاه سعودی به‌منظور عادی‌سازی روابط آنکارا با ریاض برای امارات چندان خوشایند نیست. آنکارا در جبهه‌های مختلفی، از جمله یمن و مصر در مقابل امارات قرار دارد. اما این تمامی ماجرا نیست، عربستان معتقد است تمام کشورهای عرب باید به ابتکار صلح عربی بیروت پایبند باشند اما توافق ابراهیم ابوظبی با اسرائیل ابتکار صلح عربی را نقض می‌کند. براساس این طرح کشورهای عربی تنها در‌صورتی به عادی‌سازی روابط خود با اسرائیل خواهند پرداخت که به پیش از مرزهای 1967 بازگردد، به آوارگان فلسطینی اجازه‌ بازگشت دهد و تشکیل یک کشور مستقل فلسطینی به پایتختی قدس شرقی را به رسمیت بشناسد.
حال باید دید که سفر یک روزه بن‌زاید به عربستان تا چه اندازه می‌تواند تصویر مخدوش‌شده اتحاد این دو کشور را بازسازی کند. محمد بن‌سلمان اکنون به‌خوبی می‌داند که ولیعهد ابوظبی مانند گذشته علاقه‌ای به ایجاد موقعیت‌های برد-برد برای هر دو کشور ندارد. ولیعهد ابوظبی که در دوران دونالد ترامپ به مهره مهمی در خاورمیانه تبدیل شده، با انتخاب بایدن به‌طور محسوسی در تلاش است تا با حفظ فاصله با بن‌سلمان، جایگاه خود را هم در منطقه و هم نزد آمریکا بازتعریف کند؛ موضوعی که برای رهبر دوفاکتوی عربستان خط قرمز است.

 

منبع:https://sharghdaily.com/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟